OSTOJA O VUJOŠEVIĆU, TRINKIJERIJU I SVEMU ŠTO ZANIMA GROBARE: Videćemo da li će ostati, još je rano...
Ostoja Mijailović, Foto: Beta/Branislav Božić, Starsport©

ISKRENO

OSTOJA O VUJOŠEVIĆU, TRINKIJERIJU I SVEMU ŠTO ZANIMA GROBARE: Videćemo da li će ostati, još je rano...

U glavnom fokusu je odnos jednog i drugog tabora pred poslednje duele sezone koji sami po sebi nose tenziju

Objavljeno: 16:51h

Finalna serija košarkaške lige Srbije u kojoj će se za titulu šampiona Srbije boriti Partizan i Crvena zvezda počinje u ponedeljak, 10. juna.

Domaćin će biti crveno-beli u prvom meču, a u glavnom fokusu je odnos jednog i drugog tabora pred poslednje duele sezone koji sami po sebi nose tenziju.

- Moramo da nađemo način da funkcionišemo kao sportski rivali. Ne smemo da dozvolimo da širimo mržnju i produbljujemo trenutnu situaciju. Jasan odnos može da bude izgrađen, to zavisi od Nebojše Čovića i mene. Ali prosto ta situacija mora da bude održiva. Ne možemo da izgradimo odnos i da on traje do prve situacije gde je neko navikao da ostvaruje rezultate ne samo na parketu. Da li će taj odnos biti ili neće, dosta će zavisiti i od organizacije finala u Superligi. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo dobri domaćini Zvezdi i da ćemo se fer i pošteno boriti. Videćemo kako će biti sa njihove strane. Od toga će dosta zavisiti naš budući odnos. Želimo da vratimo trofej srpskog šampionata u naše vitrine, tamo gde je godinama i bio. Videćemo šta će biti u finalu. U sportu nikada ne postoji garancija. Važno je da smo u finalu. Malo smo umorni, nismo imali nekoliko dana za odmor kao naš protivnik u finalu, ali mi smo Partizan, borićemo se - rekao je Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, u intervjuu za mozzartsport.

Mijailović tvrdi da odnosi dva kluba zavise od njega i Nebojše Čovića
Mijailović tvrdi da odnosi dva kluba zavise od njega i Nebojše Čovića foto: Zorana Jevtić/Beta/Branislav Božić

Na čelo Partizana, Mijailović je došao kada je Partizan bio u teškom finansijskom stanju. To je sada samo ružna prošlost.

- Klub je bio u situaciji da li će da postoji ili ne. Kada imate obaveze od preko 7.000.000 evra, imate prihod od 1.400.000 koji je siguran i ogroman pritisak svih kojima dugujete novac i urušenu sliku javnosti. Bez organizacije, sistema, sportskog sektora. Važno je bilo što smo zadržali verne navijače i publiku, oni nisu napustili klub. Nemamo nikakve probleme sa finansijama, trošimo što zaradimo. Izborili smo se u velikoj meri sa obavezama prema igračima. Zaposleni u klubu tada mesecima nisu primali plate, igrači nisu primali plate na vreme. To je sada sve na vreme. Partizanovci su pokazali da su veliki ljudi i zato smo se dogovorili sa onima kojima se dugovalo. Neki su diskontovali potraživanja, neko oprostili deo, neki pristali na rate, neki su oprostili sve - rekao je Ostoja Mijailović za sportski portal.

Jedan od onih kojima se dugovalo bio je bivši trener crno-belih Duško Vujošević.

- On je jednim delom isplaćen. Sa Vujoševićem sam lično postigao usmeni dogovor sa kojim je on bio zadovoljan. Ostalo je da to završimo pismeno. Duško je veliki Partizanovac i o njemu je svaki komentar suvišan. Želim mu da ozdravi, da nastavi sa karijerom, Partizan će ispoštovati obaveze koje ima prema njemu - dodao je prvi čovek crno-belih.

Prema Dušku Vujoševiću je isplaćen deo duga
Prema Dušku Vujoševiću je isplaćen deo duga foto: Dado Đilas

Navijače, osim klupskih finansija, brine i ostanak Andree Trinkijerija na klupi, Džoka Lendejla za koga postoji interesovanje, ali i kapitena Novice Veličkovića kome na leto ističe ugovor.

