DEBI KOMŠIJA: Makedonci žele da učine naciju ponosnom!
Foto: Profimedia

Euro 2020

DEBI KOMŠIJA: Makedonci žele da učine naciju ponosnom!

Makedonci su članovi Uefe i Fife od 1994. godine

Objavljeno:

Fudbalska selekcija Severne Makedonije debitovaće na predstojećem Evropskom prvenstvu, nakon što je u novembru prošle godine eliminisala Gruziju u baraž meču.

Makedonci su članovi Uefe i Fife od 1994. godine, a ovo će im biti prvo veliko takmičenje na koje su se plasirali.

To im je omogućio sistem u okviru Lige nacija, koji pobednicima svih divizija donosi učešće u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Severna Makedonija je pobedila u svojoj grupi u D diviziji, obezbedila promociju u C diviziju i plasirala se u plej-of. Potom je eliminisala Kosovo sa 2:1, pre nego što je 12. novembra savladala Gruziju sa 1:0.

Gol za pobedu u Tbilisiju i za plasman na EURO postigao je kapiten Goran Pandev, 37-godišnji bivši fudbaler Intera iz Milana, Lacija i Napolija, a sadašnji igrač Djenove.

Taj gol je izazvao veliko slavlje u Severnoj Makedoniji, a od Pandeva je napravio nacionalnu ikonu.

Igrao je za Inter 2010. godine, kada je taj klub postao prvi italijanski tim sa "triplom krunom" (Liga šampiona, Serija A, Kup Italije).

Makedonci su odigrali nerešeno s Engleskom 2:2 u kvalifikacijama za EURO 2004, a stigli su do još jednog remija na engleskom tlu u kvalifikacijama za EURO 2008.

U tim kvalifikacijama, Severna Makedonija je zabeležila prvu pobedu nad nekom selekcijom koja je u prvih deset na Fifinoj rang-listi. Bila je to pobeda nad Hrvatskom od 2:0, kasnijim pobednikom grupe.

Do sada najveća pobeda Severne Makedonije ostvarena je 31. marta ove godine kada je šokirala Nemačku usred Duisburga i slavila sa 2:1, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Pandev je na tom meču postigao 37. pogodak za nacionalnu selekciju i dokazao da su njegovi instinkti za postizanje golova i dalje "živi".

Za povratak Pandeva u reprezentaciju zaslužan je selektor Igor Angelovski, kome je to bio jedan od prvih poteza 2015. godine kada je preuzeo ekipu.

Severna Makedonija će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi C sa selekcijama, Austrije, Ukrajine i Holandije. Prva dva meča, protiv Austrije i Ukrajine, igraće u Bukureštu, a poslednji u Amsterdamu protiv Holandije.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.