NEMCI ŽELE DA SELEKTORU ISPUNE POSLEDNJU ŽELJU: Daće sve od sebe da se Lev oprosti medaljom!
Foto: EPA

Euro 2020

NEMCI ŽELE DA SELEKTORU ISPUNE POSLEDNJU ŽELJU: Daće sve od sebe da se Lev oprosti medaljom!

Lev je uspeo da izabere svoj najbolji raspoloživi tim za turnir, uključujući i ponovni poziv veterana Tomasa Milera i Matsa Humelsa zbog njihovog kvaliteta i iskustva

Objavljeno:

Odlaskom Joahima Leva posle turnira i već izabranom zamenom, fudbalska selekcija Nemačke nema velika očekivanja na Evropskom prvenstvu.

Reprezentacija, koja je 2014. osvojila titulu Svetskog prvaka, nalazi se poslednjih godina u rezultatskoj krizi.

Na prošlom Mundijalu u Rusiji ispala je posle grupne faze, a pokušaj Leva da malo "protrese" situaciju nije uspeo i sve je kulminiralo sramotnim porazom od Španije 0:6 u novembru prošle godine, što je toj selekciji najteži poraz od 1931.

Nakon toga usledio je i poraz od Severne Makedonije (1:2) na domaćem terenu, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022.

Još jedan neuspeh na Evropskom prvenstvu sigurno će dovesti do pitanja zašto se nemačka fudbalska federacija toliko dugo držala Leva. Sve to je ovo takmičenje pretvorilo u vrlo ličnu stvar.

Lev je uspeo da izabere svoj najbolji raspoloživi tim za turnir, uključujući i ponovni poziv veterana Tomasa Milera i Matsa Humelsa zbog njihovog kvaliteta i iskustva.

Uspeh na turniru bi popravio štetu njegovoj poljuljanoj reputaciji i omogućio bi 61-godišnjem Levu da svoj mandat okonča na najbolji način.

Lev je preuzeo nacionalni tim nakon Svetskog prvenstva 2006. godine i od tad je stizao najmanje do polufinala na svakom velikom turniru, do Rusije.

Ovog puta Nemačke će igrati tri utakmice u grupi i potencijalno četvrtfinale kod kuće u Minhenu, ali je čeka težak početak turnira.

Prvo će igrati protiv svetskih prvaka, Francuske, 15. juna, zatim četiri dana kasnije protiv prvaka Evrope, Portugala, da bi takmičenje u grupi završila utakmicom protiv Madjarske 23. juna.

Nedavni rezultati Nemačke ne daju puno razloga za optimizam. Odbrana je bila loša u meču sa Severnom Makedonijom, dok je napadu nedostajala završnica.

Napadači Leroj Sane i Serž Gnabri igraju sa Robertom Levandovskim u minhenskom Bajernu, ali Nemačkoj nedostaje tradicionalna devetka u kalupu poljskog napadača. Timo Verner je promašio prazan gol protiv Severne Makedonije i još nije opravdao očekivanja.

Kako bi nadoknadio manjak igrača u napadu Lev je pozvao Kevina Folanda iz Monaka.

Selekciji Nemačke će nedostajati golman Barselone Mark-Andre ter Stegen, koji takmičenje propušta zbog operacije kolena, kao i Marko Rojs iz Borusije Dormtund, koji neće igrati zbog brojnih povreda ove sezone.

Nemačka ima odlične igrače. Niko ne dovodi u pitanje kvalitete Manuela Nojera, Tonija Krosa, Leona Gorecke, Džošue Kimiha ili Ilkaja Gundogana, ali oni ne mogu da odvedu tim do uspeha bez pomoći ostalih igrača.

Očekuje se i da će Miler i Humels biti u vodećim ulogama nakon što su vraćeni u tim.

Miler je ove sezone postigao 11 golova za Bajern, a upisao je 21 asistenciju i tako pomogao klubu da osvoji devetu uzastopnu titulu prvaka Nemačke. Humels je komandovao odbranom Dortmunda kako bi mu pomogao da osvoji nemački Kup i plasira se u Ligu šampiona.

Lev je obojicu fudbalera, zajedno sa Žeromom Boatengom, isključio iz tima posle SP 2018. godine kako bi napravio mesta za mladje igrače. Oni, medjutim, nisu uspeli da preokrenu stvari.

Mladja generacija će dobiti još jednu šansu posle Evropskog prvenstva pod vodjstvom Hansija Flika, ali sada je fokus na predstojećem turniru.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.