ESPRESO ANALIZA: Tumbakoviću, za EURO je potrebna ona stvar - generacija večitih gubitnika i tragedija Mitrovića!
Aleksandar Mitrović - tragičar, Foto: Starsport©

ništa od ep

ESPRESO ANALIZA: Tumbakoviću, za EURO je potrebna ona stvar - generacija večitih gubitnika i tragedija Mitrovića!

Zapažanja sa lica mesta

Objavljeno: 14:16h
Blažo Komnenić

Mnogo boli ovakav poraz...

Srbija je nakon penal ruleta izgubila od Škotske i ostala bez Evropskog prvenstva. Tragičar je Aleksandar Mitrović, čovek koji je toliko dao reprezentaciji Srbije promašio jedanaesterac u petoj seriji i potpisao najteži mogući poraz Orlova.

Kompletan utisak izabranika Ljubiše Tumbakovića je prilično loš. Da nije bilo gola Luke Jovića u 90. minutu, Srbija bi ranije završila agoniju na Marakani.

foto: Starsport©

Ponovo su Orlovi odigrali ono “njihovo“, ono kada kompletnu srpsku javnost boli šta vidi na travnatom terenu. Ponovo su razočarali i potvrdili epitet večitih gubitnika.

Kada god se očekuje od njih, oni podbace. Najveća žal je što je tragičar momak koji je svojim pristupom i borbom najmanje to zalužio.

Imali smo šansu na tacni. Sve je bilo nacrtano da se plasiramo na EURO, protivnik po meri, doamći teren, naizgled dobra atmosferu, ali Orlovi ne bi bili Orlovi kada ne bi rastužili srpsku naciju.

foto: Starsport©

PREDRAG RAJKOVIĆ

Navikao nas je da bude heroj penal serija. Umeo je da nas digne u nebesa i odbrani po nekoliko penala. Ipak, ovo nije bilo njegovo penal veče. Ništa nije mogao kod gola, lopta se obila od stative i nije bilo spasa za Srbiju. Što je bilo do njega uradio je korektno. U 32. minutu odlično je reagovao i pokazao sigurnost kada je bilo potrebno. Nije to bila odbrana iz kategorije maestralnih, ali je sačuvao mrežu.

NIKOLA MILENKOVIĆ

Rani žuti karton je uticao da Bleki mora više od 10 minuta da igra “pod ručnom“. Videla se nervoza kod štopera Fiorentine. Kada se uzme u obzir žuti karton, Milenković je odradio posao.

foto: Starsport©

STEFAN MITROVIĆ

Imao je muke sa korpulentnim igračima Škotske i dobar broj vazdušnih duela je izgubio. Ono što je najbitnije, nije pravio greške koje su mogle skupo da nas koštaju. Ostavio je poslednji atom snage na terenu, pa su ga saigrači ispratili aplauzom kada je izlazio u 107. minutu.

NEMANJA GUDELJ

Eksperiment Ljubiše Tumbakovića nije uspeo. Videlo se od prvog minuta da nije štoper. Na momente je plašio novinarsku ložu svojim potezima, mogao čak i da pokloni gol Škotima, ali ne možemo da krivimo ovog požrtvovanog fudbalera Sevilje. Iznosio je loptu, borio se kao lav i značajno podigao nivo igre kada se vratio na svoju poziciju. Fenomenalno šutirao u prvom produžetku, a penal izveo rutinski.

foto: Starsport©

DARKO LAZOVIĆ

Strah! Ključna reč kada je u pitanju igra momka koji je bio X faktor na meču sa Norveškom. Jednostavno, Lazović se uplašio svog direktnog protivnika. Endrju Robertson je dominirao tokom kompletnog prvog poluvremena, ljubimac Zvezdinih igrača nijednom nije uspeo da probije kapitena Škotske. U nastavku se malo opustiio i pokazao da je strah bio neosnovan.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ

