VAŠ VODIČ ZA OLIMPIJSKE IGRE: Datum, vreme, mesto i protivnik SVAKOG srpskog sportiste u Tokiju!
Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

olimpijske igre

VAŠ VODIČ ZA OLIMPIJSKE IGRE: Datum, vreme, mesto i protivnik SVAKOG srpskog sportiste u Tokiju!

Ukupno 86 srpskih olimpijaca nastupića u 16 sportova na najvećoj sportskoj smotri na svetu

Objavljeno: 15:38h
Nedeljko Đukić

Srbija na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju (23. jul - 8. avgust) neće imati toliko predstavnika kao u Rio de Žaneiru pre pet godina, ali opet ima razloga za optimizam.

U Riju je bilo 103 srpskih sportista koji su se vratili sa osam medalja (zlatne - Davor Štefanek i vaterpolo reprezentacija; srebrne - Tijana Bogdanović, Marko Tomićević-Milenko Zorić, odbojkašice i košarkaši; bronzane - Ivana Španović i košarkašice).

Milenko Zorić, Marko Tomićević
foto: Kajakaški savez Srbije

Sada će Srbiju u Tokiju predstavljati 86 sportista, pre svega jer nije ostvaren plasman reprezentacija iz kolektivnih sportova koji je očekivan (košarkaši i odbojkaši).

Visok plasman se ipak može očekivati od onih koji brane osvojene medalje, ali naravno i od Novaka Đokovića, pa basketaša i sjajnih strelaca, boraca...

Mnoštvo učesnika imamo i u plivačkim disciplinama, ali smo zastupljeni i u "kraljici sportova", atletici, zatim veslanju, kajaku, stonom tenisu.

VATERPOLO REPREZENTACIJA

Vaterpolisti su dugo sanjali zlato osvojeno u Riju. Sada je pred njima još teži zadatak, odbrana istog.

Neće biti lako s obzirom da kao prvi favorit turnira figurira Španija, od koje je srpski tim gubio više puta u poslednjih nekoliko godina.

Sastajemo se sa Špancima već u prvom kolu grupne faze, a ostali rivali u istoj su uglavnom izuzetno jaki - Hrvatska, Crna Gora, Australija i Kazahstan.

Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Ipak, to može da bude prednost jer u četvrtfinalu Srbija može da računa da bar neće naići ni na koju od ovih selekcija, a neko od prva dva mesta bi verovatno pomoglo da se izbegnu i Italija i Mađarska iz druge grupe i tako "otvori" put ka polufinalu.

O tom potom. Kako je rekao selektor Dejan Savić, pristupom "utakmica po utakmica" se i stiglo do zlata 2016.

25. jul, 11.20 Srbija – Španija 27. jul, 07.00 Kazahstan – Srbija 29. jul, 12.50 Srbija – Australija 31. jul, 08.30 Hrvatska – Srbija 2. avgust, 07.00 Srbija – Crna Gora 4. avgust četvrtfinala 6. avgust polufinala 8. avgust meč za 3. mesto i finale

ŽENSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Dame su sve oduševile osvajanjem Evropskog prvenstva u Valensiji. Time su svrstane u drugog favorita olimpijskog turnira, odmah iza SAD-a.

- Košarkašice Srbije nedavno su postale 'kraljice Evrope' i u Valensiji prošlog meseca nisu izgubile nijedan meč, kada su drugi put uzele titulu evropskog šampiona. Pre nego što se bilo ko spremi da kaže da je druga pozciija previsoka, setite se da je Srbija do titule došla na teži način. Igrala je protiv Italije, Španije, Belgije i Francuske. Sve je pobedila - ovako FIBA predstavlja Srpkinje na svom sajtu.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Profimedia

Ovo stavlja pritisak pred izabranice Marine Maljković, ali najbitnije je dobro raspoloženje, atmosfera zajedništva i veliko samopouzdanje koje je pokazano i u Španiji. Verujemo da je sada na još većem nivou.

