MUTIN 'DRIM TIM', LAKAT TOMAŠEVIĆA VARDI, PREKID U PIONIRU: Partizan i Budućnost danas oživljavaju rivalstvo! VIDEO
Foto: EPA/Saša Maričić, Starsport©, Profimedia

kao nekad?

MUTIN 'DRIM TIM', LAKAT TOMAŠEVIĆA VARDI, PREKID U PIONIRU: Partizan i Budućnost danas oživljavaju rivalstvo! VIDEO

Šta nam donosi novi sudar crno-belih i plavo-belih?

Objavljeno:

Košarkaši Partizana u prvoj sezoni po povratku Željka Obradovića na mesto trenera i pored silnih pojačanja, nisu uspeli da ostvare instant uspeh, bar za sada.

Posle poraza od večitog rivala Crvene zvezde u finalu Kupa Radivoja Koraća i šokantne eliminacije u osmini finala Evrokupa, navijači Partizana su gladni uspeha u ABA ligi.

Crno-beli su osvojili drugo mesto u ligaškom delu i tako bili slobodni u četvrtfinalu, a večeras u 19 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić" otvaraju polufinalnu seriju sa ekipom Budućnosti, što je prilika da se obnovi rivalstvo koje je pre 20 godina bilo više nego žestoko.

Krajem 1990-ih, podgorički klub iz sezoneu sezonu bio sve jači. Posle osvajanja Kupa Jugoslavije u sezoni 1997/98. na mesto trenera je upravo iz Partizana doveden Miroslav Muta Nikolić i ekipa sa Dejanom Radonjićem, Nikolom Bulatovićem, Draganom Vukčevićem, Đurom Ostojićem i Vladom Šćepanovićem je osvojila prvenstvo Jugoslavije, tadašnju JUBA ligu, u kojoj se te sezone zbog NATO bombardovanja nije igrao plej-of.

U sezoni 1999/2000. plavo-beli su potpuno dominirali, ali i započeli rivalstvo sa crno-belima iz Beograda koje je kulminiralo u plej-ofu. Budućnost je tek sad imala pravi mali "drim-tim" jer su stigli Dejan Tomašević i Haris Brkić iz Partizana, kao i Milenko Topić iz Crvene zvezde.

Dejan Tomašević
foto: Profimedia

Liga je osvojena bez poraza i u regularnom delu i u plej-ofu, a Partizan je bio nemoćan u velikom finalu - 0:3. Treba reći da su Beograđeni bili lišeni usluga povređenih Čubrila i Raičevića u prvom meču u Podgorici, dok je drugi obeležio grub faul Dejana Tomaševića nad bivšim saigračem, Ratkom Vardom, kome je udarcem laktom polomio jagodičnu kost.

Ovaj duel je bio žestok sve vreme, što je bilo utoliko čudnije jer su obojica bili deo Partizana od 1995. godine (Tomašević je stariji tačno 6 godina, obojica su rođeni na Đurđevdan).

I pored dve ubedljive pobede, atmosfera se naelektrisala do maksimuma i u trećoj utakmici u "Pioniru", Tomašević je dobijao slave zvižduka od "Grobara" pri svakom posedu. Odsustvo Varde i Čubrilo, odlično su nadomestili Veselin Petrović i Nenad Čanak, ali su na drugoj strani blistali Radonjić i upravo hladnokrvni Tomašević i trijumofm 87:79 Budućnost je bez poraza stigla do titule prvaka. Tim iz "Morače" je te sezone stigao i do osmine finala novoosnovane Evrolige.

Sledeća sezona, 2000/01, bila je revolucionarna i puna noviteta. Podgoričane su napustili Šćepanović, Pajović i Bulatović, ali su se opet pojačali najbolji igračima rivala - iz Zvezde su došli Igor Rakočević i Saša Obradović, a iz FMP-a Dejan Milojević. Nikolića je na klupi zamenio Bogdan Tanjević.

Obradović je zbog povrede propustio veći deo sezone, pa otišao posle sukoba sa Topićem, dok se Brkić u polusezoni iznenada vratio u Partizan. A u crno-belima su glavne promene bile one izazvane političkim.

U klub su se vratile igračke legende Divac, Paspalj i Danilović, ali na rukovodeće pozicije. Baš iz Budućnosti su vratili Bulatovića, a nazad u Beograd su došli i Miroslav Berić i Aleksandar Glintić, dok su otišli Miroslav Čubrilo, Radošević, Raičević i Đokić. Pamti se i dolazak stranca, što je tad tek postajalo praksa, mada se Ševalije Koton nije proslavio u Beogradu.

Miroslav Berić
foto: Profimedia

U ovoj sezoni ponovo je viđen incident u dvoboju Partizana i Budućnosti. Derbi 17. kola Vinston Juba lige između prekinut je samo 21 sekundu pre kraja, kod rezultata 82:74 za goste. Do prekida je došlo u poslednjem minutu, kada su navijači crno-belih uleteli na teren, u nameri da se obračunaju sa košarkašima Budućnosti i sudijama.

Policija je reagovala sa zakašnjenjem pa su onda oštrom intervencijom izgrednici udaljeni sa terena, ali igra nije mogla da bude nastavljena, jer su sa tribina i dalje bacani metalni novčići, upaljači i flaše. Srećom, u stampedu grupice razularenih “navijača” nije bilo povređenih među igračima ili članovima stručnog štaba obe ekipe. Partizan je kažnjen igranjem dve utakmice u gradovima udaljenim 100 kilometara od Beograda.

Vlado Šćepanović
foto: Starsport©

Budućnost je i u finalu Kupa i JUBA lige imala za rivala Partizan, i došla do duple krune. Ali, bilo je mnogo neizvesnije nego prethodne sezone. Na krilima Rakočevića i Tomaševića osvojili su "Žućkovu levicu", a u finalu plej-ofa isti igralči su u "Morači" vodili plavo-bele do 2:0 u seriji. U drugoj utakmici isključen je Miroslav Berić, glavni oslonac "Grobara".

Ipak, pred Divcem pristiglim iz SAD-a, Partizan je u Beogradu prvo prekinuo seriju od 13 poraza od Budućnosti, a onda izborio "majstoricu" sa dve podjednako uverljive pobede.

Snažan tim Budućnosti je bio sve nervozniji a glavni problemje bila svađa Tanjevića sa Rakočevićem, pa i Tomaševićem. Ipak, zbili su redove pred odlučujuću utakmicu i odbranili tiulu - 103:75.

Pred sezonu 2001/02. u Partizan je stigao Duško Vujošević i na kraju te kampanje je prekinuta dominacija Budućnosti, a uspostvaljena dominacija crno-belih. Beograđani su se revanšitali punom merom. Uzeli su Kup pobedivši Podgoričane u finalu, pa počistili velikog rivala sa 3:0 u finalu plej-ofa, mada su prve dve utakmice bile neizvesne.

1 / 4 Foto: EPA/Saša Maričić

Sa Šćepanovićem, Vujanićem, Ostojićem, Stanojevićem, Čankom, Krstićem, Petrovićem započet je niz od rekordnih 13 titula nacionalnog prvaka.

Šta nam donosi novi sudar crno-belih i plavo-belih? Zvezda je favorit za titulu, ali ova serija skreće mnogo više pažnje i moguće oživljava veliko rivalstvo.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.