ŠEVČENKO ŽELI KORAK DALJE: Cilj Ukrajinaca prolzak grupe!
Foto: EPA

Euro 2020

ŠEVČENKO ŽELI KORAK DALJE: Cilj Ukrajinaca prolzak grupe!

Jezgro tima čine iskusni i dokazani igrači Oleksandr Zinčenko iz Mančester sitija i Andrij Jarmolenko iz Vest Hema

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Ukrajine pokušaće prvi put u istoriji da izbori plasman u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Da bi videli šta talenat i naporan rad mogu da donesu, ukrajinski igrači treba samo da pogledaju u svog selektora. Andrej Ševčenko kreće na svoj prvi veliki turnir kao glavni trener, nakon pet godina na klupi nacionalnog tima.

Ukrajina prethodna dva kontinentalna šampionata nije uspela da prođe grupu, a sada će imati izglednu priliku za to, pošto će igrati protiv Austrije, Severne Makedonije i favorita Holandije.

Jezgro tima čine iskusni i dokazani igrači Oleksandr Zinčenko iz Mančester sitija i Andrij Jarmolenko iz Vest Hema.

Selektor Andrej Ševčenko je bio uspešan u kvalifikacijama, u kojima je pobeđen favorizovani Portugal sa 2:1, dok je Srbija koju je vodio Mladen Krstajić deklasirana u Lavovu rezultatom 5:0.

Pobeđena je i Španija sa 1:0 u prošlosezonskoj Ligi nacija.

Ševčenko je na spisak uvrstio samo jednog igrača koji je 2019. godine sa Ukrajinom osvojio Svetsko prvenstvo do 20 godina i to odbrambenog fudbalera Dinama iz Kijeva Denisa Popova.

Ipak, u timu ima mladih igrača, a jedan od njih je 18-godišnji Ilja Zabarnji, koji je bio premlad da igra na tom šampionatu.

Zabarnji je ove sezone ušao u prvi tim Dinamo Kijeva i igrao svih 10 utakmica u Ligi šampiona i Ligi Evropa, protiv ekipa kao što su Barselona i Juventus.

Ukrajina ima problem pretvaranja potencijala u uspeh. Pjatov je bio u timu koji je bio drugi 2006. na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine, ali se Ukrajina nije kvalifikovala za Svetska prvenstva 2010, 2014. i 2018. godine.

Reprezentacija Ukrajine je imala najveći problem od svih kada je reč o korona virusu.

Zbog pozitivnih slučajeva niza igrača i članova stručnog štaba, švajcarski zvaničnici su ceo tim stavili u karantin pred utakmicu Lige nacija, zbog čega nisu mogli da igraju.

Posle duge pravne bitke, Sud za sportsku arbitražu (CAS) je presudio da je Ukrajina izgubila i reprezentacija je ispala u niži rang.

Fudbaleri Ukrajine će prvi meč na Evropskom prvenstvu, koje počinje u petak, igrati 13. juna protiv Holandije u Amsterdamu. Potom će odigrati dva meča u Bukureštu, protiv Severne Makedonije i Austrije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.