KO STOJI IZA ZVEZDE I PARTIZANA? Hrvatima su srpski klubovi TRN u oku, dok njihovim spasa nema!
Crvena zvezda - Partizan, Foto: Starsport©

TEKST KOJI JE UZBURKAO REGION

KO STOJI IZA ZVEZDE I PARTIZANA? Hrvatima su srpski klubovi TRN u oku, dok njihovim spasa nema!

Hrvatski portal predočio u kakvoj situaciji se nalazi tamošnja košarka

Objavljeno: 07:37h

Crvena zvezda i Partizan prave ozbiljne timove koji "prete" da budu konkuretni u Evroligi, ali ne dopada se to svima...

Na ovu temu je pisao i hrvatski "Jutarnji list", s tim što je podvukao paralelu između tamošnje i srpske košarke, navodeći zbog čega je naša toliko ispred njihove. Prenosimo vam deo tog teksta:

"Cela Cibona iduće će sezone koštati kao jedna ruka, i to lošija, jednog igrača Partizana..."

Da biste razumeli odnose u jednom sportu, koji, eto, deli istu ligu, za koju neki umeju da se bore i rukama i nogama, dovoljno je uredno pročitati jednu objavu na društvenim mrežama Aca Petrovića.

Košarkaši Partizana
Košarkaši Partizanafoto: Foto: Emilija Jovanovic

Aco je pre nekoliko dana napisao da je jedan klub, pozivajući se na Cibonu, pred bankrotom zbog duga od pet miliona evra, dok drugi klub, pozivajući se na Partizan, uprkos dugu od sedam miliona evra, sprema sve moćniji tim za Evroliga.

Ukoliko u poslednjem trenutku ne dođe do većeg zaokreta, Cibona neće bankrotirati. Doduše, bilo bi krajnje pristojno, a Petrović je zbog toga plakao pre nekoliko dana, da sa javnošću podeli trenutnu situaciju pod Tornjem. Ima indicija da bi o istoj temi trebalo nešto da znamo u ponedeljak, pa se još čeka.

Kako god bilo, Cibona će, recimo, a nije drugačije ni sa Zadrom ili Splitom, imati budžet tačno kao jedna ruka, verovatno i gore, Kevina Pantera, igrača Partizana. A tamo ih je više, jer se evroligaši kupuju na veliko, troše se kao opštinska karta u austrijskoj javnoj kući. To je ničije, odnosno svačije. Zaboravite privatne sponzore u Partizanu ili Zvezdi, iza njih stoji država.

Naravno, postoji i Gasprom, direktno ili preko Naftne industrije Srbije, svejedno. A biće Zvezda i Partizan po deset miliona, što će u najboljem slučaju značiti da će Partizan ili Zvezda biti dvadeset puta skuplji, bar dvadeset puta skuplji od Cibone, Zadra ili Splita.

Ako neko iz neupućene javnosti traži bilo šta drugo osim glatkih poraza naših klubova u istoj ligi u kojoj će igrati u tom omjeru, to naravno neće biti Evroliga, potpuno su ludi. Ako neko misli da igranje ovakvih mečeva može stvoriti bilo šta drugo osim da oduševi jednu stranu i frustrira drugu, takođe je veoma naivan.

Crvena zvezda - Split
Crvena zvezda - Splitfoto: Starsport©

Ovih dana Damir Mulaomerović, selektor reprezentacije, slaže mozaik ljudi sa kojima će ići na evropski turnir, možda se na tom spisku pojavi ime nekog Amerikanca, možda Hrvatska konačno klikne i bude zaista dobro, ali i da se to dogodi, čak i da je Hrvatska tamo gde je nema više od četvrt veka, hoće li promeniti košarku? Hoće li naši klubovi biti bolji? Ako odemo malo dalje, da li će se promeniti tretman sporta u državi koja pretenduje da bude sportska nacija, a nema veze sa sportom, ozbiljnim sportom.

Problemi sa kojima se košarka danas suočava uticaće i na manje globalne i tradicionalno otpornije sportove u našoj zemlji, poput rukometa ili vaterpola. I tu se odnosi polako menjaju, ne unutar hrvatskog sportskog kolača, već na široj sceni. Dakle rukometaši do 20 godina zauzimaju 14. mesto u Evropi, što je interesantan rezultat, a pitanje je kada su mladi vaterpolisti poslednji put negde dominirali.

Košarka se nije raspala preko noći, dugo je trajala, a počinje ovakvim vestima koje se negde po letnjim žegama beru.

Baza iz koje se crpe talenti je mala, a sistem nije postavljen. Lepo je bilo pročitati pre neki dan da su dekani KIF pozdravili predlog novog Zakona o sportu. Iskreno, bio bih srećniji da su ministar finansija i njegovi zamenici u tom predlogu novog zakona izrazili zabrinutost povodom predloga o finansijskim rasterećenjima onih koji bi ulagali u sport.

Cibona - Partizan
Cibona - Partizanfoto: Starsport©

Na kraju krajeva, sve počinje od novca, na kraju dana sve počinje od entuzijasta koji bi trebalo da nastave da postoje u klubovima. Manje ih je i od sportskih radnika, a nećete verovati, kada je košarka u pitanju, čak ni plejmejkera. Te vrste su izumrle.

Sportu, da se razumemo, nije potreban novi Zakon o sportu kod nas, sportu je potrebna reforma. Ozbiljan kao onaj u zdravstvu. Reforma koja će škoditi, ali koja će konačno bar malo pomeriti napred. Reforma koja bi jasno razgraničila šta je sport, a šta rekreacija.

I šta je interes države, a šta nije. Tako da svi zajedno znamo na čemu smo. Ne radi ovako, piše u tekstu "Jutarnjeg lista".

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.