POLJACI ŽELE MNOGO: Ipak, imaju u svojim redovima najboljeg fudbalera sveta!
Foto: EPA/Peter Powel

Euro 2020

POLJACI ŽELE MNOGO: Ipak, imaju u svojim redovima najboljeg fudbalera sveta!

Poljaci su ostvarili dva remija i dva poraza u A diviziji Lige nacija sa Portugalom i Italijom

Objavljeno:

Najveća briga fudbalske reprezentacije Poljske pred predstojeće Evropsko prvenstvo je to što mnogo zavisi od svog glavnog napadača Roberta Levandovskog.

Ovaj 32-godišnji fudbaler Bajerna iz Minhena već drži rekord po broju odigranih utakmica (118) i broju postignutih golova (66) za selekciju Poljske.

U tek završenoj sezoni Bundeslige oborio je 49 godina star rekord Gerda Milera, po broju postignutih golova u jednoj sezoni, sa 41 datim golom na 29 mečeva.

Selektor Poljske Paulo Sousa, koji je iznenadjujuće imenovan na to mesto u januaru ove godine, treba da postavi svoje igrače da izvuku najbolje od Levandovskog, ali i da postavi rezervnu opciju u slučaju odsustva kapitena.

Sousa je bivši portugalski vezni igrač kome je ovo prvi veliki turnir kao selektoru i već je imao priliku da vidi šta se može dogoditi kada Levandovskog nema u postavi.

Napadač Bajerna je povredio koleno u pobedi Poljske protiv Andore (3:0) na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. Bez njega u sastavu, Poljska je izgubila sledeću utakmicu od Engleske sa 2:1.

Odsustvo Levandovskog tokom naredne četiri nedelje naštetilo je najviše njegovom klubu, koji je u četvrtfinalu Lige šampiona eliminisan od Pari Sen Žermena.

Sousin prethodnik na klupi Ježi Bženček otpušten je nakon što nije uspeo da izvuče maksimum iz igre Levandovskog.

Poljaci su ostvarili dva remija i dva poraza u A diviziji Lige nacija sa Portugalom i Italijom, a njegov oprezni stil je predsednik Fudbalskog saveza Zbignjev Bonjek nazvao "uplašenim stilom".

U prvim utakmicama Sousa je drastično promenio postavku igre opredelivši se za napadački stil, sa tri igrača u odbrani.

Levandovskog će u napadu podržati Arkadijuš Milik, koji je sezonu proveo na pozajmici u Marseju, ali će napadač Herte Kšištof Pjontek propustiti EURO zbog povrede zgloba.

Poljska ima i druge važne igrače u timu, posebno u odbrambenom igraču Kamilu Gliku (Benevento), kao i u veznom igraču Gžegoržu Krihovjaku iz moskovske Lokomotive.

Dilema će postojati na poziciji golmana pošto je prvi čuvar mreže Vojćeh Ščensni (Juventus) u lošoj formi, pa bi tu priliku mogao da iskoristi golman Vest Hema Lukaš Fabijanski.

Ali, bez obzira na to ko će započeti medju stativama, pažnja će biti usmerena na drugi kraj terena.

Poljska će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi E sa Slovačkom, Španijom i Švedskom.

Prvi meč igraju 14. juna u Sankt Peterburgu, zatim su gosti Španiji 19. juna u Sevilji, da bi četiri dana kasnije igrali ponovo u Sankt Peterburgu, ovog puta sa Švedskom.

Poljska će tako u grupnoj fazi preći više od 7.000 kilometara.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.