AUSTRIJA JE DEBITOVALA 2008. NA EURO-U: Sada želi da napravi istorijski rezultat!
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Euro 2020

AUSTRIJA JE DEBITOVALA 2008. NA EURO-U: Sada želi da napravi istorijski rezultat!

Ova selekcija je prvi put na Evropskom prvenstvu učestvovala u Švajcarskoj 2008. godine

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Austrije je u šest mečeva na prošlim evropskim prvenstvima bez pobede, uz dva remija i samo jedan postignut gol iz igre.

Austrija na predstojećem šampionatu Evrope igra u Grupi C sa Severnom Makedonijom, Holandijom i Ukrajinom i nada se da će se neslavni rekord promeniti.

Ova selekcija je prvi put na Evropskom prvenstvu učestvovala u Švajcarskoj 2008. godine. Izgubila je od Nemačke i Hrvatske sa po 1:0, dok je sa Poljskom odigrala nerešeno 1:1 golom Ivice Vastića u nadoknadi vremena.

Osam godina kasnije, Austrija je ušla medju najboljih 10 selekcija na rang-listi Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) nakon što je na 10 mečeva u kvalifikacijama upisala devet pobeda. Selektor Marsel Koler primenio je brzi stil igre, koji je podrazumevao presing na protivničkoj polovini.

Tim je stigao sa velikim očekivanjima na Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, ali je ishod bio sličan kao na prethodnom. Austrija je izgubila od Mađarske (0:2) i Islanda (1:2), dok je sa kasnijim šampionom Evrope, Portugalom, odigrala 0:0. Jedina pozitivna stvar je što je vezista Alesandro Šepf postigao gol iz igre u porazu od Islanda.

Kolerov šestogodišnji mandat okončan je krajem 2017. godine kada je švajcarskog trenera zamenio Franko Foda, nakon što Austrija nije uspela da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Kristijan Fuks i Mark Janko bila su jedina značajnija imena iz ekipe iz 2016. godine koja su se povukla. Ipak, Austrija je poslednjih godina pod Fodom postala drugačiji tim. Suprotno Koleru, nemački trener ne voli avanturistički stil igre. Njegov pristup - prvo odbrana - doveo je do manje atraktivne igre, ali i do boljih rezultata.

Austrija je završila kao druga u grupi u kvalifikacijama za EURO 2020, iza Poljske, a osvojila je i grupu u Ligi nacija kada je postizala golove u završnicama utakmica. Četiri od devet golova u tom takmičenju Austrija je postizala u poslednjih deset minuta utakmica.

Teško je proceniti gde je Austrija pred EURO 2020 nakon klimavog početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u martu, kada je odigrala nerešeno protiv Škotske i izgubila od Danske na domaćem terenu 0:4.

Tim se i dalje vrti oko Davida Alabe, mada dosadašnji defanzivac Bajerna iz Minhena ne prenese uvek svoju klupsku formu u nacionalni tim, gde uglavnom igra kao ofanzivni vezni igrač.

Najjače oružje Austrije su dvojica napadača srpskog porekla. Marko Arnautović je sa 26 golova najbolji strelac ekipe od Jankove penzije, a u poslednje vreme se napadu Austrije pridružio i Saša Kalajdžić, koji je na prvih pet mečeva za nacionalni tim postigao tri gola.

Austrija će prvi meč na Evropskom prvenstvu, koje počinje u petak, igrati protiv Severne Makedonije. Taj meč je na programu 13. juna, a igraće se u Bukureštu.

U drugom kolu, Austrija će 17. juna u Amsterdamu odmeriti snage sa Holandijom, dok će takmičenje u grupi završiti četiri dana u Bukureštu duelom protiv Ukrajine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.