NIJE MU PRVI PUT: Francuzi umereniji od Britanaca, ali Đoković i kod njih NA UDARU zbog spominjanja Kosova
Novak Đoković, Foto: Fabrizio Corradetti / LaPresse / Profimedia

kritike samo pristižu

NIJE MU PRVI PUT: Francuzi umereniji od Britanaca, ali Đoković i kod njih NA UDARU zbog spominjanja Kosova

Tekst uglednog francuskog lista će uzburkati javnost

Objavljeno: 14:43h

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je ponovo uvučen u političke teme baš u trenutku kada treba da bude fokusiran samo na teren i osvajanje 23. Grend slem titule.

Britanci su žestoko "udarili" na Srbina, a ni Francuzi nisu ništa blaži...

Zanimljiv tekst osvanuo je na eminentnom portalu "Ouest-France" gde već u naslovu stoji da je "Novak svojom izjavom o Kosovu oživeo svoju "problematičnu reputaciju".

- Borba za 23. grend slem na pariskoj šljaci, titula koja bi predstavljala jedan od najvećih uspeha u svetu sporta, nije ugasila "provokativnu" vatru i prirodu koja karakteriše Novaka Đokovića, karijeru koja je bila isprepletana polemikama i nerazumevanjima - piše na početku teksta ovog poznatog lista i portala.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Oni potom podsećaju na situaciju na severu Kosova i Metohije koja je inspirisala Đokovića da ispiše pomenutu parolu na kameri posle meča sa Kovačevićem, a onda i njegovu izjavu na konferenciji za medije o čitavom događaju.

- To je osetljiva tema. Imam dodatnu odgovornost kao javna ličnost i kao sin oca koji je rođen na Kosovu da dam podršku čitavom srpskom narodu. To je nešto najmanje što mogu da uradim. Ja nisam političar i nemam nameru da se uključim u dalju debatu - rekao je Novak.

List "Ouest-France" podseća da ovo nije prvi put da Novak razgovara o temi Kosova i Metohije, već da je to učinio i tokom 2008. godine posle svog prvog osvojenog Grend slema na Australijan openu kada je takođe izrekao da je Kosovo deo Srbije. Ističu i da naša zemlja uz podršku Rusije i Kine i dalje nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, mada je često dolazilo do raspirivanja tenzija između Beograda i Prištine.

Oni prenose i izjavu Lukasa Mačeka, istraživača na Institutu "Žak Delor" u Parizu.

- Rečenica koju je napisao Novak Đoković nije iznenađenje. Novak je neko ko se obraća milionima Srba i njegovi stavovi su često nacionalistički. Ali pitanje Kosova, čak i za "umerenije" Srbe, velika je rana, bolna i delikatna tema - naglasio je Maček, a onda nastavlja:

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/YOAN VALAT

- Verujem da jedan deo srpske javnosti vidi Đokovića kao sportsku ikonu. Ima popularnost, koja ide dalje od politike. Posle svega, tu je i onaj drugi Đoković, koji oduševljava jedne, a nervira druge. I to se moglo videti u slučaju vakcina protiv kovida-19 - podvlači ovaj istraživač.

Na kraju krajeva, Francuzi su se podsetili i njegove borbe sa australijskim vlastima u zimu 2022. godine baš zbog vakcinacije protiv kovida-19, a potom i diskvalifikacije sa US opena samo godinu dana ranije nakon što je pogodio pomoćnu sutkinju lopticom u grlo. Naravno, slučajno.

- On drži stavove koji često nisu "mejnstrim". Kod njega postoji taj "provokativni" duh, bez ikakve sumnje - rekao je Maček.

List zaključuje da je njegova ličnost "enigma za mnoge" i da je zbog toga često bio skidan sa stuba popularnosti u svetu tenisa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.