ŠTA JE VEĆI JOKIĆEV GREH? Što je MVP ili što nije igrao za reprezentaciju? Nije jedini, a lakše smo im oprostili
Nije Jokić jedini odbio reprezentaciju, Foto: EPA/Srđan Suki, EPA/Jeff Haynes, EPA/Romeo Gacad, Profimedia

iznenađujući spisak otkaza

ŠTA JE VEĆI JOKIĆEV GREH? Što je MVP ili što nije igrao za reprezentaciju? Nije jedini, a lakše smo im oprostili

Mnogi velikani su odbijali da nose reprezentativni dres, ali niko nije prošao kao Nikola Jokić

Objavljeno:

Dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić će ponovo obući dres reprezentacije Srbije i pomoći ekipi Svetislava Pešića na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Očekivano, navijači su oduševljeni zbog njegove odluke i olako su zaboravili "teške reči" na račun najbeljeg centra na svetu kada je uzeo predah i poželeo da provede malo vremena sa porodicom.

Nije bilo jedne od najjačih košarkaških nacija na Olimpijskim igrama u Tokiju, a za mnoge je to značilo i "bojkot" svetske smotre jer "šta da gledam kad nas nema u košarci".

Poraz od Italije za plasman u Tokio je verovatno jedan od težih u novijoj košarkaškoj istoriji, a direktni krivac je bio, a ko drugi neko Nikola Jokić.

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: Dado Đilas

Uz sve to Nikola ih je nervirao time što nije davao izjave srpskim medijima, a na svako pitanje o reprezentaciji odgovarao sa: To mi sada nije prioritet, odlučiću kada dođe vreme...

I došlo je...

Selektor Srbije Svetislav Pešić se vratio na mesto uspeha i uspešno ispunio prvi zadatak da privoli NBA zvezdu da pomogne na putu do nove medalje.

Ako pogledamo Jokićevo dosadašnje učešće u reprezentativnim misijama, ono je itekako bogato, a treba uzeti u obzir i da ćemo na njega moći da računamo u narednim godinama.

Nije bilo pitanje želje i motivacije da li će Nikola igrati, već pitanje koje je on postavio selektoru Pešiću, da li ga vidi u svom timu i koliko može da doprinese?

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: Dado Đilas

Kada su se sve kockice poklopile, Nikola će obući dres orlova prvi put posle Mundobasketa 2019. kada je Srbija završila bez medalje i ostvarila pomalo razočaravajući plasman.

Jokić je bio deo ekspedicije koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama 2016, a sada već davne 2017. godine nije igrao na Evrobasketu jer je prioritet bila priprema za narednu sezonu u NBA, a vrlo dobro znamo kakav je tempo profesionalnog košarkaša u najjačoj ligi.

2018 i 2020. nije bilo takmičenja, da bi neoprostiv "greh" napravio 2021. kada nije zaigrao u čuvenim kvalifikacijama za OI uz obrazloženje da želi da odmori i vreme provede sa svojom trudnom suprugom.

Ko god da mu je zamerio ovo, već mu je oprostio jer Nikola ove godine ima više motiva nego ikada da se dokaže i na reprezentativnom polju. Postao je otac po prvi put, odbranio je MVP priznanje, po povratku u Ameriku ga čeka najveći ugovor u istoriji NBA lige, a ne bi imao ništa protiv ni da se okiti medaljom sa evropske smotre.

Jokić na dodeli MVP nagrade
Jokić na dodeli MVP nagradefoto: Printscreen/DenverNuggets

Ukoliko se to (ne daj Bože) ne dogodi, gotovo sigurno možemo da očekujemo novu lavinu nezadovoljstva i komentare tipa "Igra za pare, šta ga boli uvo za Srbiju", "Vrati s eu Ameriku" itd...

A izgleda da je Srbija nekim velikanima mnogo lakše opraštala odbijanje nacionalnog poziva...

Naravno, izuzećemo povrede, zbog kojih na Evropskom prvenstvu ove godine Pešić neće moći da računa na dve jako bitne karike Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića.

Bilo je nekoliko "odjavljivanja" reprezentacije iz privatnih razloga.

Vlade Divac je čak preskočio zaredom 1997. i 1998, a potom 2000. i 2001, uz nejasan izgovor.

Divac i Stojaković
Divac i Stojakovićfoto: Profimedia

Bivši selektor Srbije Aleksandar Đorđević je takođe želeo malo vremena sa porodicom, pa je propustio Olimpijske igre u Sidneju.

I Dejanu Bodirogi je godio predah od košarke 2003. godine, a iste godine je pauzirao i Dejan Tomašević, u momentu kada je na čelo reprezentacije stigao Duško Vujošević.

Predrag Stojaković je poslednji put za nacionalni tim igrao 2003. godine. Propustio je Olimpijske igre u Atini, ali i Evropsko prvenstvo u Srbiji kada je njegov izostanak takođe izazvao veliku buru.

Međutim, iako su svi bili velika imena srpske košarke ni zbog jednog otkaza se nije digla ovolika bura. Svakako, sa prvom sledećom medaljom koju Nikola bude osvojio ponovo će biti "svetski, a naš" - što je sve vreme i bio.

Ono što raduje je da ćemo gledati jedno od najatraktivnijih Evropskih prvenstava jer su svoje ušešće na ovogodišnjem Evrobasketu potvrdili i Lika Dončić, Janis Adetokumbo (takođe dvostruki MVP), kao i Rudi Gober.

Svakako, sve oći će biti uprte u Jokića i Srbiju koja se već sada kotira kao prvi kandidat za najsjajnije odličje...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.