FIFA I UEFA NANELI JOŠ JEDAN UDARAC RUSKOM FUDBALU: Od ovoga će se teško oporaviti, u teškoj su situaciji!
Foto: EPA/Steffen Schmidt

AU!

FIFA I UEFA NANELI JOŠ JEDAN UDARAC RUSKOM FUDBALU: Od ovoga će se teško oporaviti, u teškoj su situaciji!

FIFA može prilagoditi pravila u hitnim slučajevima

Objavljeno: 12:00h

FIFA i UEFA juče su zajednički donele odluku da izbace sve ruske reprezentacije i njene klubove sa svih takmičenja.

Fudbalske reprezentacije Rusije ostaće bez velikih takmičenja, najteže im pada zabrana igranje baraž utakmica i uskraćena šansa da nastupi u Kataru na Mundijalu, dok je moskovski Spartak izbačen iz Lige Evrope iako ga je nedavni žrijeb spojio s nemačkim Lajpcigom u osmini finala turnira.

Ovo je bio jako težak udarac ruskom sportu koji će ostaviti velike posledice, a koji je u protekla dva-tri dana doživio mnoge sankcije od strane svetskih i evropskih sportskih organizacija, ali pravi kolaps mogao bi tek da doživi.

Naime, Međunarodna federacija profesionalnih fudbalera (FIFPro) traži od FIFA-e da promijeni pravilo i da strani igrači koji igraju u ruskoj Premier ligi i nižim ligama imaju pravo jednostrano raskinuti ugovore. Tako bi ruske klubove mogli da napuste bez plaćanja odštete i da jednostavno pobegnu ako to žele.

- Pozivamo FIFA-u da to učini i da promijeni pravilo. To se mora učiniti što je pre moguće. Čini se da je sve eskalirajući sukob razlog da možemo raskinuti ugovor bez plaćanja odštete klubu. Sada govorimo o tome - kaže šef FIFPro Luis Everard u intervjuu za holandski "Voetbal".

UEFA
foto: EPA/Laurent Gillieron

- FIFA može prilagoditi pravila u hitnim slučajevima - dodaje Everard. Kao primer navodi situaciju iz 2020. godine kada je zbog pandemije koronavirusa FIFA produžila sve ugovore.

- S obzirom na krajnje uznemirujuću situaciju, smatramo da bi igrači trebali slobodno napustiti zemlju. Želimo to raščistiti što je pre moguće - dodao je.

U ruskoj Premier ligi trenutno ima preko 130 stranaca i mnogi od njih mogli bi dobiti priliku da neometano napuste zemlju koja je izazvala krvoločni rat u susednoj Ukrajini i koji nažalost traje već šest dana, bez naznake da će ubrzo prestati i iz sata u sat situacija je sve kritičnija po ukrajinski narod i njenu vojsku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.