POTRESNA ISPOVEST OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA: Mo Farah nije moje ime! U Englesku doveden kao ROB, rintao kao SLUGA!
Imao vrlo teško detinjdtvoOlimpijske igre: Mo Farah, Foto: EPA/Adam Davy

šok

POTRESNA ISPOVEST OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA: Mo Farah nije moje ime! U Englesku doveden kao ROB, rintao kao SLUGA!

Slavni atletičar je izneo potresne detalje iz svog života, gde je otkrio da je bio žrtva trgovine ljudima

Objavljeno: 14:21h

Mohamed Farah, poznat po svojim sportskim uspesima, dospeo je opet u žižu javnosti, ali ovaj put ne zbog pozitivnih stvari.

Naime, ovaj slavni atletičar je izneo potresne detalje iz svog života, gde je otkrio da je bio žrtva trgovine ljudima.

Mo Farah
foto: AP/Matt Marton

Mo je prvo bio odveden da živi kod jedne porodice u Džibutiju, da bi kasnije postao vlasništvo nepoznate žene koja ga je dovela u Ujedinjeno Kraljevstvo.

U Engleskoj je Mo dugi niz godina živeo krajnje bedno- bilo mu je zabranjeno da pohađa školu, a radio je i fizičke poslove kako bi preživeo.

Kasnije je Mo, na intervenciju socijalne službe, prešao da živi kod jedne somalijske porodice. Tu je dobio ime po kome je poznat, a koje pripada nećaku žene kod koje je živeo, a koga je atletičar somalijskog porekla otkrio godinama kasnije.

- Godinama sam potiskivao sećanje na to, ali ne možete to potiskivati zauvek - rekao je Farah koji je ranije tvrdio da je u Ujedinjeno Kraljevstvo stigao s porodicom kao izbeglica iz Somalije.

Mo Farah
foto: AP/Alastair Grant

Rekla mu je da ga vodi k njegovoj porodici u Evropu i poručila mu da se odsad odaziva na ime Mohamed, koje je pisalo u lažiranim papirima s kojima je i završio tamo.

- Preda mnom je pocepala te papire i bacila ih u koš za smeće. Znao sam da sam u problemu - prisetio se Farah trenutka koji je usledio kad je stigao u London.

Farah je rekao da nema lepe uspomene iz detinjstva u zapadnom Londonu jer nije smatran delom porodice i da je morao da radi kućne poslove za hranu.

- Ako sam želeo hranu, morao sam da čuvam tu decu, da ih kupam, da im kuvam, čistim za njima. Ona mi je rekla: 'Ako budeš ikada želeo ponovo da vidiš svoju porodicu, nećeš ništa reći. Ako nešto budeš rekao, odvešće te' - naveo je.

On je otkrio da je istinu rekao svom nastavniku Alanu Votkinsonu, a zatim da se preselio kod majke svog prijatelja, kod koje je ostao sedam godina. Votkinson je podneo zahtev za Farahovo britansko državljanstvo, koje je dobio 25. jula 2000. godine.

- Često mislim na drugog Mohameda Faraha, dečaka čije sam mesto zauzeo u avionu i zaista se nadam da je dobro. Gde god da je, ja nosim njegovo ime i to sada može da donese probleme meni i mojoj porodici - naveo je Farah, koji je osvojio po dve zlatne olimpijske medalje u trkama na 5.000 i 10.000 metara.

Na kraju dokumentarca atletičar je telefonom razgovarao sa pravim Mohamedom Farahom.

- Ne mogu da verujem da razgovaram sa tobom. Nosim tvoje ime mnogo, mnogo godina, nosim to sa sobom i ponosan sam na ono što sam postigao. Uvek sam se pitao gde je Mohamed, da li je dobro, kakav bi njegov život bio. Stalno mislim na to i samo sam želeo da stupimo u kontakt i vidim kako si - rekao je on.

Pravi Mohamed Farah rekao je da nije oženjen i da nema decu, ali da je na televiziji gledao nastupe imenjaka i da, kao i on, navija za fudbalski klub Arsenal.

Olimpijac je potom rekao: - Hvala ti mnogo, koristim tvoje ime. Došao sam ovde kao dete i samo želim da ti zahvalim, bilo je teško.

Gospodin Farah je na to odgovorio: "U redu je, i dalje si moj brat".

Kako je preneo Skaj, advokat je Faraha obavestio da, iako je kao malo dete doveden nelegalno u zemlju, postoji rizik da bi mu moglo biti oduzeto britansko državljanstvo. Medjutim, navodi se da britanske vlasti neće preduzimati nikakve mere protiv ser Moa Faraha.

Moova priča je pravi dokaz da je život pun preokreta i iznenađenja, kao i da velike uspehe u životu mogu postici ljudi, za koje izgleda da im sudbina nije bila takva. Tako je ovaj Britanac somalijskog porekla danas počasni građanin svoje zemlje, osvajač dva olimpijska zlata, kao i niza medalja na svetskim i evropskim prvenstvima.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.