NEMANJA VIDIĆ PROGLAŠEN ZA NAJBOLJE JANUARSKO POJAČANJE U ISTORIJI PREMIJER LIGE: Englesko proleće u srpskom znaku!
Foto: EPA/Roger Parker

premijer liga

NEMANJA VIDIĆ PROGLAŠEN ZA NAJBOLJE JANUARSKO POJAČANJE U ISTORIJI PREMIJER LIGE: Englesko proleće u srpskom znaku!

Pored Nemanje Vidića u samom vrhu nalaze se Branislav Ivanović i Nemanja Matić

Objavljeno:

Ugledni Miror izabrao Top 10 prelazaka tokom zimskog prelaznog roka

Na današnji dan 2005. Nemanja Vidić je iz snegom ogrnute Moskve sleteo na, mnogi su tada smatrali za njega klizav teren Premijer lige, ne toliko zbog kiša, s povremenim susnežicama, koje znaju da natope travnjake Old Traforda i ostalih "pozorišta" na Ostrvu u prvim mesecima u godini. Već zbog velikih "aždaja" u najbogatijoj fudbalskoj ligi na svetu, željnih "mlade krvi".

Danas, 16 godina kasnije, ugledni Mirror smatra da je transfer srpskog defanzivca najbolji u istoriji zimskih promena sredina u Premijeri ligi. I ne greši. Jer nijedan fudbaler ni pre ni posle Srbina koji je obukao dres nekog premijerligaša u manje privlačnom prelaznom roku - a nije da ih nije bilo - nije ga toliko "natopio" uspesima i peharima (15 velikih trofeja) kao Vidić, zbog čega je još dok je igrao za tim sa Teatra snova postao ikona, legenda i stekao još koje kakve statuse koje nije ni sanjao dok je kao klinac trčao za loptom u rodnom Užicu.

Nemanja Vidić, Rio Ferdinand, Kristijano Ronaldo
foto: EPA/Kimimasa Mayama

Da bude još zanimlivije, posebno za ljubitelje fudbala iz Srbije (i okoline), nije Vidić jedini naš igrač kome je, prema mišljenju uglednog britanskog dnevnika, zimska selidba na Ostrvo usmerila tok karijere ka vrhu, ali i koja je, manje ili više, promenila istoriju premijerligaša u koji su stigli.

U Top 10, i to na osmoj poziciji "januarske klase" je Nemanja Matić, koji se sa četvorogodišnjih pozajamica po Viteseu (jedna sezona) i Benfici (tri sezone) početkom 2014. vratio u Čelsi, na isnsistiranje Žozea Murinja. Pošto se pola godine "zagrevao", u prvoj punoj sezoni postao je glavna veza odbrambenog štita i napadačke konjice Plavaca ka povratku najvrednijeg nacionalnog pehara na Stamford bridž (2014-2015) posle pola decenije apstinencije, kao i u osvajanju još jedne Premijer lige (2016-2017).

Veliki srpski trio u Top 10 zaokružuje Branislav Ivanović, koji je tri godine posle Vidića, takođe iz Moskve, ali ne iz Spartaka, već Lokomotive, sleteo u Englesku, poput Matića - u Čelsi. S Plavcima je za osam i po sezona osvojio sve što je moglo da se osvoji, od (tri) Premijer lige, (dva) FA kupa, Liga kupa, Komjuniti šilda, Lige šampiona, Lige Evrope, do klupskog Svetskog kupa. Za to vreme menjao je Čelsi trenere i podosta igrača, ali nije menjao stubove uspeha, među kojima je jedan od najvećih bio upravo Bane.

TOP 10 JANUARSKIH TRANSFERA U PREMIJER LIGI

1. Nemanja Vidić, Mančester Junajted

(Spartak Moskva, 2005.)

2. Virdžil van Dajk, Liverpul

(Sautempton, 2018.)

3. Bruno Fernandeš, Mančester Junajted

(Sporting, 2020.)

4. Luis Suarez, Liverpul

(Ajaks, 2011.)

5. Filipe Kutinjo, Liverpul

(Inter, 2013.)

6. Patris Evra, Mančester Junajted

(Monako, 2006.)

7. Branislav Ivanović, Čelsi

(Lokomotiva Moskva, 2008.)

8. Nemanja Matić, Čelsi

(povratak s pozajmice iz Benfike 2014.)

9. Šejmus Kolmen, Everton

(Sligo Rovers, 2009.)

10. Džesi Lingard, Vest Hem Junajted

(pozajmica iz Mančester Junajteda 2021.)

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.