Srbiju u grupnoj fazi čeka novi duel sa Španijom, ali i mečevi protiv Kanade i Južne Koreje. Dve najbolje ekipe idu dalje, u četvrtfinale. Nadamo se samo da će MVP EP-a, Sonja Vasić, biti 100% na raspolaganju saigračicama, nakon pozitivnog testa na koronavirus, zajedno sa suprugom, veslačem Milošem Vasićem.

26. jul, 10.20 Srbija – Kanada 29. jul, 10.20 Španija – Srbija 1. avgust, 14.00 Južna Koreja – Srbija 4. avgust četvrtfinala 6. avgust polufinala 7. avgust meč za 3. mesto 8. avgust finale

ŽENSKA ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA SRBIJE

Četa Zorana Terzića godinama unazad osvaja medalje na svim velikim takmičenjima, a slično vaterpolistima do Rija 2016., nedostaje samo olimpijsko zlato da se zaokruži dominacija.

Konkurencija je žestoka kao i uvek, ali Srbija se oslanja na jačinu na svim pozicijama i pre svega dijagonalu Maja Ognjenović - Tijana Bošković.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
foto: EPA/Tolga Bozoglu

U grupi smo sa domaćinom Japanom, Dominikanskom republikom, Brazilom, Južnom Korejom i Kenijom. Četiri ekipe idu dalje u četvrtfinale.

Titulu brani Kina koja je naše odbojkašice svaladala 3:1 u finalu u Riju.

25. jul, 07.20 Srbija – Dominikana 27. jul, 07.20 Japan – Srbija 29. jul, 07.20 Srbija – Kenija 31. jul, 09.25 Srbija – Brazil 2. avgust, 02.00 Južna Koreja – Srbija 4. avgust četvrtfinala 6. avgust polufinala 8. avgust meč za 3. mesto i finale

BASKET REPREZENTACIJA 3x3

Basket debituje na Olimpijskim igrama, a srpski tim je svakako među favoritima.

Nacionalni tim Srbije čine najbolji igrač sveta Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, dok su rezerve Marko Savić i Stefan Kojić. Selektor je Goran Vojkić.

Reprezentacija Srbije u basketu 3 na 3, Basket reprezentacija Srbije, Marko Savić, Dejan Majstorović, Stefan Stojačić, Dušan Domović Bulut
foto: Starsport©

Basket klub Novi Sad je iznedrio većinu ovih igrača i dominirao na turnirima FIBA-e otkako je sport postao zvanično takmičenje košarkaške federacije.

Na olimpijskom turniru će učestvovati još Poljska, Letonija, Kina, Rusija, Belgija, Letonija i Holandija, a dve prvoplasirane selekcije će direktno u polufinale, naredne četiri će razigravati za preostala dva mesta.

24. jul, 05.00 Kina – Srbija 24. jul, 08.25 Srbija – Holandija 25. jul, 07.00 Poljska – Srbija 25. jul, 08.25 Srbija – Belgija 26. jul, 07.00 Srbija – Japan 26. jul, 08.25 Letonija – Srbija 27. jul, 11.00 Srbija – Rusija 27. jul, 14.00/15.20 četvrtfinala 28. jul, 10.30/11.40 polufinala 28. jul, 14.15 3.mesto, 15.25 finale

TENIS

Novak Đoković odavno kao jedan od najvećih ciljeva svoje blistave karijere ima olimpijsko zlato. Sada bi tim podvigom utabao put ka "Zlatnom Gren slemu" jer je već osvojio sva tri do sada odigrana najveća teniska takmičenja sezone.

Rodžer Federer i Rafael Nadal (koji već ima zlato i u singlu i u dublu) su odlučili da preskoče Tokio pa Novaku pretnju predstavljaju "samo" mladi asovi.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Tu se pre svih zbog najstabilnijih partija ove sezone izdvajaju Danil Medvedev, Aleksander Zverev i Stefanos Cicipas.

Miomir Kecmanović će takođe nastupiti u muškom singlu, Ivana Jorović u ženskom singlu, Aleksandra Krunić u ženskom dublu, a Nina Stojanović u obe konkurencije za dame.

Teniski turnir je na programu od 24. jula do 1. avgusta, a u obe konkurencije će učestvovati po 64 igrača, odnosno igračica - duplo manje nego na Gren slemu.

