BISER ARSENALA LUIS ZEČEVIĆ-DŽON ZA ESPRESO: "Srbija ima fantastične igrače... Bio bih sretan da igram za njih"
Luis Zečević-Džon, Arsenalovo čudo od deteta, Foto: Privatna arhiva, AP Photo David Cliff AP

intervju

BISER ARSENALA LUIS ZEČEVIĆ-DŽON ZA ESPRESO: "Srbija ima fantastične igrače... Bio bih sretan da igram za njih"

Luis Zečević-Džon blista u akademiji Arsenala - kontaktirali smo ga kako bismo saznali više o njegovom dosadašnjem fudbalskom razvoju, ali i planovima za obećavajuću budućnost

Objavljeno: 09:00h
Nedeljko Đukić

Arsenal se tokom prethodnih nekoliko sezona postepeno preporodio pod vođstvom svojih bivših asova - Mikela Artete kao menadžera i Edua kao sportskog direktora - i ponovo igra tečan, dinamičan i lepršav fudbal koji im je usadio Arsen Venger, ali i uspešan jer su "Tobdžije" u vrhu engleskog fudbala, ali i zasluženo opet u Ligi šampiona.

Veliki deo u obnavljanju pobedničkog mentaliteta i kulture na stadionu "Emirejts" imalo je oslanjanje na Arsenalovu akdemiju koju vodi takođe legenda kluba Per Mertezaker i koja je iznedrila sadašnje zvezde prvog tima Bukaja Saku, Risa Nelsona, Emila Smit Roua i Edvarda Nketiju koji je, doduše, ponikao u Čelsiju.

Pre nekoliko dana Espreso je prvi preneo vest o najnovijem biseru Arsenalove škole koji je, osim svojim nesumnjivim talentom, pažnju fudbalskih zaljubljenika iz našeg regiona skrenuo svojim prezimenom.

Luis Zečević-Džon ima tek 15 godina, ali se već probio u U18 tim Arsenala, a u avgustu potpisao dvogodišnju stipendiju sa klubom i već u septembru odigrao dva meča na kojima je i te kako skrenuo pažnju skauta.

Na debiju protiv Redinga je asistirao i iznudio penal, a onda narednog vikenda protiv postigao jedan gol u pobedi ekipe Džeka Vilšira nad Sautemptonom od 4:0.

Zečević-Džon je nešto ranije potpisao ugovor i sa kompanijom "Najki" što dovoljno govori o kakvom ekstratalentu je reč.

Pošto je uhvatio našu pažnju a smatramo da je zaslužuje i kod šire srpske fudbalske javnosti, kontaktirali smo Luisa kako bi saznali više o njegovom dosadašnjem fudbalskom razvoju, ali i planovima za obećavajuću budućnost.

Luis Zečević-Džon
foto: Privatna arhiva

Kada si otkrio svoju ljubav prema fudbalu i počeo da treniraš pre upisa u Arsenal?

- Uvek sam se igrao lopte sa tatom, a onda sa drugovima posle škole. Treniranje sam počeo u jednoj od ekipa u velikom Ridžent Parku u Londonu. Naša ekipa je učestvovala na velikom turniru GOTHIA CUP u Geteborgu u Švedskoj i tamo sam postigao najviše golova za svoj uzrast od 12 godina - počeo je Luis intervju za Espreso.

Igraš na poziciji desnog krila, ali i napadača. Da li neku od ove dve pozicije preferiraš više?

- U stvari, igram na sve tri prednje pozicije - levo, desno i centarfora i svaka mi je draga.

Luis Zečević-Džon
foto: Privatna arhiva

Koje kvalitete u svojoj igri bi istakao?

- Brzina, dribling, tehnika i šut - nema dilemu mladi Zečević-Džon.

