IZBIO SUKOB FRANCUZA I ITALIJANA: Navijačima Lacija zabranjen put na gostovanje Marseju, nazvali ih FAŠISTIMA!
Foto: EPA

uvredili celu 'čizmu'?

IZBIO SUKOB FRANCUZA I ITALIJANA: Navijačima Lacija zabranjen put na gostovanje Marseju, nazvali ih FAŠISTIMA!

Lacio se već decenijama bori protiv etikete "fašističkog kluba". Ali, grupa navijača koja zaista jeste u izrazitoj manjini, svako malo unazađuje napore kluba

Objavljeno: 16:02h

Francuske vlasti zabranile su dolazak navijačima Lacija na gostovanje Olimpik Marseju u 4. kolu grupne faze Lige Evrope.

Rimski klub nije zamerio Francuzima ovu odluku samu po sebi, pošto su u utakmici ovih timova 2018. na Velodromu povređene četiri osobe u sukobima 200 navijača dva kluba, ali jeste način na koji su to uradili.

Naime, MUP Francuske je izdao sledeće saopštenje:

- Individualna ili grupna putovanja, bilo kojim sredstvom prevoza - francuskim autoputevima, lukama ili železnicom - zabranjena su navijačima Lacija zbog ponavljanog nasilnog ponašanja pojedinih navijača unutar stadiona i u centru grada i fašističkih gestova koje obično razmenjuju.

Brzo je stigao odgovor Lacija:

- Iznenađuju način na koji je ova zabrana primenjena na nacionalnom nivou i neopravdana motivacija iza nje. Lacio ne prihvata nezaslužene kazne za sve navijače "bjanko-ćelestea" i sam klub koji se uvek konkretnim merama borio protiv svih oblika nasilja, diskriminacije, unutar i van stadiona.

- Nadamo se da će francuske institucije razjasniti šta se desilo a da će naše vlasti zauzeti jasan stav protiv ovakvih trivijalnih izjava koje mogu samo da razbesne sve Italijane, nevezano da lisu navijači Lacija ili ne - stoji u njihovom saopštenju.

Rimski "Orlovi" su podsetili i na sukobe koje su nedavno fanovi Marseja izazvali na gostovanju Galatasaraju. Ruku na srce, oni su možda i problematičniji od Lacijala, što su najbolje pokazali napadom na sportski centar kluba prošle sezone nezadovoljni rezultatima.

Navijači Olimpik Marseja
Navijači Olimpik Marsejafoto: Printscreen/Youtube/Passion Ultras

Italijanski ekstremni desničar Franćesko Lolobriđida rekao je da ovakav potez francuskih vlasti zaslužuju "teroristi i da narušava ugled prestonice Italije".

Lacio se već decenijama bori protiv etikete "fašističkog kluba". Ali, grupa navijača koja zaista jeste u izrazitoj manjini, svako malo unazađuje napore kluba.

Tako su početkom sezone napali pojačanje Elseida Hisaja koji je na inauguraciji u tim pevao anti-fašističku pesmu "Bela, Ćao!". Poručili su mu da je crv i da je Lacio fašistički klub.

Navijači Lacija
foto: Printscreen/Youtube

Tu je i incident sa dreserom Vitorije, orla maskote kluba, koji je ka navijačima upućivao fašistički pozdrav ispruženom rukom, što je svojevremeno radio i legendarni Paolo di Kanio.

Pre 4 godine, na južnoj strani Olimpika Ultrasi Lacija su okačili transparent sa Anom Frank u dresu Rome - jasna aluzija da su simpatizeri "Vučice" Jevreji.

Da ironija bude veća, upravo je Lacio jedini klub koji se svojevremeno usprotivio fašističkom lideru Italije, Benitu Musoliniju. Naime, kada je osnivana Roma 1927. godine, 27 godina posle Lacija, 'Il Duće' je želeo da okupi sve rimske klubove u jedan veliki - Romu.

Lacio je jedini koji nije pristao na takvu fuziju i ostao je da funkcioniše samostalno, ali je sve vreme imao negativan tretman zbog ove odluke.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.