FRANCUZI ŽELE POSLE SVETA DA SE POPNU I NA VRH EVROPE: Ovaj put će im pomoći BENZEMA!
Foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Euro 2020

FRANCUZI ŽELE POSLE SVETA DA SE POPNU I NA VRH EVROPE: Ovaj put će im pomoći BENZEMA!

Svetski prvaci će prvi meč, 15. juna, igrati u Minhenu protiv domaće selekcije, dok će četiri dana kasnije odmeriti snage s Mađarskom u Budimpešti

Objavljeno:

Prednost okončanja duge zavade sa Karimom Benzemom je to što će selektor Francuske Didije Dešan započeti Evropsko prvenstvo sa verovatno najjačim napadom na turniru.

Čak se i generalno pragmatični Dešan borio da obuzda svoj entuzijazam kada su ga nedavno pitali o napadu u kojem igraju Benzema, Kilijan Mbape i Antoan Grizman.

- Srećan sam što mogu da računam na igrače vrlo, vrlo visokog nivoa". Ne mogu da se žalim - rekao je Dešan.

Njemu će možda biti potrebna i sva trojica s obzirom na to koliko je Grupa F, u kojoj su još Nemačka, Portugal i Mađarska, teška.

Svetski prvaci će prvi meč, 15. juna, igrati u Minhenu protiv domaće selekcije, dok će četiri dana kasnije odmeriti snage s Mađarskom u Budimpešti.

Grupnu fazu zaključiće protiv Portugala, u reprizi poslednjeg finala Evropskog prvenstva, a meč će biti odigran u Budimpešti.

Dešan je mnogo radio na promeni imidža reprezentacije, nakon što je selekcija 2010. Svetsko prvenstvo završila u grupnoj fazi, a sada mnogi postavljaju pitanje da li bi Benzemin povratak mogao da poremeti sve to.

- Karim nije glup, veoma je inteligentan. Zna da se vraća u tim koji osvaja trofeje - rekao je 52-godišnji selektor.

Benzema je iz selekcije uklonjen zbog skandala koji je uključivao i ucenjivanje kolege iz reprezentacije Matjua Valbuene.

Bez njega, Francuska je igrala finale Evropskog prvenstva 2016. godine, a dve godine kasnije osvojili su titulu prvaka sveta.

Benzemina izvanredna forma u Real Madridu, zajedno s povredom kolena Entonija Marsijala (Mančester junajted) i hroničnim nedostatkom utakmica za Olivijea Žirua (Čelsi), otvorili su put njegovom povratku.

- Dugo sam čekao ovo. Uvek sam vredno radio, nikada se nisam predavao - rekao je 33-godišnji Benzema.

Benzema i Mbape imali su najbolje sezone u karijerama. Benzema je postigao 30, a Mbape u dresu Pari Sen Žermena 42 gola.

Nakon lošeg starta, Grizamnova forma je rasla tokom sezone, a na kraju je uspeo da osvojii španski Kup sa Barselonom.

Francuzi imaju iskustva sa tim da najbolji napad na papiru ne mora uvek da znači i ostvarenje ciljeva.

Na Svetskom prvenstvu 2002. godine ispali su u grupi, iako su u napadu tada bili Tijeri Anri, David Trezege i Djibril Sise, vodeći strelci u nacionalnim prvenstvima pre početka turnira.

Mesto u startnoj postavi mogao bi da izgubi Žiru, koji sa 44 gola zauzima drugo mesto na listi najboljih strelaca reprezentacije i teško će uspeti da prestigne Anrija (51).

Žiru je retko igrao za Čelsi od dolaska Tomasa Tuhela. Od 13 utakmica koje je odigrao od februara, dve su bile za Francusku.

Dešan će sigurno imati dilemu ko će biti prvi golman - Ugo Loris (Totenhem) sa prosečnom sezonom iza sebe, Majk Menjan iz Lila, koji je sa tom ekipom osvojio francusku ligu, a na toj poziciji nalazi se i Stiv Mandanda (Marsej).

Menjan je, zajedno sa Kejlorom Navasom iz PSŽ-a, bio najbolji golman domaće lige, pošto je na 21 utakmici sačuvao svoju mrežu.

Centralni deo odbrane čine Rafael Varan iz Reala i Presnel Kimpembe iz PSŽ-a, koji će morati da bude smireniji nakon dva dobijena crvena kartona u ovoj sezoni.

U veznom redu N'Golo Kante i Pol Pogba pronašli su svoju najbolju formu na klupskom nivou za Čelsi, odnosno Mančester junajted, što je veliko pojačanje za Dešana i očekuje se da budu njegov prvi izbor.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.