TU SU RONALDO, BENZEMA I KANTE, ČEKAJU SE MESI, GUNDOAN, POGBA... Saudijski SPORTSWASHING razara fudbalsku pijacu!
Ronaldo/Benzema/Kante/Bin Salman, Foto: AP Photo/Bernat Armangue, EPA/RON PRZYSUCHA, AP Photo/Frank Augstein

arapska liga šampiona

TU SU RONALDO, BENZEMA I KANTE, ČEKAJU SE MESI, GUNDOAN, POGBA... Saudijski SPORTSWASHING razara fudbalsku pijacu!

A još kad pomislimo koliko će se Njukasl pojačati ovog leta - kada mamac fudbalskim zvezdama nisu samo saudijski milioni već i igranje u Ligi šampiona

Objavljeno: 13:40h
Nedeljko Đukić

Nikakve krize ni pandemija koronavirusa, nisu uspele da zaustave skok cena fudbalera na svetskom tržištu. Prosto, u pitanju je biznis koji ne prestaje da se razvija, iz sezone u sezonu je sve profitabilniji, pa privlači sve više bogatih investitora i sponzora.

Najnoviji potres na fudbalskoj pijaci izazvala je Saudijska Arabija. Njihov ozloglašeni princ Mohamed bin Salman, optužen za brojne otmice i prisilna otimanja imovine, ali i zversko ubistvo novinara Džamala Kašogdžija koji je o tome pisao, rešen je da donedavno rezervisanu islamsku državu postavi na svetsku scenu u prestižnim kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama.

Ova aktivnost u sportu je u stranim medijima dobila naziv "sportswashing" - kupovina timova, stadiona, pa i čitavih takmičenja, radi kreiranja imidža suprotnog od diktature i manjka slobode govora i ljudskih prava, koji je prebogata Saudijska Arabija dobila pod bin Salmanom.

Mohamed bin Salman
foto: Profimedia

Zemlja koja nikada nije osvojila zlatnu olimpijsku medalju, Saudijska Arabija se iznenada pojavila kao glavni igrač u globalnom sportu: ugošćuje događaje, kupuje timove i mami sportiste zapanjujućim ugovorima.

Najveći bokserski i drugi događaji u borilačkim sportovima se sada skoro po pravilu održavaju u Džedi, Saudijci organizuju Dakar reli i trku Formule 1, a svet golfa je ostao u šoku kada su se pre nekoliko dana organizacije PGA tour, DP World Tour i LIV spojile u jednu - finansiranu saudijskim petro dolarima.

U fudbalu su se glavni udari desili kupovinom premijerligaša Njukasl Junajteda, dovođenjem Kristijana Ronalda u Al-Nasr, ali i zapaženim nastupom saudijske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru. Ali, to je bio samo početak.

Kristijano Ronaldo, Heorhina Rodrigez, Heorhina Rodriges, Georgina Rodrigez
foto: EPA/STR

Bin Salman i njegovi saradnici će napraviti pravu pometnju na tržištu ovog leta, tj. već su počeli. Osvajač "Zlatne lopte", Karim Benzema, stigao je u Al-Itihad, navodno za platu od 200 miliona evra po sezoni, a potpisao je na tri!

Karim Benzema
foto: jorge ferrari / AFP / Profimedia

Danas mu se pridružio nekadašnji saigrač iz reprezentacije Francuske, Ngolo Kante. On je skromnije plaćen - "samo" 200 miliona za dve sezone...

Odavno se nagađa da bi ovim asovima u arapskom svetu mogao da se pridruži Lionel Mesi, mada merka i povratak u Barselonu ili odlazak u američki MLS. Ako krene za novcem, znamo gde će...

Anhel Di Marija je napustio Juventus a i njemu se kao sledeća stanica navodi Saudijska Arabija. Al Nasr je ponudio krilnom fudbaleru Kristal Palasa Vilfridu Zahi trogodišnji ugovor vredan 45 miliona funti. Nema sumnje da će Ronaldo svakako dobiti jače društvo ovog leta.

Pominju se i Pjer-Emerik Obamejang, Ilkaj Gundoan, Serhio Buskets i Pol Pogba, a u Arabiji su od ranije Elder Košta, David Ospina, Luiz Gustavo, Taliska, Musa Marega, Lusijano Vijeto, Ever Banega, Gžegož Krihovjak, Santi Mina, Teljo, Felipe Kaisedo...

A još kad pomislimo koliko će se Njukasl pojačati ovog leta - kada mamac fudbalskim zvezdama nisu samo saudijski milioni već i igranje u Ligi šampiona.

Sve ovo je imalo očekivan uticaj - skok cena vrhunskih fudbalera, koji su praktično jedina meta Arapa. Ali, kad god neki klub proda takvog asa, zna se da ima više nego dovoljno novca za zamenu pa rastu cene i ostalih. I onda se, lančanom reakcijom stiže do toga da svi zarađuju više, ali i više troše.

Zbog toga i najveći klubovi, koji pokušavaju da ostanu u okvirima UEFA finansijskog fer-pleja, nameću sve veće cene ulaznica i fudbalskih suvenira svojim navijačima. Ali, stadioni su puni, zar ne?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.