OBRADOVIĆEVA REVOLUCIJA, Vol. 2: Hoće li ovako izgledati PRVA PETORKA PARTIZANA u novoj sezoni?
Foto: Emilija Jovanović, Starsport, EPA-EFE/MARISCAL, EPA-EFE/JUANJO MARTIN, EPA-EFE/Leonhard Simon

MOĆNO, NEMA ŠTA

OBRADOVIĆEVA REVOLUCIJA, Vol. 2: Hoće li ovako izgledati PRVA PETORKA PARTIZANA u novoj sezoni?

Izostali su željeni rezultati u prethodnoj sezoni, ali Žoc sada jasnije zna na koga može da računa i nastavlja sklapanje pobedničke slagalice

Objavljeno: 12:07h
Nedeljko Đukić

Kao i prošlog leta, Partizan i Crvena zvezda su žestoko krenuli na košarkaško tržište čim je počeo prelazni rok. Očigledno raspolažu mnogo većim novcem nego što je ranije bio slučaj, a ovog puta im na ruku ide i činjenica da su ruski klubovi praktično onesposobljeni da zadrže svoje vedete zbog situacije u Ukrajini i izbacivanja iz evropskih takmičenja.

Zvezda je krenula u popriličnu rekonstrukciju posle odlaska Dejana Radonjića i brojnih igrača, a Partizan je kompletnu revoluciju pokrenuo prošle godine dok je najveće pojačanje bio legendarni trener Željko Obradović.

Željko Obradović
foto: Starsport©

Izostali su željeni rezultati, ali Žoc sada jasnije zna na koga može da računa i nastavlja sklapanje pobedničke slagalice. Sem novca, jak magnet vrhunskim igračima je Evroliga, iako nije izborena na terenu.

Klub su napustili Rodions Kuruc, Rade Zagorac, Dalas Mur i Nemanja Dangubić, ali su stigla u Beograd četiri pojačanja: vratio se Danilo Anđušić, zatim je doveden Dante Egzum, pa Džejms Naneli, a ovog utorka je ozvaničena angažman Joanisa Papapetrua.

Uz sve to, brzo je dogovoren nastavak saradnje sa Matijasom Lesorom, pa se već nazire prva petorka Partizana u novoj sezoni.

1. Na poziciji plejmejkera sada bi glavna opcija trebalo da bude Egzum i pokretljivi Australijanac bi trebalo dobro da razmrda i poveže crno-bele, ubrza igru. Ako Aleksa Avramović nastavi da napreduje a nema razloga da tako ne bude, i omn će biti velika uzdanica. Jam Madar bi takođe mogao da se nametne ako se ukaže prilika, a jasnu poruku je poslao time što je preskočio priliku da igra u NBA Letnjoj ligi kako bi što spremniji dočekao sezonu u Partizanu.

Dante Egzum
foto: Profimedia

2. Na mestu beka šutera je nedodirljiv Kevin Panter koji treba da bude možda i glavni nosilac igre. Odlazak Mura treba da nadoknadi Danilo Anđušić čija je prednost što neće morati da se prilagođava klubu a ni takmičenjima, a vratio se sa dragocenim iskustvom. Gregor Glas će imati najmanje prostora u ovakvom rosteru, ali za njega je svakako najbitnije da nastavi da napreduje.

Kevin Panter
Kevin Panterfoto: Emilija Jovanović

3. Kada su u pitanju krila, očigledno je ovom pozicijom Obradović bio najnezadovoljniji. Činjenica da je posle odlaska Kuruca, Zagorca i Dangubića doveo prvo Nanelija, govori da će on ipak imati prednost u odnosu na Papapetrua, ali s obzirom da su oni igrači drugačijih karakteristika, možda će imati podjednaku minutažu i menjati dinamiku igre - Amerikanac je klasičan skok-šuter, a Grk kompletnije, univerzalnije krilo. Uroš Trifunović je rezervna opcija, a imaće mnogo šta da nauči od ovog dvojca.

Džejms Naneli
Džejms Nanelifoto: EPA/Jon Rodriguez Bilbao

4. Zek Ledej je bio dominantan na poziciji krilnog centra i sa Panterom glavna "udarna igla". Tu ulogu će zadržati, dok bi Alen Smailagić mogao da bude značajna dodatna opcija ako se dobro prilagodi ovakvoj rotaciji. Mladi Tristan Vukčević je praktično u istoj situaciji kao Madar, Glas i Trifunović.

Zek Ledej
Zek Ledejfoto: Starsport©

5. Matijas Lesor se potpisivanjem novog ugovora "zacementirao" na pozicija centra. Uhvatio je pravi ritam krajem prošle sezone i za očekivati je da bude još bolji u novoj. Balša Koprivica se nije baš dobro proveo u NBA Letnjoj ligi sa Detroitom, ali bi i to moglo da bude vredno iskustvo u podršci na "petici". Možda nije kraj pojačanjima, možda baš na ovoj poziciji?

Matijas Lesor
Matijas Lesorfoto: Emilija Jovanović

Naknadne informacije o eventualnom dolasku Kevina Pangosa izgleda nisu bile tačne.

U svakom slučaju, Partizan bi trebalo da bude osetno jači u sezoni 2022/23, i konkurentan ne samo za trofeje u regionu, već i Top 8 u Evroligi. A predsednik Ostoja Mijailović je nedavno najavio da je baš to glavni cilj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.