KO JE KRIV ŠTO SE ZEMLJA KOŠARKE BRUKA? Nije nam prvi put, ali se nadamo da je poslednji - pamtite li ove DEBAKLE?
Foto: EPA PHOTO/ANJA NIEDRINGHAUS, EPA-PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI, Starsport©

da se ne ponovi

KO JE KRIV ŠTO SE ZEMLJA KOŠARKE BRUKA? Nije nam prvi put, ali se nadamo da je poslednji - pamtite li ove DEBAKLE?

Naša košarkaška istorija beleži velike uspehe, ali i padove

Objavljeno: 15:08h

Srbija je zemlja košarke, i tu titulu joj niko ne može oduzeti, mada je činjenica da će nam biti potrebno dosta vremena da se vratimo na stare staze uspeha.

Iako na klupi imamo prekaljenog stručnjaka sa kojim je reprezentacija Jugoslavije ostvarila najveće uspehe, u timu dvostrukog MVP-ja NBA lige, Evrolige, pregršt igrača koji igraju na vrhunskom nivou u evropskim i američkim klubovima, nije dovoljno da se u ovom momentu nametnemo kao favoriti na bilo kom značajnijem takmičenju.

Izostanak najbitnijih igrača u kvalifikacionim mečevima je oduvek bio problem, ali moderna košarka ne ostavlja dovoljno prostora reprezentativnim akcijama.

Srbija je ugrozila plasman na Svetsko prvenstvo porazom od Belgije u niškom "Čairu", a da bi se našla na najvećoj košarkaškoj smotri, nema pravo na kiks.

Srbija - Belgija
Srbija - Belgijafoto: Starsport©

Evropsko prvenstvo nam donekle daje nadu jer je potvrđeno da će Pešić moći da računa na neke od najboljih igrača, uključujući Nikolu Jokića.

U vremenima kada je FIBA promenila sistem takmičenja, nije lako selektorima da formiraju timove.

Kvalifikacije se igraju u nekoliko termina tokom klupske sezone, dok su se ranije održavale posle njenog završetka.

Tako se u reprezentaciju pozivaju oni manje dobri igrači, a nema ni dovoljno vremena za adaptaciju i uigravanje što je za košarku kao timski sport najbitnije.

Da ne treba očajavati kaže i istorija u kojoj je zabaleženo nekoliko bolnih poraza, ali posle kojih smo se gotovo uvek izdizali i kitili nekim novim odličjima.

Period od 2003-2007 je bio izuzetno loš, a posle Mundobasketa 2019. godine smo ponovo skrenuli sa šampionskog puta.

Podsetićemo se nekih od najtežih poraza u istoriji srpske košarke.

Evropsko prvenstvo 2005. i poraz od Francuza u osmini finala

Bodiroga, Miličić, Avdalović, Radmanović, Rakočević, Šćepanović, Jarić, Rebrača, Krstić, Milojević i Gurović. Selektor: Željko Obradović.

Svi su predviđali da će tada selekcija Srbije i Crne Gore bez mnogo muke osvojiti zlato pogotovo što je prvenstvo održano kod nas, ali nije bilo dovoljno imati velika imena u timu.

Prvo smo poraženi od podmlađene selekcije Španije, ali smo uspeli da se domognemo osmine finala trijumfima nad Letonijom i Izraelom, da bi usledio debakl protiv Francuske u Novom Sadu.

"Trikolori" su pobedili sa 74:71, a posle poraza domaće reprezentacije, usledila je sada već čuvena konferencija za medije Željka Obradovića, na kojoj je izneo probleme iz svlačionice koji su doprineli neuspehu.

- Žao mi je, gospodo, ovo nije ekipa, ovo nije reprezentacija, ja ove igrače ne mogu i neću da treniram jer ne želim da preuzimam odgovornost za njihov nesportski život, prepotentno ponašanje i sukobljene egoizme - rekao je Željko Obradović, a spekulisalo se da je bilo i žestokih razmirica u svlačionici.

