KAKO SRBIJA MOŽE DO NOKAUT FAZE MUNDIJALA? "Orlovima" je potrebno da se ispune OVA 2 uslova!
Fudbaleri Srbije slave gol pred navijačima, Foto: EPA/Tolga Bozoglu

sve kalkulacije u borbi za osminu finala

KAKO SRBIJA MOŽE DO NOKAUT FAZE MUNDIJALA? "Orlovima" je potrebno da se ispune OVA 2 uslova!

Došlo se do tog meča sa Švajcarcima, koji je od početka viđen kao odlučujući. Neki kažu da je zato svejedno što nismo savladali Kamerunce... Nije, naravno, a u tekstu ćete videti zašto

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Očekivanja od fudbalera Srbije su se podigla do maksimuma uoči Svetskog prvenstva u Kataru. Zaslužni su bili mediji, naš dobro poznati mentalitet, ali i najave iz tabora reprezentativaca i stručnog štaba u kojim se govorilo o finalu i osvajanju Mundijala.

Onda je usledilo otrežnjenje protiv Brazila koji je pokazao zašto je za mnoge prvi favorit turnira, ali, ako ćemo realno, "Orlovi" tu i nisu mogli mnogo bolje jer im jači protivnik jednostavno nije dao.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbal, fudbalska reprezentacija Kameruna
foto: EPA/ROLEX DELA PENA

Protiv Kameruna je bila druga priča. Kada su Piksijevi igrači probili led, zaigrali su odlično, preokrenuli pa postigli prelep timski gol za 3:1, iz kontranapada. Imalo je smisla igrati na kontru kod prednosti 2:1, ali ne i kod 3:1? Protiv rivala koji je baš samo iz kontri i prekida bio opasan i protiv nas i protiv Švajcaraca?

Ova kardinalna taktička greška, uz povrede defanzivaca i očigledno ne najbolju fizičku pripremljenost, koštala je Srbiju gubitka dva gola prednosti i dva boda.

Ali, ipak se došlo do onog što se i predviđalo - utakmica sa Švajcarskom odlučiće ko će sa Brazilom u osminu finala iz grupe G. Neki kažu da je zato svejedno što nismo savladali "Neukrotive lavove"... Nije, naravno, a u nastavku ćemo videti zašto.

Standings provided by Sofascore

Evo šta je potrebno "Orlovima" da prođu dalje:

- prvi uslov je pobeda nad Švajcarskom. Remi nikako nije dovoljan - bio bi da smo sačuvali dva gola viška protiv Afrikanaca...

- drugi uslov je da Kamerun ne pobedi Brazil - u tom slučaju bi "Orlovi" i "Lavovi" imali po 4 boda, pa bi sledeći parametar bila gol-razlika. Ona je trenutno -1 (3:4) za Kamerunce, a -2 (3:5) za Srbe, što znači da bi nam trebalo da savladamo Švajcarce bar sa golom više nego Afrikanci Brazilce. Ako bi bili poravnati i po ovom parametru, odlučio bi veći broj ukupno datih golova u grupi.

Jasna je iz ovoga računica Kamerunaca, Švajcarce dalje vodi remi, takođe ako oni ne iznenade Brazil kom je nerešeno dovoljno za overu prvog mesta... Ali, hajde da se jednom bavimo samo onim što je do nas. Na kraju krajeva, to je prvi uslov, bez kog drugi ne važi.

Utakmica sa Švajcarskom na stadionu "924" počinje u 20 časova, a možete je pratiti i u Espresovom blogu uživo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.