HRVATI NAŠLI KRIVCA ZA KRAH VATERPOLISTA U TOKIJU: "Kalkulator" Tucak na svim takmičenjima izbegava SRBIJU!
Foto: Starsport©

žrtveni jarac

HRVATI NAŠLI KRIVCA ZA KRAH VATERPOLISTA U TOKIJU: "Kalkulator" Tucak na svim takmičenjima izbegava SRBIJU!

Novina Indeksa tvrdi da su "barakude" mogle osvojiti mnogo više da je Ivica Tucak bio hrabriji

Objavljeno:

U Hrvatskoj su mnogo polagali u vaterpolo reprezentaciju pred Olimpijske igre u Tokiju. Poraz od Australije u grupnoj fazi je bio bolan, ali su ambicije ponovo skočile nakon pobede nad Srbijom (14:12).

Onda su "barakude" trijumfom nad Španijom mogle do prvog mesta u grupi, ali bi onda u četvrtfinalu išli na SAD, pa u polufinalu opet naišli na "delfine". Izgubili su pa u četvrtfinalu naleteli na Mađare i tu ostali bez šanse za medalju - poraz 11:15.

Sada komšijski mediji nagađaju da je selektor Ivica Tucak možda (ponovo) kalkulisao da bi izbegao Srbiju, mada je teško pouzdano tvrditi da je poraz od moćne Španije (4:8) došao zbog suzdržanog pristupa.

Ivica Tucak
foto: Starsport©

Ipak, novinar Indeksa, Saša Čobanov, podseća da je Tucak i ranije taktizirao a da je to, po njegovom mišljenju, koštalo hrvatske vateproliste boljih rezultata na najvećim takmičenjima. A sve zbog straha od srpskog tima!

- Pre pet godina, na Igrama u Riju, Ivica Tucak pokazao se puno boljim kalkulatorom i matematičarem nego trenerom. Uverio je svoje igrače da su Srbi nepobedivi i na sve je moguće načine tražio način da Prlainovića, Filipovića i Mandića ne susretne do finala. U tome je uspeo, premda je na putu prema tom cilju morao izgubiti od amatera iz Francuske. Ta tragikomična utakmica, u kojoj se moćna Hrvatska trudila da izgubi od ljudi koji su praktički jedva znali plivati, samo da do finala izbegne Srbiju, možda najbolje priča priču o tome kakav je Ivica Tucak trener. Pragmatik, ali ne i pedagog i upravo zbog toga Hrvatska u finalu u Riju protiv Srbije nije imala ni grama šanse - piše Čobanov za Indeks.

Dejan Savić, Ivica Tucak
foto: EPA/Szilard Koszticsak

- Godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, kad nije mogao da kalkuliše i bavi se igricama sa strane, nego se morao fokusirati jedino na svoje igrače i igru, Hrvatska je odigrala fantastičan turnir. Najpre je u polufinalu u jednoj od najboljih utakmica ikad pobedila „nepobedivu“ Srbiju, da bi u hramu mađarskog vaterpola deklasirala domaćina za veliko zlato. Taj turnir je pokazao da je Hrvatska, samo da je Tucak bio malo hrabriji, mogla osvojiti puno više toga jer je za to klasu imala. A imala je i najboljeg igrača sveta. Sandro Sukno je tih godina bio bez konkurencije najkompletniji vaterpolista na svetu. Sukno je bio dodana vrednost koja je svaku ekipu činila ozbiljnim kandidatom za najviše domete. Bio je mozak reprezentacije, filozof njene igre, taktičar u bazenu i genijalni realizator. Sandro Sukno je bio valjda jedini igrač koji je podjednako dobro mogao igrati u napadu i u obrani i šteta je da Tucak jednog takvog genijalca nije puno bolje iskoristio. A Tucak je uz Sukna sve ove godine imao ponajbolje igrače na svojim pozicijama, Pavića ili Bijača na golu, Bušlju, Dobuda, Jokovića, Obradovića - ne može da prežali autor.

Tucak je umanjivao značaj poraza od Španije da bi održao moral ekipe pred četvrtfinale, ali se to nije svima dopalo.

Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: EPA/Patrick B Kraemer

- Čuvši te izjave o nebitnosti poraza nismo se mogli ne setiti Rija i onog poraza od Francuske. Tucak se vratio svom omiljenom hobiju – kalkulacijama. Samo, za razliku od Rija gđe je barem došao do srebra, ovaj put je ostao bez svega. Pobeda protiv Španije vodila je na slabašnu Ameriku u četvrtfinalu, ali i na Srbiju u polufinalu. Poraz je pak nosio Mađare u četvrtfinalu, a Grke u polufinalu. Bezvoljna igra Hrvatske protiv Granadosa i Peronea i čudna izjava Tucka nakon susreta odavale su utisak da je Tucak odlučio da rizikuje s Mađarima misleći da mu je taj dio žreba puno lakši za put do finala. Možda i je bio, ali Tucak se gadno prevario misleći da mu je reprezentacija bolja nego što objektivno jeste - oštar je do kraja prema selektoru Čobanov.

I Srbija je u grupi A izgubila od Španije na startu (12:13), ali je kao u Riju, igra bila sve bolja kroz turnir pa je odbranjeno zlato. A upravo tom medaljom, Srbija je nadmašila učinak Hrvatske u Tokiju...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.