ROBERTS ZA ESPRESO: Očekujem od Pešića velike stvari sa Srbijom, menjao bih Kecmanovu trojku za finale Evrolige!
Ilustracija, Foto: Profimedia / Starsport

intervju

ROBERTS ZA ESPRESO: Očekujem od Pešića velike stvari sa Srbijom, menjao bih Kecmanovu trojku za finale Evrolige!

O Partizanu, Zvezdi, Pešiću, Dulu, Srbiji, Željku i mnogim drugim temama razgovarali smo sa nekadašnjim košarkašem "večitih" Lorensom Robertsom

Objavljeno:

Nema puno stranaca koji se mogu pohvaliti kako su tokom karijere igrali i za Crvenu zvezdu i za Partizan, a još je manje onih koji su kod navijača "večitih" ostali u lepom sećanju mnogo godina po odlasku iz redova crveno, odnosno crno-belih.

Jedan od takvih je naš današnji sagovornik, Lorens Roberts - igrač koji zna šta znači braniti crveno i crno-bele boje. Jedan od članova slavne generacije Partizana iz sezone 2009/10 i zasigurno najkompetentniji stranac za razgovor o selektoru reprezentacije Srbije, Svetislavu Pešiću.

Na početku razgovora za naš portal otkriva kako je već dugo van košarke i u čemu se pronašao po završetku igračke karijere:

Od 2015. godine, odnosno od završetka moje košarkaške karijere, pokrenuo sam nekoliko biznisa. Glavni od njih su mi kompanija kamiona i nekretnine.

Lorens Roberts
foto: Starsport©

U Srbiju stiže 2008. godine kada potpisuje za Crvenu zvezdu iz koje samo sezonu kasnije prelazi u redove večitog rivala. Sa Partizanom je ostvario mnogo uspeha od čega je verovato najveći odlazak na F4 Evrolige u Parizu. Nakon svega ističe da iz Beograda i naše zemlje nosi samo lepe uspomene:

Imao sam zaista sjajne sezone u Crvenoj zvezdi i Partizanu! Iskreno, to su mi najupečatljivije godine u karijeri, one koje ću zauvek rado pamtiti.

Prelazak iz redova jednog u redove drugog večitog rivala sa sobom uvek nosi dozu rizika, no Lorens se 2009. godine odlučio da učini baš taj potez i po svemu sudeći zbog toga se nije pokajao:

Bio sam svestan rizika koji nosi prelazak iz Crvene zvezde u Partizan. Iskreno u početku mi nije bilo lako, ali kako je vreme prolazilo i situacija se smirivala a navijači su podržali moju odluku.

Lorens Roberts
foto: Starsport©

Sa Partizanom si igrao F4 Evrolige, osvojio regionalnu ligu, domaće prvenstvo i kup. Šta je bila formula za uspeh te sezone, jedne od najslavnijih u istoriji kluba?

Te sezone imali smo neverovatan tim! Mnogo sjajnih delova sačinjavalo je tu slagalicu velikog tima. Verujte mi, uvek se radilo samo i isključivo o timu – nikada o pojedincu! Upustili smo se u tu priču na pravi način što je na kraju rezultovalo odličnom sezonom!

Svim navijačima Partizana u sećenju je ostala čuvena utakmica protiv Barselone u kojoj je četa Ćavija Paskvala zabeležila prvi poraz u sezoni pred krcatim "Pionirom". Roberts je pre svega "zapalio" Grobare trojkom, a zatim skidanjem lopte sa obruča Mikelu u poslednjoj sekundi doneo trijumf crno-belima.

Bila je to utakmica za koju jedan igrač živi! Atmosfera u Pioniru bila je neverovatna, podrška koju sam osećao sa tribina vodila me kroz taj meč na kome smo došli do istorijske pobede nad Barselonom.

Lorens Roberts
foto: Starsport©

Prošlo je 11 godina od čuvene trojke Dušana Kecmana u finalu NLB lige kojom je utišao dvoranu u Zagrebu i doneo titulu regionalnog šampiona Partizanu:

Utakmica u Zagrebu i ta trojka Kecmana su takođe jedan istorijski događaj koji će biti upamćen!

Dušan Kecman
foto: Starsport©

Nismo mogli a da ne pitamo Robertsa da li bi menjao Kecmanovu trojku i titulu u Zagrebu za finale Evrolige:

Menjao bih titulu u NLB lige za to finale Evrolige! Osećao sam da smo bili savršeno spremni za taj meč sa Barselonom u finalu!

U klub sa kojim je Lorens ostvario mnogo uspeha, ovog leta se vratio najtrofejniji evropski trener Željko Obradović. Odluku slavnog trenera da ponovo sedne na klupu crno-belih naš sagovornik je prokomentarisao:

Nadam se da će povratak Željka doneti mnogo uspeha Partizanu.

Željko Obradović
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

Sa Svetislavom Pešićem si sarađivao i u Crvenoj zvezdi i u Bajernu, kakvo mišljenje imaš o njemu i njegovom radu?

Sarađivali smo u Zvezdi i Bajernu, on je zaista sjajan trener koji je potpuno posvećen košarkaškoj igri – jednostavno, Svetislav Pešić je legenda!

Lorens Roberts
foto: Starsport©

Kada bi morao da biraš dražeg trenera, ko bi to bio - Dule ili Pešić?

Dule i Kari imaju dva potpuno različita stila igre po mom mišljenju, oba prilično efikasna, ali mnogo drugačija. Njih dvojica su zaista trenerske legende i zasigurno meni dva najdraža trenera za koje sam ikada igrao.

Od nedavno Svetislav se vratio na klupu reprezentacije Srbije. Na pitanje kako komentariše tu njegovu odluku i šta očekuje od njegovog trenerskog "Last dance-a" na klupi našeg nacionalnog tima, Roberts odgovara:

Sa sigurnošću mogu da kažem da će dati sve od sebe kao selektor reprezentacije Srbije. Očekujem da će uraditi velike stvari sa reprezentacijom Srbije.

Svetislav Pešić
foto: Starsport

Kao i sve strance sa kojima smo do sada radili intervju, pitali smo i Lorensa nedostaje li mu Beograd i da li će u skorije vreme da poseti našu zemlju:

Veoma mi nedostaju Beograd i Srbija generalno, planiram da dođem uskoro.

Za kraj razgovora pitali smo ga da li planira poput brojnih kolega da se u jednom trenutku oproba u trenerskim vodama, na šta je odgovorio:

Ne, nije trenerski posao za mene. Zadovoljan sam tačkom sa koje sam napustio košarku, znam da sam joj dao celog sebe i nemam za čime da žalim.

(Espreso/Igor Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.