- Andrea ima još dve godine ugovor s Partizanom. On je veliki trener i zaslužan je što smo stigli u plej-of ABA lige. Zadovoljan sam njegovim radom. Veliki je radnik, važno je da ga je kao stranca prihvatila publika. Nastavićemo da radimo zajedno. Sa Andreom ćemo praviti velike rezultate i naše vreme tek dolazi. Sa Arenom će mu biti lakše. Što se Lendejla tiče, dobili smo ponudu od Žalgirisa pre nekoliko dana. Ako prihvatimo ponudu Žalgirisa, imaćemo nekoliko puta veću dobit od onoga što smo uložili u njega. A, takođe, njihovim predlogom bismo dobili i šest puta veći novac od uloženog ako on ode iz Žalgirisa u NBA, a postoji jedan američki klub koji je zainteresovan za njega. Šta god da odlučimo biće od koristi za Partizan. Novica je dete Partizana. Za njega uvek ima mesta u Partizanu. On voli Partizan da to ne može da se izmeri. Stručni štab će razgovarati sa njim o svemu, još je malo rano, imamo plej-of - dodao je prvi čovek crno-belih u razgovoru za beogradski portal.

Džok Lendjel ima ponudu Žalgirisa, ali i jednog NBA ligaša
Džok Lendjel ima ponudu Žalgirisa, ali i jednog NBA ligaša foto: Starsport©

Počevši od sezone 2019/20 i narednih pet godina, Partizan će biti domaćin u "Štark Areni".

- Sigurno ćemo biti u jako velikom plusu. Arena će jako dobro proći finansijski, kao i Partizan. Naši prihodi u Areni će biti veći i imaćemo veću uštedu kod nekih stvari. Ovo je dobar biznis-model. Arena će biti naš dom narednih pet godina. Važno je da se kaže da ćemo mi i trenirati u maloj areni, kao i sve mlađe selekcije, zakupili smo ekskluzivu za malu salu. Biće tamo i kancelarije stručnom štabu, svlačionice. Ponosan sam na taj potez - izjavio je Mijailović.

Beogradska Arena biće novi dom KK Partizan
Beogradska Arena biće novi dom KK Partizan foto: Espreso.co.rs

Selidba iz "Pionira" u "Arenu" mogla bi da bude korak bliže dobijanju specijalne pozivnice Evrolige o kojoj se šuška već neko vreme.

- To je jedan od uslova. Nismo isključivo ovo uradili da bismo pokazali Evroligi. Želeo sam da ostvarimo ovo kada sam došao u Partizan da bismo imali više mogućnosti da prihodujemo. Evroliga je ozbiljna organizacija i imaju svoja pravila. Neće donositi odluku dok se ne završe domaća takmičenja. To što je Partizan trebalo da uradi - mi smo stvarno sve uradili. Organizovali smo infrastrukturu, postavili finansijsku stabilnost, pozicionirali klub na najbolji mogući način da bude uz rame velikih klubova. Ali, postoje i drugi pa i oni imaju šansu. Ne mogu da obećavam ništa u ovom momentu. Ne želim da se stekne utisak da je život ako igramo Evroligu, a nije ako ne igramo. Imamo i Evrokup koji smo izborili. Imamo i ABA ligu, nude nam se i neka druga takmičenja. Borićemo se na fer i pošten način za Evroligu - dodao je Mijailović u razgovoru za mozzartsport.

U finalnoj seriji ABA lige viđene su nemile scene oko terena zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i mesto u elitnom takmičenju.

- Kao ABA liga imamo ugovor sa Evroligom na još godinu dana. Imamo to jedno mesto, ali ako nastavimo ovim putem... Ja sam na Skupštini ABA lige prošle godine rekao da ono iz finala više nikada ne sme da se ponovi. Tada su nam direktori dali garancije, ali videli ste šta se ponovo desilo. Situacija nije nimalo naivna. Već drugu godinu u samoj završnici je menadžment, koji nije dobio produžetak mandata na Skupštini, pokazao da nema snagu da se izbori sa predstavnicima pojedinih klubova i da nema snage da organizuje dostojno to finale, da se prvo mesto izbori na fer način. Ulog je veliki, mnogo je klubova koji žele u Evroligu i zato dolazimo do kršenja pravila. Mi klubovi moramo da se dogovorimo i nađemo menadžment koji će raditi apsolutno nezavisno. Klubovi prednost moraju da izbore na parketu. Ne možemo mi predstavnici klubova da se borimo uticajima ili drugim stvarima. Sistemom moramo da prevaziđemo probleme. Svi koji to ne žele, nije im mesto u ABA ligi. To pre svega kvari ugled. Pokazujemo slabosti i da nismo spremni da tražimo dva mesta u Evroligi. Mi kao ABA liga možemo da tražimo dva mesta, ali isključivo kada rešimo neke svoje probleme. Finale od prošle godine i ovo sada su stvarno ugrozili opstanak ABA lige. Treba da budemo realni. To što predstavnici nekih drugih klubova u nekom trenutku kažu da neće da igraju ABA ligu jer im se nešto ne dopada... Neke stvari su tolerisane prethodnih godina, poremećeni su kriterijumi. Ne mogu oni koji godinama urušavaju ugled da prolaze nekažnjeni. Ili smo sportska organizacija, ili nismo - zaključio je Mijailović u intervjuu za mozzartsport.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.