PLIVANJE

U plivanju je uvek mnoštvo disciplina i takmičara iz celog sveta pa je tu i sedam srpskih takmičara. Ipak, nemamo ime poput Milorada Čavića i Nađe Higl, pa je teško očekivati finale u nekoj disciplini, a kamoli medalju. Ali, nadajmo se iznenađenju.

Jedna srpska plivačica je u Tokiju, ali ona možda ima najbolje šanse za takvo iznenađenje. Anja Crevar će nastupiti u 400m mešovito, a trenutno je vlasnik 23. rezultata na svetu.

Anja Crevar
foto: Olimpijski komitet Srbije

Velimir Stjepanović je osvojio dva zlata na SP 2014. ali nije uspeo da održi taj nivo u nastavku karijere. On će plivati na 200m slobodno.

Andrej Barna i Čaba Silađi će učestvovati na 100m slobodno, Vuk Čelić na 800m slobodno, a u štafeti 4x100m će se takmičiti Uroš Nikolić i Nikola Aćin.

24. jul, 13.30 Anja Crevar 400m mešovito 24. jul, 13.55 Čaba Silađi 100m prsno 25. jul, 12.22 Velimir Stjepanović 200m slobodno 25. jul, 14.10 Muška štafeta 4x100m slobodno 27. jul, 12.02 Andrej Barna 100m slobodno 27. jul, 13.37 Vuk Čelić 800m slobodno

STRELJAŠTVO

U streljaštvu Srbiju će predstavljati takođe sedam takmičara, ali sa znatno boljim šansama za medalje, pogotovo posle sjajnih nastupa na Svetskom kupu u Osijeku.

Zorana Arunović se nada bar jednom mestu više nego što je četvrto sa OI u Londonu 2012. Nastupiće u disciplinama vazdušni pištolj 10m i malokalibarski pištolj 25m, kao i Jasmina Milovanović.

Arunović će se okušati i u miks takmičenju vazdušni pitolj sa Damirom Mikecom a ovo je debi ove discipline na Igrama.

Zorana Arunović, Damir Mikec
foto: Streljački savez Srbije

Mikec se nada pridodavanju olimpijske medalje impresivnoj zbirci odličja sa svih mogućih takmičenja. Samostalno će nastupiti u disciplini vazdušni pištolj 10m i MK puška trostav 50m, a ovo će mu biti četvrte OI.

U disciplini puška predstavljaće nas Andrea Arsović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Sanja Vukašinović.

U miks takmičenju puškom će nastupiti i parovi Arsović/Stefanović i Vukašinović/Sebić.

24. jul Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (vazdušna puška 10m) 24. jul Damir Mikec (vazdušni pištolj 10m) 25. jul Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (vazdušni pištolj 10m) 25. jul Milenko Sebić, Milutin Stefanović (vazdušna puška 10m) 27. jul Zorana Arunović, Damir Mikec (vazdušni pištolj 10m, miks) 27. jul Arsović/Stefanović, Vukašinović/Sebić (vazdušna puška 10m, miks) 29. jul Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (MK pištolj 25m) 31. jul Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (MK puška trostav 50m) 2. avgust Milenko Sebić, Damir Mikec (MK puška trostav 50m)

BORILAČKI SPORTOVI

Džudo

Mnogo se očekuje od pet izvrsnih predstavnika u ovom boričlačkom sportu. Bilo bi ih više da kvota po Savezu nije bila ograničavajući faktor.

Aleksandar Kukolj će nastupiti u kategoriji do 100 kg u kojoj je nedavno osvojio srebro na SP u Budimpešti, a Nemanja Majdov do 90 kg (svetski šampion 2017.).

Aleksandar Kukolj, Džudo
foto: Profimedia

U Budimpešti je i Anja Obradović uzela medalju, bronzanu, i u Tokiju će nastupiti u kategoriji do 63 kg. Milica Nikolić, osvajačica prvog odličja na EP za Srbiju posle 17 godina, takođe nastupa sa velikim ambicijima.

