"Odreknite ga se, uništite mu reputaciju, deportujte ga, ali...": Britanci RAZAPINJU Đokovića zbog stava o Kosovu
Novak Đoković, Foto: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

sramno!

"Odreknite ga se, uništite mu reputaciju, deportujte ga, ali...": Britanci RAZAPINJU Đokovića zbog stava o Kosovu

Srpski as ponovo na žestokom udaru

Objavljeno: 07:54h

Nije tajna da najbolji srpski teniser Novak Đoković nikada nije bio simpatičan Britancima, a sada im je zasmetao njegovo iznošenje stava oko Kosova.

"Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju" napisao je Novak posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa, a mnogi u tome vide "skrivene namere".

- Odreknite ga se, uništite mu reputaciju, deportujte ga - Novaka Đokovića nije briga! - naslov je teksta Olivera Brauna, urednika sporta britanskog "Telegrafa".

On navodi da je "fama oko Kosova idealna za čoveka koji uživa u mentalitetu 'sam protiv svih'", pa objašnjava:

- Ako Novak Đoković ima nešto specifično, to je da ga nije briga šta drugi misle. Možete da radite šta hoćete, nećete napraviti ni najmanju pukotinu u njegovom psihološkom oklopu. Toliko se vidi u njegovom novom skoku u turbulentne vode diplomatije. Napisao je "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju" na najbližoj kameri na Rolan Garosu. Da li je možda ublažio svoju poruku nakon tvrdnji da to podstiče etničke tenzije? Sanjajte o tome! - navodi Braun.

- Sa Đokovićem nikada niste sigurni kako želi da bude posmatran. Nekada izgleda da je spreman na sve da bi ga javnost volela, ali nekada izaziva kritike sa zadovoljstvo - piše engleski novinar.

- Ni njegovi najveći mrzitelji ne mogu da mu odreknu autentičnost. On je toliko predan odbijanju da se vakciniše da je u poslednjih devet meseci zbog toga propustio jedan grend slem i dva mastersa. Iako su ga sa jednog grend slema izbacili, a na jedan mu nisu dali da dođe - priznaje Braun.

Ipak, nemu očligledno smeta to što Novak smatra da je Kosovo deo Srbije i smatra da je kada šalje poruke o Kosovu - neiskren!

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/Yoan Valat

- Slična je jačina njegovih osećanja vezanih za događaje na Kosovu gde je više od 50 ljudi povređeno zbog pokušaja Srba da spreče novu albansku većinu da preuzme vlast. Njegov otac Srđan rođen je na Kosovu i Novak se brzo uhvatio sprskog nacionalističkog narativa da je Kosovo deo Srbije, iako je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Ono gde je Đoković malčice neiskren je kada insistira da nema nameru da ulazi u političku debatu. Ipak je njegova poruka malo više od antiratnog slogana. On jasno podržava insistiranje svoje zemlje na teritorijalnom suverenitetu druge države. Da neko drugi to uradi, javila bi se vrlo brza negativna reakcija. Zamislite da Danil Medvedev piše 'Krim je srce Rusije'? - piše engleski novinar.

On naglašava da ipak situacija nije ista, jer samo 52 odsto članica Ujedinjenih nacija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali ipak navodi da je Đoković "tačno znao šta radi".

Srećom, Novak nije doživeo nikakvu sankciju zbog nedvosmislenog stava, a svima je jasno da je ova poruka bila sve, samo ne politička.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.