Kao da je nabavio ogrtač nevidljivosti Harija Potera. U napadu nije postojao, dok je u odbrani nešto i radio. Heroj sa Novog Zelanda je premalo bio u igri srpske reprezentacije. Navikli smo od Makse da više traži loptu, da se nudi, da igra direktno i unapred...

foto: Starsport©

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ

Mnogo je opasniji kada uđe sa klupe i promeni ritam, nego kada je od početka na terenu. SMS je poslao previše iracionalnih “poruka“ na adrese saigrača. Izgubljen u postoru i vremenu, igrač njegovog kalibra mora da dominira protiv limitiranih Škota. Izašao je pognute glave iz igre.

SAŠA LUKIĆ

Centimetri su delili fudbalera Torina od gola na večerašnjoj utakmici. Našao se na prvom mestu u pravo vreme, ali je šutirao tik pored stative. Ako sredina terena naše reprezentacije ne može da dominira i napravi razliku protiv Škotske, onda ni ne treba da se plasiramo na EURO. Iako se nalazi u sjajnoj formi, odigrao je kao i većina igrača daleko prilično loše. Saradnja sa Maksimovićem je bila tanka.

FILIP KOSTIĆ

Treneri u petlićima uče decu da onakve pasove ne smeju da daju. Kada igrate po strani sve što ne smete da uradite jeste da dodate loptu u sredinu protivičkom igraču. Kostić je to uradio. Povreda je očigledno uticala na Kragujevčanina. Odigrao je svega četiri minuta u prethodnih mesec i po, pa je sam izbor Tumbakovića bio velika kocka. Imao je dva centaršuta u prvom delu igre.

DUŠAN TADIĆ

Penal ne zna da promaši, ali premalo od desetke Srbije smo videli u najvećem meču njegove reprezentativne karijere. Biće prilično ljut na sebe Tadić. Imaće mnogo više on da zameri sebi nego što ćemo mi to uraditi. Svi znamo šta može i ume, tako da je prilično jasno da ovo nije bilo njegovo veče. Borio se jeste, ali morao je veći broj šansi da pripremi svojim saigračima, pogotovo što je naspram sebe imao ekipu koja je daleko od vrhunskog fudbala.

foto: Starsport©

ALEKSANDAR MITROVIĆ

Tragedija i trauma za ceo život. Nije trebalo da šutira poslednji, pre svega zato što se nalazi u maloj psihičoj krizi. Najmanje je zaslužio da bude tragičar. Ostaće ožiljak, njega ovo najviše boli. Ostalo je bilo klasičan Mitros – tukao se gradio, dobijao duele sa škotskim štoperima i režirao najbolju šansu za Lukića u prvom poluvremenu.

IZMENE:

FILIP MLADENOVIĆ (59. MINUTA)

Morao je od početka da se nađe u startnih 11. Sjajno je centrirao kod gola i pogodio Jovića u trepavicu. Odigrao je vrlo dobru utakmicu, imao čak i jedan prodor u levoj strani.

ALEKSANDAR KATAI (OD 70. MINUTA)

Pomislili smo u reglarnih 90 da će odigrati u skladu sa svojim brojem, nije postojao na terenu sve do produžetaka. Kasnije se oslobdio, čak i šutirao jednom opasno po gol Škota. Penal podno Zvedinog severa ne ume da promaši.

foto: Starsport©

LUKA JOVIĆ (OD 70. MINUTA)

Zapušio je usta krtičarima svojim majstorskim trzajem u 90. minutu. Uneo preko potrebnu živost u igru., a svaki njegov potez je bio od koristi za ekipu. Nadamo se da je Zidan ovo gledao, jer ne može baš svako da pogodi u ovakvo tenzičnom meču i to još u poslednjim trenucima utakmice. Kod penala je imao malo sreće.

UROŠ SPAJIĆ (OD 108. MINUTA)

Premalo vremena proveo na terenu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.