BRŽE, VIŠE, JAČE, ZAJEDNO: Upaljen olimpijski plamen, svečano otvorene Olimpijske igre u Tokiju (FOTO)
Foto: Profimedia

olimpijske igre

BRŽE, VIŠE, JAČE, ZAJEDNO: Upaljen olimpijski plamen, svečano otvorene Olimpijske igre u Tokiju (FOTO)

Sva dešavanja sa ceremonije možete pratiti na blogu Espresa

Objavljeno: 15:42h

U Tokiju su danas zvanično otvorene Olimpijske igre, nakon godinu dana odlaganja usled pandemije koronavirusa i trajaće do 8. avgusta, a Srbiju će predstavljati 86 sportista.

Ove Olimpijske igre neće biti nalik nijednim prethodnim, jer će ljubiteljima sporta iz inostranstva biti zabranjeno prisustvo na tribinama, a tek ponegde će biti dozvoljeno prisustvo publike, pošto se pojedine oblasti u Japanu, uključujući i Tokio, nalaze pod vanrednim stanjem zbog povećanja u broju obolelih od kovida-19.

Olimpijske igre 2020
foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

Na ceremoniji otvaranja koja počinje u 13.00 biće prisutno svega 950 ljudi, uključujući VIP osobe, predsednike i premijere država, kao i pojedine političare.

Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 sportista u 16 sportova, a jedna od najvećih zvezda Olimpijskih igara biće teniser Novak Đoković.

Olimpijske igre 2021, Olimpijske igre, Tokio, Novak Đoković, Ivana Španović, Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Olimpijski tim Srbije, Olimpijada
foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Najkorisnija košarkašica proteklog Evropskog prvenstva Sonja Vasić, kao i vaterpolista Filip Filipović nosiće zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

Na OI bi ove godine trebalo da se takmiči 11.091 sportista iz 206 zemalja iz sveta, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Predsednik Organizacionog komiteta OI Toširo Muto izjavio je da će se na dnevnom nivou pratiti broj zaraženih od koronavirusa, a danas su iz Japana saopštili da se ukupan broj inficiranih osoba povezanih sa Igrama, bilo da su sportisti, zvaničnici, razno osoblje, popeo na 106.

1 / 7 Foto: Profimedia

Tok ceremonije:

16.48 - Upaljen je olimpiski plamen. Čast da poslednja nosi baklju pripala je teniserki i najvećoj zvezdi japanskog tima Naomi Osaki, koja je zapalila plamen koji će goreti do kraja takmičenja. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je ovim činom zvanično završena.

Olimpijske igre u Tokiju
foto: Profimedia

16.38 - Na stadion je upravo stigla olimpijska baljka koja će uskoro biti upaljena.

16.20 - Uz olimpijsku himnu, koju su otpevali školski horovi iz Fukušime i Tokija, zastava sa olimpijskim krugovima podignuta je na jarbol.

16.14 - Olimpijska zastava ušla je na stadion, uskoro sledi podizanje na jarbol.

Olimpijske igre u Tokiju
foto: Profimedia

16.12 - Olimpijske igre u Tokiju zvanično su otvorene rečima japanskog cara Naruhita. - Proglašavam otvorenim Igre u Tokiju - zjavio je Naruhito nakon čega je usledio vatromet.

16.00 - Sledi obraćanje predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha.

Tomas Bah
foto: Profimedia

15.55 - Takmičarima i gledaocima širom sveta sada se obraća predsednica organizacionog odbora ovogodišnjih Olimpijskih igara Seiko Hašimoto.

15.48 - na velikom ekranu se emituju poruku iz celog sveta, a poznati muzičari su otpevali pesmu "Imedžin" Džona Lenona, pod nazivom spota "Mir kroz sport". Sportisti sve prate sa terena.

15.45 - sada je počeo performans u čast medija, neka vrsta skeča.

1 / 5 Foto: Profimedia

15.37 - poslednjih pet nacija bilo je: Lesoto, Liban, pa SAD - od kojis euz Kinu očekuje najviše medalja, Francuska kao domaćin narednih Igara, i Japan još jednom kao aktuelni domaćin. Kraj defilea.

15.32 - bližimo se kraju: videli smo i učesnike iz Jordana, Laosa, Letonije (njihove sportistkinje su ostavile možda i najbolji utisak), Litvanije, Libije, Lihtenštajna, Liberije, Rumunije, Luksemburga i Ruande.

15.28 - još 10 država na slovo "M": Meksiko, Mauricijus, Mauritanija, Mozambik, Mobako, Maldivi, Moldavija, Maroko, Mongolija i Montenegro, tj Crna Gora - njihovu zastavu nosili su rukometašica Jovanka Radičević i vaterpolista Draško Brguljan.

1 / 5 Foto: Profimedia

15.24 - ovo su uglavnom malobrojne delegacije, sa ostrvskih zemalja, pa defilovanje ide brže. Poslednjih deset su činili: Maršalova ostrva, Madagaskar, Malavi, Mali, Malta, Malezija, Mikronezija, pa dosta brojnija Južna Afrika, Južni Sudan i Mijanmar.

15.21 - Beliz, Peru, Belgija, Poljska, pa Bosna i Hercegovina su usledili. Zatim Bocvana, Bolivija, Portugal, Hongkong i Honduras.

15.17 - susedna Bugarska je bila sledeća, pa Burkina Faso, Bruneja, Burundi, Američka Samoa, Devičanska ostrva, Vijetnam, Benin, Venecuela i Belorusija.

15.13 - sledećih deset delegacija su iz Palestine, Mađarske, Bangladeša, Istočnog Timora, Fođija, Filipina, Finske, Butana, Portorika i Brazila - 150. nacije po redu.

