NAJEMOTIVNIJI GOVOR NEKOG NBA TRENERA: "Dosta! Umoran sam od minutâ ćutanja! Deca se UBIJAJU, nas drže kao taoce!"
Stiv Ker, Foto: Printscreen/Twitter/Bleacher Report

nije mu bilo do utakmice

NAJEMOTIVNIJI GOVOR NEKOG NBA TRENERA: "Dosta! Umoran sam od minutâ ćutanja! Deca se UBIJAJU, nas drže kao taoce!"

Slavni igrač i trener je skrenuo pažnju da će se ovakvi masakri postali uobičajena pojava u SAD-ama jer je zakonom o oružju praktično svim punoletnim licima moguće da lako nabave vatreno oružje

Objavljeno: 08:20h

Dalas je sinoć uspeo da produži seriju finala Zapadne konferencije NBA lige pobedom na svom terenu u Teksasu nad Golden Stejtom 119:109, ali je u centru pažnje javnosti ostao tragičan događaj koji je pogodio ovu drugu po površini i populaciji američku državu.

Masakr učenika osnovne škole u Teksasu, u mestu Uvalde, gde je jedva punoletni mladić ubio 19 dece i dvoje nastavnika, zgrozio je sve. Ovaj horor nije ostavio ravnodušnim ni trenera Golden Stejt Voriorsa Stiva Kera koji je pre 4. meča sa Dalasom, ključao od besa zbog pogibije tolike dece, zbog zakona koji se ne donosi a koji bi sprečio ovakve užase.

- Posle Južne Kalifornije (pucnjava, 1 mrtav, 8 ranjeno pre dva dana, prim. aut) sad su deca ubijena u školi - jedva se suzdržao Ker da ne izbaci urlik iz sebe.

A onda ga je izbacio i snažno zalupao šakom o sto:

- Kada ćemo nešto uraditi! - prodrao se u očaju Ker, pa zadrhtao i zamalo zaplkao, kao da je pogledom tražio odgovor od prisutnih novinara. Svi su ćutali.

Drhtavog glasa je nastavio da priča, samo stisnutih pesnica koje je blaže nego dlanovima spuštao o sto.

Salvador Ramos, masovni ubica iz Vualde
Salvador Ramos, masovni ubica iz Vualdefoto: Printscreen/Društvene mreže

- Umoran sam, stvarno sam umoran što dolazim ovde i izjavljujem saučešće tim nesrećnim i devastiranim porodicama. Umoran sam, toliko sam umoran... Izvinite. Umoran sam od minuta ćutanja. Dosta! Trenutno postoji 50 senatora koji odbijaju da glasaju o "H.R.8" (u najkraćem: zakon o proveri poseda oružja). Tu sede već dve godine. I postoji razlog zašto neće glasati o tome. Da se održe na vlasti - režao je Ker.

Slavni igrač i trener je skrenuo pažnju da će se ovakvi masakri postali uobičajena pojava u SAD-ama jer je zakonom o oružju praktično svim punoletnim licima moguće da lako nabave vatreno oružje.

Senat SAD-a i pored toga uspešno odoleva da promeni zakon, pre svega jer je industrija proizvodnje i prodaje oružja vrlo značajna za ekonomiju Amerike.

Pitanja zaista nisu bila potrebna u ovakvom trenutku. Novinari su se pretvorili u uši.

- Pa vas pitam, sve vas senatore (Miča Mekonela je jedino poimence prozvao), koji odbijate da uradite bilo šta u vezi sa nasiljem i pucnjavama u školama i supermarketima, pitam vas: da li vam je želja za vlašću bitnija od života naše dece, naših starih, jer tako izgleda. Dosta mi je. Ne mogu više o ovome. Igramo utakmicu večeras. Ali želim da svi koji ovo slušaju ovde, da razmisle o svom detetu, unuku, majci, ocu, sestri, bratu... Kako biste reagovali da se vama ovo dogodilo. Ne možemo sedeti ovde i samo čitati o tome i reći "okej", biće minut ćutanja, idemo Mevsi, idemo. To ćemo da radimo, da igramo košarku. Senatori nas drže kao taoce! Tih 50 senatora nas 90 odsto koji želimo taj zakon, oni u Vašingtonu nas drže kao taoce. Neće da glasaju jer žele da ostanu na vlasti. Patetični su, dosta mi je! - odbrusio je Ker, energično ustao sa stolice i napustio konferenciju..

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.