NE SLUTI NA DOBRO: Dejan Savić nikada ISKRENIJI o budućnosti sporta, spomenuo i Đokovića!
Jedan od najdelotvornijih trenera u vaterpolo svetu; Dejan Savić, Foto: Beta/Branislav Božić

vremena se menjaju

NE SLUTI NA DOBRO: Dejan Savić nikada ISKRENIJI o budućnosti sporta, spomenuo i Đokovića!

Otkrio ključni problem srpskog sporta

Objavljeno:

Glavna tema u srpskom vaterpolu je poraz od Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali za novinare iz Španije razgovor s Dejanom Savićem nije samo aktuelnost, već prilika da se razveže priča na razne teme, pa i na one o vaterpolu kakav je bio kada je Savić bio igrač i sada kada je selektor.

Taj poraz od Hrvatske svakako je poslužio kao povod, pošto je priča počela sa pitanjem: da li i srpski vaterpolo čekaju “lenje generacije” kako je to nazvao novinar madridskog Asa.

KAKAV ŠOK: Hrvat je nastupao za svoju reprezentaciju, ALI OVAJ PUT ĆE IGRATI ZA SRBIJU PROTIV HRVATSKE!

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije nije u startu odbio takvu kategorizaciju, ali jeste se pobunio protiv toga što je “ograničena” samo na vaterpolu i samo na Srbiju.

- Posle Olimpijskih igara 2024. stići će nam slabije generacije, ali ne samo u našem sportu i ne samo u našoj zemlji. Igrači danas su tehnički bolji od nas, ali nemaju potrebne veštine. Danas u vaterpolu imamo šest ili sedam igrača sa izrazitim sposobnostima, nekad ih je bilo 20 ili 30. To se negde izgubilo - počeo je Savić pre no što je pojasnio na šta tačno misli kad govori o tim sposobnostima.

Dejan Savić
foto: Profimedia

- Danas se deca manje igraju. Imaju probleme modernog doba. Deblja su, boluju od dijabetesa il astme. U period od 10. do 18. godine, kada se sportista formira, nema tih treninga i te odlučnosti. Srbija ima i druge problem. Roditelji se mnogo mešaju i vuku decu. Svi hoće da im dete bude fudbaler ili košarkaš kako bi zaradio više. Ili teniser. Sada svaki roditelj hoće da mu dete bude Novak Đoković. A Đoković je fenomen i to je problem - dodao je selektor.

Stoga Savić kaže da treninzi koji se bili uobičajeni 90-ih godina prošlog veka sada ne bi prošli.

- Mogli bismo da prisvojimo istu metodologiju, ali ne bismo imali sa kim da radimo. Deca od 15 ili 16 godina danas ne bi izdržali takve treninge. Nemaju bazu, žele odmah da skoče iz prvog u peti razred, a i u školi prvo učiš da čitaš i pišeš, pa sve ostalo - zaključio je Savić

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.