TUMBAKOVIĆ PRIČAO O ODBEGLOM SINU PARTIZANA I ZVEZDINOM BEKU: Samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju!
Ljubiša Tumbaković, Foto: Printskrin

pred škote

TUMBAKOVIĆ PRIČAO O ODBEGLOM SINU PARTIZANA I ZVEZDINOM BEKU: Samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju!

- Motiv ne manjka - apostrofira selektor

Objavljeno:

Fudbalsku reprezentaciju Srbije očekuje utakmica decenije! Orlovi dočekuju selekciju Škotske na Marakani u meču za plasman na Evropsko prvenstvo.

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković se obratio javnosti uoči utakmice sa Škotima, koja je na programu 12. novembra.

- Sama igra za reprezentaciju je dovoljan motiv. Imaju tu samomotivaciju. Detalj oko baraža i jedne utakmice je sasvim dovoljan da igrači daju maksimum, potvrde vrednosti iz oktobarskog okupljana. Motiv ne manjka.

Tribine stadiona "Rajko Mitić" će biti prazne zbog dobro poznate situacije sa koronavirusom.

- Nikad nije lakše pred praznim stadionom, posebno kad si domaćin. Bez obzira na to što smo domaćini, hendikepirani smo. Bilo bi lakše da imamo navijače, međutim, kako nama, tako i protivniku. U Norveškoj smo igrali protiv tima koji je uslovno rečeno favorizovan. Igraju pred svojom publikom, imali su oko 1.000 navijača, koliko je već bilo dozvoljeno.

Protivnik je veoma nezgodna ekipa, koja ima neverovatnu tradiciju fudbala.

- Škoti imaju motiv, grupa njihova gde bi trebalo da upadnu je upravo u Škotskoj. Hoćemo da dođemo do onog što je zacrtano pre dve godine. Došli smo do cilja, čiji je motiv veći, ko više želi... To moramo da pokažemo na terenu. Ko će to da napravi, pa igrači. Probaćemo da u psihološkoj pripremi pokažemo veliku koncentraciju, borbenost i motivisanost.

- Imamo dimenziju kad je škotski fudbal u pitanju, koja nije realna. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje su počele da igraju fudbal, imaju posebnu tradiciju i nivo kultura življenja u Škotskoj, fudbal imaju uz derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i versku. Kad oni igraju, sve staje u Škotskoj. Počeli su pre 150 godina da igraju fudbal. Imaju kvalitet i vanserijske igrače u Mančesteru i Liverpulu.

Jedan igrač se izdvojio kao ključni u igri Škota.

- Robertson je možda i najbolji krilni bek u Evropi i svetu. Imaju igrače u ozbiljnim klubovima Premijer lige. U poslednjih osam mečeva su šest dobili, dve igrali nerešeno. Teško primaju golove, čvrsto, disciplinovano. Sigurno da Škotska nema kvalitet pojedinačni kao Haland ili Odegard... Međutim, imaju kompaktnost, disciplinu i čvrstinu, škotski karakter, uporni su...

Tumbaković je najavio da će biti manje igrača, ali ih je pozvao više.

- Najavio sam ja i da neće biti korone, ali pošto je korona prisutna, širi je spisak. Biću vrlo direktan. U ponedeljak je okupljanje, igrači igraju u nedelju, najviše njih. Pojedini igrači treba da odigraju 4 utakmice u 10 dana. Zato je spisak takav, meni je lakše da ih bude daleko manje, ali su ovo neke realne situacije gde moramo ovako. Moramo da ih u nekim normalnim uslovima vratimo klubovima. Samo u reprezentaciji će za šest dana igrati tri utakmice. Ne bi bilo korektno ni humano da igraju za klubove posle toga, i zato ima 32 igrača - rekao je Tumbaković, potvrdivši i da će sedeti na klupi.

Najveći problem za selektora je to što Filip Đuričić ima koronavirus.

- Nadam se da će svi igrači biti od 9. u našem kampu i da ćemo imati potpunu otvorenost kad je u priprema u pitanju. Istina je da Ristić i Kostić dugo nisu igrali, Ristić od Turske, Kostić pre toga, ali su u završnoj fazi oporavka i da za vikend odigraju uz određenu minutažu. Đuričić ima problem korone, informacija je da je bio pozitivan i verujem da će se to sanirati, da će biti sa nama. On je jedan od igrača koji su skrenuli pažnju u reprezentaciji i klubu.

Sergej Milinković Savić je u prethodnim utakmicama bio neverovatan.

- Milinković Savić je profil igrača koji lagano ulazi u formu, podigao je to upravo kroz Norvešku, obezbedio je ovo finale i posle toga se nivo stalno podizao. I jučerašnja utakmica je pokazala da je u sve boljoj formi.

Selektor je dobio pitanje o Milanu Gajiću, desnom beku Crvene zvezde.

- Veću grupu pratimo iz naše lige, Gajić je potencijal koji je iskazan kroz mladu reprezentaciju, svetski je prvak bio. Kad se ustali i nivo forme bude takav, sam će sebe ubaciti u reprezentaciju.

foto: Starsport©

Bili je priče i o Đorđu Despotoviću.

On se sam nametnuo golovima prošle godine još. Momak je koji mora da čeka šansu, ima jaku konkurenciju, ali šansu će dobiti. Da li u tandemu, da li sam... On je tu.

Za kraj se osvrnuo i na dobre partije

- Andriju Živkovića znam iz najranijih dana primarne selekcije, on je talentovan i imao je karijeru koja je išla uzlaznom linijom, ali je stalo i vratilo ga korak nazad. Došao je u PAOK da se reafirmiše, radi to na najbolji način. Da nije ovoliko igrača, bio bi deo priče. Samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.