SMEŠNO I ŽALOSNO: Fudbalere nagrađuju KILOM ŠEĆERA, a sudije "kupuju" SENDVIČIMA! (VIDEO)
FK Nzoja Šugar, Foto: Printscreen/YouTube/@Bomba sports live TV

i to je fudbal

SMEŠNO I ŽALOSNO: Fudbalere nagrađuju KILOM ŠEĆERA, a sudije "kupuju" SENDVIČIMA! (VIDEO)

Kenija je država koja je na rubu siromaštva, uslovi za život su veoma teški, a klubovi nemaju novca za premije fudbalera

Objavljeno:

U fudbalu smo se svega nagledali, ali priča koja nam dolazi iz Afrike je neverovatna.

U Premier ligi Kenije svedočimo situacijama koje bi bile čudne i za neki lokalni, seoski turnir.

Kenija je država koja je na rubu siromaštva, uslovi za život su veoma teški, a klubovi nemaju novca za premije fudbalera. Prema posljednjim podacima 56% stanovništa u Keniji živi u potpunom siromaštvu, neki stanovnici su se i ubijali zbog hrane, a pandemija koronavirusa je dodatno pogoršala situaciju.

Naime, igrači tamošnjih klubova kao nagradu za het-trik dobiju kilogram šećera i to odnesu svojim porodicama. Većina fudbalera kada nemaju utakmice rade na obližnjim plantažama da bi zaradili nešto novca.

Da situacija bude zanimljivija, kenijski fudbal je i poseban kada je u pitanju nameštanje utakmica, a da bi sudija odradio posao u korist vašeg kluba kao nagradu dobije sendvič.

Ovo u Keniji smatraju nagradom jer je u pomenutoj afričkoj državi standard života veoma nizak, a klub koji je poznat po nagradama u vidu kilo šećera za igrače je Nzoja Šugar (sponzor im je šećerana) koja se trenutno nalazi u zoni ispadanja.

Fudbalska reprezentacija Kenije u svojim redovima ima nekoliko fudbalera koji igraju u Evropi i za njih možemo reći da su koliko-toliko uspjeli pobeći iz siromaštva zahvaljujući fudbalu.

Džozef Okumu igra za Gent, Abud Omar za AEL Larisu, Erik Omondi Džoana igra za Jonkoping, a Ričard Odada nam je poznat kao vezista Metalca.

Najveća zvezda u istoriji kenijskog fudbala je Viktor Vanajama koji je kao maloletan 2007. godine otišao u Helsingborg, prošao je probu na jednom od kampova, a nakon toga napravio sjajnu karijeru u Sautemptonu i Totenhemu, a danas je član Montreala.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.