Rio Rii, Vanuatu, Olimpijske igre u Tokiju
foto: Profimedia

15.08 - sledeći su bili Haiti, Pakistan, Panama, pa Vanuatu čiji veslač Rio Rii je odlučio da iskopira Tongoanca i takođe je bio go do pasa. Za njima su išli predstavnici Bahama, Papue Nove Gvineje, Bermuda, Palaua, Paragvaja i Barbadosa.

Tongo, Olimpijski tim Tonga, Olimpijske igre u Tokiju, Pita Taufatofua
foto: Profimedia

15.01 - Onda onaj koga su mnogi čekali od prethodnih igara - Pita Taufatofua, go do pasa i nauljen kao nikad. Zatim su išli sportisti iz Nigerije, Naurua, Namibije, Nikaragve, Nigera, Novog Zelanda, Nepala i Norveške i Bahreina.

14.55 - sledeću grupu činili su sportisti Čilea, Tuvalua, Danske, Nemačke, Togoa, Dominike, Dominkanske republike, Trinidada i Tobaga, Turkmenistana i Turske.

14.47 - dalje su dolazili timovi Tajlanda, Južne Koreje, Tadžikistana, Tanzanije, Češke republike, Tajpeija, Čada, Centralnoafričke republike, pa najbrojnije delegacije - Kine, a za njima su išli Tunišani.

1 / 5 Foto: Profimedia
1 / 5 Foto: Profimedia
1 / 5 Foto: Profimedia

14.32. - predstavnici ratom razorene Sirije su imali čast dfa sledeći prođu Olimpijskim stadionom. Zatim su išli Singapurci, Zimbabveanc, pa znatno brojniji Švajcarci i Šveđani. Sudan je pratila delegacija Španije, pa su usledili Surinamci, Šri Lanka i Slovačka.

14.27. - narednu grupu su predvodili sportisti DR Konga, pa Saudijske Arabije, Samoe, Sao Tome i Principea, Zambije, San Marina, Sijere Leonea i Đibutija. Zatim jaka atletska sila Jamajke, pa Gruzijci predvođeni dizačem tegova , očekivano.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

14.19 - Grenadu je pratila ekipa Hrvatske na čelu sa atletičarkom Sandrom Perković i Josipom Glasnovićem. Pratili su ih sportisti sa Kejmanskih ostrva, Kenije, Obale slonovače i Kostarike. Onda je naišlo 26 takmičara iz tzv. Kosova, predvođenih džudistkinjom Mejlindom Kelmendi. Za njima su išli predstavnici malenih Komora, pa Kolumbije i Republike Kongo.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

14.15 - petoro takmičara Gvineje koji zamalo nisu odustali zbog pozitvnih testova na Kovid pratili su sportisti Gvineje Bisao, pa Kipra, Kube i malenog Kiribatija. Zatim su prošetali Kirgistanci, Gvatemalci, Guamci, Kuvajćani i sportisti sa Kukovih ostrva.

Ceremonija otvaranja, Olimpijske igre u Tokiju
foto: Profimedia

14.07 - organizator je ubrzao "procesiju" - nema kašnjenja u Japanu. Zelenortska ostrva, Gijana, Kazahstan i Katar su prethodili značajno brojnijoj delegaciji Kanade. Zatim su išli timovi Gabona, Kameruna, Gambije, Kambodže i Severne Makedonije koja po prvi put nastupa pod ovim imenom. Predvodi ih tekvondista Dejan Georgievski.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

14.01 - sada su prošli atlete iz Estonije, Etipije, Eritreje i El Salvadora. Pa Australija koja je jedna od samo 5 zemalja učesnica svih modernih Igara. Njenu zastavu nosi višestruka prvakinja u plivanju Kejt Kembel. Usledili su Austrija, Oman, Holandija i Gana.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

13.56 - usledili su nikad brojniji takmićčari iz Indije, pa Indonezije, pa Ugande. Ukrajina, Uzbekistan i Urugvaj (26 sportista) su ih pratili. Veliku Britaniju je predvodila trostruka olimpijska šampionka u jedrenju Hana Mils. Ovu grupu su završili Britanska Devičanksa ostrva, Ekvador i Egipat.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

13.45 - predstavnici Albanije koja je deveti put na OI, zatim su se pojavili sportisti iz Jermenije, Angole, njih 20. Antigva i Barbuda je sa šestoro učesnika 11. put na Igrama.Andora i Jemen sa samo po jednim predstavnikom, pa Izrael, brojna delegacija Italije (350), pa Irak i Iran koji su zaokružili prvih 20 nacija.

Olimpijske igre 2020, Tokio 2020, Tokio, Olimpijske igre Tokio 2020
foto: Profimedia

13.41 - počelo se i sa predstavljanjem ostalih timova, najpre tradicionalno - Grčke, pa tima sportista iz "izbegličkih država". Zatim su prodefilovali atlete Islanda, Irske, pa Azerbejdžana i Avganistana. Predstavnik u tekvondu nosi njihovu zastavu. UAE i Alžir su bili sledeći. Usledila je i brojna delegacija Argentine, pa malena Aruba čiji "barjaktar" je i jedini učesnik.

Olimpijske igre u Tokiju
foto: EPA/Kimima Mayama
1 / 4 Foto: Profimedia

13.22 - minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama pandemije koronavirusa koja je i doložila najveću svetsku sportsku smotru.

Olimpijske igre u Tokiju
foto: EPA / KIMIMASA MAYAMA

13.15 - japanski car Naruhito i predsednik MOK-a Tomas Bah zauzeli su svoja mesta u loži, a sportisti Japana prvi su se predstavili.

1 / 5 Foto: Profimedia

13.00 - svetlosnim spektaklom i plesnim izvedbama na terenu Olimpijskog stadiona počeo je program.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.