ARSEN VENGER SE SAD KAJE: Mogao sam 2 puta da odem u Real, u Juventus, PSŽ... Čak i Mančester!
Foto: AP

nova perspektiva

ARSEN VENGER SE SAD KAJE: Mogao sam 2 puta da odem u Real, u Juventus, PSŽ... Čak i Mančester!

Moja fatalna mana bila je ta što sam previše voleo to gde sam bio. Žalim za time. Trebalo je da odem na neko drugo mesto - smatra sada čuveni menadžer

Objavljeno:

Proslavljeni menadžer Arsenala Arsen Venger proveo je na klupi tog kluba 22 godine.

Od 1996. do 2008. je osvojio 17 trofeja u svim takmičenjima, uz izgubljeno finale Lige šampiona 2006. godine. Tada je njegov tim sa igračem manje poveo i do finiša utakmice odolevao Barseloni predvođenoj Ronaldinjom, ali više od poraza Vengera je zaboleo snimak izjednačujućeg gola Etoa - koji je bio u popriličnom ofsajdu...

Da je Arsenal tad postao prvak Evrope prvi put u svojoj istoriji, legendarni Tjeri Anri bi verovatno ostao u klubu i možda bi tranzicija i finansijska kriza uslovljena izgradnjom novog stadiona lakše podneli.

Ovako, sve breme je palo na francuskog stručnjaka koji je iznova morao da podmlađuje ekipu i osigurava učešće u Ligi šampšiona, u sve jačoj i bogatijoj konkurenciji.

Arsen Venger
foto: EPA/Rui Vieira

A već godinu dana nakon finala u Parizu 2006., prema sopstvenom priznanju, osetio je prve probleme u odnosu sa rukovodstvom kluba.

To je, kako kaže, bio pravi momenat da napusti "Tobdžije". - Potpuno sam se identifikovao sa klubom, to je bila moja greška. Moja fatalna mana bila je ta što sam previše voleo to gde sam bio. Žalim za time. Trebalo je da odem na neko drugo mesto. Nekada se pitam, da li se nešto slomilo posle te sezone u kojoj smo bili bez poraza? (2003-04. su osvojili Premijer ligu bez poraza - jedini u istoriji, prim. aut.) Godina 2007. bila je prelomna tačka, tada sam prvi put osetio tenzije unutar uprave. Bio sam razapet između lojalnosti klubu i lojalnosti Dejvidu Dinu. I dalje se pitam jesam li učinio pravu stvar jer život nije bio isti posle toga - rekao je Venger.

Emirejts stadion, Arsenal, FK Arsenal
foto: EPA/Andy Rain

- Mogao sam da preuzmem reprezentaciju Francuske, a reprezentaciju Engleske dva ili tri puta. Dvaput sam mogao da odem u Real Madrid, mogao sam da pređem i u Juventus, Pari Sen Žermen, čak i u Mančester junajted - zaključio je Venger.

Francuz je sada visoko pozicioniran u FIFA, zadužen za uvođenje ideja za unapređenje fudbalske igre.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.