- Ja i dalje mislim da smo košarkaški najbolja reprezentacija ovde, ali ljudski smo mnogo daleko - dodao je razočarani Obradović.

Svetsko prvenstvo u Japanu 2006 i debakl pod vođstvom Dragana Šakote

Popović, Jorović, Avdalović, Raičević, Rakočević, Ilić, Tripković, Miličić, Nikolić, Marinović, Aškrabić, Perović Selektor: Dragan Šakota

Dragan Šakota je seo na užarenu klupu posle odlaska Željka Obradovića i nije se proslavio.

Bio je to turbulentni period kada su najveća imena napustila reprezentaciju, a u maju te godine došlo je do konačnog raspada Srbije i Crne Gore.

Šakoti više nisu bili na raspolaganju Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Željko Rebrača, a Šćepanović i Drobnjak koji su se odlučili za Crnu Goru.

Poraženi smo od Nigerije, Argentine i Francuske, ali je ipak pobedama nad Libanom i Venecuelom uspela da se plasira u narednu fazu kao četvrta u grupi.

Međutim, u nastavku je Španija bila kobna za naš tim, a "crvena furija" je kasnije slavila u finalu protiv Grčke.

Darko Miličić je nesumnjivo bio zvezda tima, ali nismo bili dorasli za veća dela.

- Pojeo sam se na prvenstvu, izgubio sam živce zbog sudija i ostalih stvari. Ovo se sigurno ne može nazvati uspehom, ali cilj je bio podmlađivanje reprezentacije. Imali smo sjajnu atmosferu i niko nema prava da nam zameri na nezalaganju. Sa Krstićem, Pavlovićem i Radmanovićem, ako Bog da, u Španiji možemo do medalje. Ko zna, možda i sa Stojakovićem. Rekao je da će igrati, pa nije. Sada je opet najavio da hoće, videćemo… - izjavio je Miličić.

Evropsko prvenstvo u Španiji 2007. i najgori plasman u istoriji

Teodosić, Cvetković, Radivojević, Erceg, Labović, Marković, Jarić, Miličić, Aleksandrov, Veličković , Tepić, Gurović Selektor: Zoran Slavnić

Ako se uzme u obzir da smo za pet godina promenili pet selektora i skoro 50 igrača, ovo nije toliko čudno.

Srbija je završila između 13. i 16. mesta i to je bio alarm da nešto podhitno mora da se menja.

Po prvi put smo nastupili kao Srbija na nekom velikom takmičenju, a Zoran Moka Slavnić je predvodio podmlađeni tim.

Nosioci igre su bili Jarić i Rakočević, ali nije bilo ništa bolje nego u Japanu.

Takmičenje smo završili već u grupi gde smo poraženi od sva tri rivala - Rusija, Grčke i Izraela.

Plejmejker Srbije Marko Jarić, posle debakla na Evropskom prvenstvu u Španiji, prozvao je igrače koji su otkazali nastup u državnom timu da su oni glavni razlog neuspeha.

- Svi smo tužni što smo se vratili tako rano. Otišli smo u Španiju sa velikim ambicijama pošto smo krvavo radili mesec i po dana i zbog toga mi je krivo. Ostvarili smo katastrofalan uspeh, ovaj, neuspeh, i predstoje nam noći da o svemu razmišljamo. Trebalo bi da radimo sa mladim momcima da oni poštuju dres Srbije i da se u budućnosti odazovu pozivu u reprezentaciju. Krivo mi je što smo zbog nekih ljudi bili na EP jedina reprezentacija koja nije nastupila u kompletnom sastavu - rekao je po dolasku na aerodrom Marko Jarić.

Evropsko prvenstvo 2011.

Teodosić, Tepić, Rašić, Paunić, Bjelica, Marković, Savanović, Kešelj, Krstić, Perović, Marjanović, Mačvan Selektor: Dušan Ivković

Slavnića je nasledio Dušan Duda Ivković, pa je usledio period boljih igara.