Džudo tim upotpunjuje mlada Marica Perišić koja će se takmičiti u kategoriji do 57 kg.

24. jul Milica Nikolić 26. jul Marica Perišić 27. jul Anja Obradović 28. jul Nemanja Majdov 29. jul Aleksandar Kukolj

Tekvondo

Sam vrh će opet ciljati Milica Mandić (zlato 2012. u Londonu, +67 kg) i Tijana Bogdanović (srebro u Riju, sa samo 18 godina, -49 kg).

Tijana Bogdanović
foto: Beta

24. jul Tijana Bogdanović 27. jul Milica Mandić

Rvanje

Jaki aduti su Mate Nemeš (evropski šampion do 67 kg), Zurab Datunašvili (takođe evropski prvak, do 87 kg) i Mihail Kadžala (vicešampion Evrope 2018, treći na svetu 2018.).

Mate Nemeš
foto: Printscreen/Rvački savez Srbije

Normu je izborio i Stevan Micić koji se takmiči u kategoriji do 57 kg.

2. avgust Mihail Kadžala 3. avgust Mate Nemeš 3. avgust Zurab Datunašvili 4. avgust Stevan Micić

Karate

Možda zvuči čudno, ali ovaj sport tek sad debituje na Olimpijskim igrama.

Jovana Preković
foto: Beta

Srbija ima predstavnika, i to šampionku Evrope u kategoriji do 61 kg, Jovanu Preković, koja je samim tim u užem krugu favorita i u Tokiju. Nastupiće 6. avgusta.

Boks

Istoriju će za Srbiju u ovom sportu ispisati Nina Radovanović koja će kao aktuelni šampion Balkana u kategoriji muva (od 48 do 51 kg) biti prva predstavnica naše zemlje u boksu.

Nina Radovanović
foto: Bokserski savez Srbije

Nastupiće 25. i 29. jula.

ATLETIKA

Ivana Španović svakako cilja još bolji rezultat od bronzanog odličja u Riju u skoku udalj. U međuvremenu je osvojila zlato na EP i četvrto mesto na SP, ali i imala problema sa povredama.

Ivana Španović
foto: Profimedia

Asmir Kolašinac će po treći put nastupiti na Olimpijskim igrama u bacanju kugle, ali u istoj disciplini veće šanse se daju Arminu Sinančeviću koji je nedavno u Dohi izjednačio nacionalni rekord hicem 21,88 m.

Na osnovu IAAF rangiranja norme su obezbedile i Dragana Tomašević u bacanju diska i Marija Vučenović u bacanju koplja.

31. jul i 2. avgust Dragana Tomašević 1. i 3. avgust Ivana Španović 3. i 6. avgust Marija Vučenović 3. i 5. avgust Armin Sinančević i Asmir Kolašinac

VESLANJE i KAJAK

Zbog problema sa pozitivnim testom na Kovid-19 Miloša Vasića, on i Martin Mačković nisu mogli po planu da počnu sa pripremama u Japanu, ali osvajači bronze na EP u disciplini dvojac bez kormilara bi mogli ipak prijatno da nas iznenade.

Tu je i Jovana Arsić koja je najboljim ličnim rezultatom na istom takmičenju ostvarila normu.

Jovana Arsić
foto: Dušan Kovačević/VSS

U kajaku će nastupiti Milica Novaković (zlato u jednosedu na 500 m na Svestkom kupu u Segedinu), Strahinja Stefanović (bronza na 200 m) i Bojan Zdelar (šampion Evrope do 23 godine u jednosedu na 1000 m).

23. jul Vasić-Mačković 2. avgust Bojan Zdelar 4. avgust Jovana Arsić 4. avgust Strahinja Stefanović

STONI TENIS

Muška reprezentacija stonotenisera koju čine Dimitrije Levajac, Žolt Pete i Marko Jevtović je prošle godine napravila senzaciju pobedom nad Hongkongom i tako izborila učešće na OI.

Dimitrije Levajac
foto: Rina

Njihov turnir počinje 1. avgusta.

Ceo raspored Olimpijskih igara, za sve sportove, možete pronaći OVDE.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.