"Kolektivna kazna" na pomolu: RUSIJI PRETI POTPUNO IZBACIVANJE SA OLIMPIJSKIH IGRARA
Da li će u Parizu gledati svoje sportiste? Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Twitter/@RT_com

posledice rata u ukrajini

"Kolektivna kazna" na pomolu: RUSIJI PRETI POTPUNO IZBACIVANJE SA OLIMPIJSKIH IGRARA

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine mogu proći bez ruskih i beloruskih sportista

Objavljeno:

Sportisti iz Rusije ne mogu da se takmiče u većini međunarodnih takmičenja, a novi udarac za njih mogao bi da dođe na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu koje ćemo gledati 2024.

Iako to deluje daleko, i ko zna šta do tada može da se desi, ruski sportisti mogli bi da budu suspendovani zbog vojne intervencije u Ukrajini. To je sada sasvim realna mogućnost, poručio je visoki član Međunarodnog olimijskog komiteta (MOK) Krejk Ridi i time zabrinuo sportiste iz Rusije, ali i Belorusije.

1 / 5 Foto: Beoinfo

"Moraće se doneti odluka o tome što će se dogoditi sa svakom od ove dve zemlje, a moja je pretpostavka da bi opšti osjećaj bio da ne bi trebalo da se takmiče u Parizu", rekao je bivši potpredsednik MOK-a britanskim medijima.

Brojni sportisti iz Rusije će već propustiti kvalifikacione termine za Pariz, što je jedna od mera Komiteta, a prethodno su žestoko kritikovali ratna dejstva. Takođe, ovo nije prva kazna koju je Olimpijski komitet Rusije dobio u poslednje vreme pošto su njihovi sportisti nastupali bez obeležja zbog doping skadal.

Svaki sport će individualno odlučivati o učešću Rusa u kvalifikacijama, tako da su sada biciklizam, tenis i džudo jedini sigurni, ali na kraju bi ipak mogla da dođe "kolektivna kazna".

"Prilično je teško na pola puta reći onima koji su se kvalifikovali da smo promenili pravila. Dakle, postoji pravi problem za saveze, koji imaju jasno uputstvo s kojim su se složili da neće pozivati ​​Ruse i Beloruse da učestvuju. Na prvi pogled, malo je verovatno da bi se iko i kvalifikovao...", kazao je Ridi.

Letnje olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.