BELORUSIJA ŠOKIRALA TURSKU: Favorit pao u Minsku, sjajan meč bivšeg centra Partizana!
Foto: FIBA

kvalifikacije za svetsko prvenstvo u košarci

BELORUSIJA ŠOKIRALA TURSKU: Favorit pao u Minsku, sjajan meč bivšeg centra Partizana!

Veliko iznenađenje u Belorusiji

Objavljeno:

Činjenica je da FIBA kvalifikacije zbog termina odigravanja utakmica više odgovaraju nacijama koje ne spadaju u krem evropske i svetske košarke, koje nemaju veliki broj zvezda u svojim redovima, jer su one mahom zauzete igranjem u klubovima (NBA i Evroliga). Tako se još jednom u klupski kalendar umetnuti kvalifikacioni prozor pokazao kobnim po selekciju koja je na papiru bila veliki favorit. Turska je došla u Minsk da pobedom otpočne borbu za plasman na Svetski kup, a kući se vraća pognute glave. Belorusija je hrabro branila svoj teren i na kraju ga više nego zasluženo odbranila. Predvođena bivšim centrom Partizana Artsijomom Parahovskim, u ne tako lepoj košarkaškoj predstavioborila je na pleća velikog favorit i trijumfom otpočela kvalifikacioni ciklus - 84:70.

Artsjom Parahovski
foto: FIBA

Vremena za pripremu utakmice je bilo malo, mada to ne može nikome biti opravdanje, jer su sve reprezentacije u istom sosu. Ipak, to se odrazilo na kvalitet igre, pa je bilo dosta grešaka, izgubljenih lopti iz brzopletosti... Mora se ipak priznati da su se obe selekcije borile do poslednje kapi znoja, a u takvoj situaciji su se na kraju bolje snašli Belorusi, koji su se postarali za veliko iznenađenje već na startu borbe za mesta na planetarnoj smotri koja će se 2023. godine održati u tri države (Japan, Filipini i Indonezija).

Nije turski selektor Orhun Ene mogao da računa na igrače poput naturalizovanog Šejna Larkina, Džedija Osmana, Ersana Iljasove, Meliha Mahmatoglua, Sertača Šanlija, Furkana Korkmaza, Omera Jurcevena ili Alperena Šenguna, jer na klupskom nivou igraju elitno evropsko takmičenje ili karijeru grade "preko bare". Imao je ipak nekoliko standardnih reprezentativaca na raspolaganju poput Metedžana Birsena i Šehmusa Hazera iz Fenerbahčea, Burgrahana Tundžera i Tolge Gedžima iz Efesa, iskusnog Sameta Gejika iz Turk Telekoma... Nije bilo dovoljno.

Odigrala je Turska ispod svakog nivoa u Minsku, naletela je na motivisanog domaćina, koji je pritom igrao u gotovo najboljem sastavu. Glavnu reč vodio je bivši centar Partizana Artsijom Parahovski, koji je na kraju bio i najkorisniji igrač susreta (26 indeks). Ubacio je 16 poena (8/10 za dva), imao i devet skokova, dve asistencije... Iako u crno-belom dresu nije opravdao očekivanja, sada je kao igrač Parme iz Perma bio nerešiva enigma za tursku odbranu. U poslednjem kvartalu je odbio veliki nalet gostiju i sa šest vezanih poena sredinom deonice trasirao put Belorusiji ka pobedi.

Sjajan je u pobedničkom sastavu bio i centar San Pablo Burgosa Maksim Salaš, koji je ubacio 26 poena uz po četiri skoka i asistencije. Sa 15 poena je udarni tandem ispratio Jauheni Beljankov.

Turska je imala prednost sredinom prvog kvartala, ali od kako je domaćin sredinom drugog kvartala serijom 10:2 odlepio - nije se osvrtao. Pokušao je Tursku u poslednjim trenucima da vrati Šehmus Hazer, serijom poena približio je sastav Orhuna Enea na samo nekoliko poena zaostatka, ali je usledila serija Parahovskog, koja je slomila goste. Bek Fenerbahčea je meč okončao sa 17 poena, a kako valja ga je ispratio samo Muhšin Jašar sa 14 poena i šest uhvaćenih lopti.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.