Brzo si napredovao do U18 tima Arsenala. Kako izgleda saradnja sa Džekom Vilširom i da li ti je on ili neka druga legenda ili sadašnja zvezda Arsenala uzor? Sa pomenutim kvalitetima koje Luis poseduje, nije nas iznenadilo ko je to u trenutnom timu Mikela Artete.

- Veoma sam zadovoljan saradnjom sa Džekom, njegovim znanjem i ogromnim iskustvom. Odličan je pedagog i otkriva u igračima ono što ni oni nisu znali da imaju. Veoma poštujem legendu Arsenala Pera Mertezakera, a od sadašnjih zvezda oduševljavaju me Saka i Martineli. Saka dolazi iz iste Akademije u kojoj sam sada ja, a Martineli mi je uzor u načinu igre.

Već si i debitovao, i to uspešno, za U18 Arsenal i postao model Najkija. Kako izgleda biti član tako velikog kluba i da li bi baš u dresu Arsenala želeo da postaneš igrač svetske klase?

- Arsenal je među najboljim klubovima na svetu i igrati za takav klub je san svih dečaka koji vole fudbal. Stvarno sam sretan sto su u meni prepoznali nekoga ko bi mogao da igra za njih. Za sada ne mislim da bi trebalo da igram za neki drugi klub ako je Arsenal među najboljim. Volim da igram u dobrom timu - kaže Zečević-Džon.

Prošlog oktobra si dobio poziv za U15 selekciju Engleske. Da li si se već odlučio da igraš i za seniorski tim Engleske ili postoji šansa da zaigraš za Srbiju?

- Vrlo sam sretan što imam šansu da igram za dve nacije i bio bih sretan da u budućnosti igram za neku od njih - rekao je Luis.

Luis Zečević-Džon
foto: Privatna arhiva

Da li te je možda kontaktirao neko iz Fudbalskog saveza Srbije i da li pratiš srpski fudbal?

- Srbija ima fantastične igrače koji su dobijali najviše ocene od najvećih stručnjaka za fudbal na svetu - konstatovao je za kraj našeg razgovora Luis Zečević-Džon, a njegova mama Ivana je objasnila odakle vuče poreklo i kako održavaju vezu sa njenom domovinom:

- Rođena sam u Sarajevu. U Londonu živim i tu sam upoznala supruga. Imamo četvoro dece. Dolazimo veoma često u domovinu jer tamo imamo veliku rodbinu.

Podsetimo, još kada je Luis imao samo sedam godina, našao se sa jednom od svoje tri sestre u televizijskom prilogu u kom je snimljen kako igra fudbal, ali ne zbog toga.

Televizijska mreža RT, bivši Raša Tudej ('Russia Today'), napravila je 2015. prilog koji možete pogledati OVDE u kom su u više gradova sveta pitali decu da li znaju šta je to rat, uključujući tada razorene Donjeck i Damask.

Obreli su se i u Londonu gde im je četvorogodišnja Ajla Zečević-Džon odgovorila da ne zna, ali je njen stariji brat, tada sedmogodišnji Luis rekao: "To je kada jedna zemlja tuče drugu".

Luis Zečević-Džon
foto: Printscreen/RT

Njegov prijatelj Sava dodaje: "Samo hoće da ubijaju jedni druge, ne znam zašto... Srećan saam što živim ovde. Stvarno sam baš srećan".

U prilogu potom Sava šutira penal Luisu koji ne odbrani i možda tu već shvata da mu je bolje da pređe u napad?

A Englezi su sedam godina kasnije, 2022. godine, već shvatili potencijal mladog Zečević-Džona i FA Engleske mu je poslala poziv da pristupi selekciji do 15 godina starosti.

On ga je prihvatio, ali naravno, može da menja reprezentacije dok ne stigne do nivoa A selekcije. A kao što nam je nagovestio, otvoren je za obe opcije i već je jasno da razmišlja na pravi način i vidi samo prednosti što u sebi spaja srpsko i englesko poreklo.

Bonus video:

01:38

Delije u transu posle gola Zvezde protiv Mančester Sitija

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.