Međutim, pod njegovim vođstvom se takođe dogodio jedan od bolnijih poraza u istoriji.

Desilo se to u Litvaniji je 2011. na Evropsko prvenstvom prvenstvu, a posle srebra 2009. očekivalo se da napravimo zapaženiji uspeh.

Ali, to se nije desilo. Ispali smo već u četvrtfinalu posle poraza od Rusije, a onda smo u borbi za plasman od petog do osmog mesta poraženi i od Grčke.

Da nesreća bude veća izgubili smo šansu da igramo Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Peto mesto u Kini na Mundobasketu

Jović, Micić, Bogdanović, Gudurić, Lučić, Bjelica, Birčević, Simonović, Marjanović, Raduljica, Milutinov, Jokić Selektor: Aleksandar Đorđević

Aleksandar Đorđević je preuzeo palicu od Dude Ivkovića i ponovo nam vratio veru u košarku. Osvojena su srebra na Svetskom prvenstvu 2014, u Riju 2016, na Evropskom prvenstvu 2017.

Da bi usledilo razočaranje 2019. na Mundobasketu u Kini. Cela nacija se nadala da je konačno došlo vreme za to zlato, ali su nam se na putu isprečili sjajni Argentinci.

Srbija je predvođena NBA igračima Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem dominantno prošla prvu fazu takmičenja svim pobedama nad Angolom, Filipinima i Italijom, da bi u drugom krugu pobedila Portoriko i izgubila od Španije.

U četvrtfinale je ušla kao favorit u meč protiv Argentine, ali snovi su ubrzo raspršeni...

Iako su Srbija i Amerika bile projektovane za borbu za zlato, susreli su se u meču za peto mesto kada je Đorđevićeva četa uspela da oporavi od poraza i bar malo ublaži nezadovoljstvo nacije.

Poraz od Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju

Teodosić, Micić, Jović, Anđušić, Avramović, Dobrić, Milosavljević, Kalinić, Davidovac, Bjelica, Petrušev, Marjanović Selektor: Igor Kokoškov

Đorđević je ubrzo podneo ostavku, da bi na njegovo mesto došao Igor Kokoškov i priredio nam neprijatno iznenađenje koje još uvek boli.

Pored njega mnogi su krivili Nikolu Jokića jer je odlučio da tog leta ne zaigra za reprezentaciju zbog porodičnih obaveza, ali bilo kako bilo, neuspeh se pamti.

Srbija je pred domaćom publikom primila preko sto poena od Italijana, a neki od košarkaša su bili spremni da više ne zaigraju za reprezentaciju.

- Moram da se zapitam da li da igram više. Da li ima smisla. Nije problem biti deo neuspeha, nego očigledno ne mogu da pomognem ekipi - izjavio je Bjelica posle utakmice.

- Blago rečeno, ovo je katastrofa. Zato što se očekuje od nas da pobedimo. Hteli smo da usrećimo naš narod. Izvinjavam se, preuzeo bih odgovornost i nikad nisam bežao od toga, ali to nije poenta.

Ipak, mnogi od njih su opet na raspolaganju selektoru Pešiću koji će na Evropskom prvenstvu moći da računa i na najveću zvezdu, Nikolu Jokića.

Međutim, Svetsko prvenstvo posle dva poraza u ovom FIBA prozoru izgleda tako daleko...

Ako je suditi prema rečima selektora Pešića je čelnicima KSS, skoro pa nemoguće.

Košarkaši Srbije
Košarkaši Srbijefoto: Espreso/Emilija Jovanović

Samo jednom u istoriji nismo uspeli da izborimo plasman na Svetsko prvenstvo davne 1959. godine i to pod imenom Jugoslavija.

Nije naših košarkaša bilo na svetskoj smotri ni 1994. godine, ali ne zbog loše igre nego zbog političkih igrarija i sankcija uvedenih našoj zemlji, pa samim tim i sportistima.

Nadamo se da će to ipak biti poslednji put, iako put do Mundobasketa neće biti nimalo lak...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.