MOK ODBIO PREDLOG SLOVENAČKOG PREMIJERA: Bez zastave EU na ceremoniji otvaranja, nema presedana!
Nema izuzetaka: Tomas Bah, predsednik MOK-a, Foto: Reuter/Denis Balibouse

olimpijske igre

MOK ODBIO PREDLOG SLOVENAČKOG PREMIJERA: Bez zastave EU na ceremoniji otvaranja, nema presedana!

Predlog je poprilično iznenađenje, ali je Međunarodni olimpijski komitet ispoštovao svoj statut i nije dozvolio izuzetak

Objavljeno:

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je predlog potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše da se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara zavijori i zastava EU.

Kako je javila agencija STA, sportisti Slovenije, zemlje koja trenutno predsedava EU, neće danas na otvaranju Olimpijskih igara nositi uz svoju i zastavu EU.

Nošenjem zastave EU uz svoju "slovenački sportisti postali bi ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje podupiru našu Uniju, a koje se podudaraju sa vrednostima olimpizma", obrazložili su svoj predlog Shinas i Janša u pismu predsedniku MOK-a Tomasu Bahu.

MOK je saopštio da ne može da prihvati predlog.

Kako je rekao portparol MOK-a, "olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu koje je usvojio njihov Nacionalni olimpijski komitet i odobrio Izvršni odbor MOK-a", preneo je Politiko.

- Iz očiglednih razloga ne možemo da dopustimo izuzetak jer bi MOK onda dobio brojne zahteve brojnih institucija koje, kao EU, dele vrednosti Olimpijskih igara - rekao je portparol.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.