MITROVIĆ JE JUČE STIGAO JEDAN FASCINANTAN REPREZENTATIVNI REKORD: I to onaj koji je postavio SAM PIKSI
Mitrović izjednačio Piksijev rekord, Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

sjajno

MITROVIĆ JE JUČE STIGAO JEDAN FASCINANTAN REPREZENTATIVNI REKORD: I to onaj koji je postavio SAM PIKSI

Kada su rekordi u pitanju, najviše golova na jednom SP za naš tim dao je Dražan Jerković

Objavljeno:

Nastavio je Aleksandar Mitrović i povređen da upisuje svoje ime u antologiju reprezentacije Srbije.

Nakon što je postao najbolji strelac državnog tima svih vremena, a protiv Kameruna je taj broj podigao na 51 pogodak, Mitrogol je stigao aktuelnog selektora po jednoj stavci kojom je samo Dragan Stojković mogao da se ponosi u istoriji našeg loptanja. Piksi je bio do juče jedini igrač od SFRJ do Srbije koji je bio strelac na dva Mundijala.

Aktuelni selektor je 1990. dao dva gola Špancima, a osam godina kasnije na prvenstvu u Francuskoj je bio strelac protiv Nemačke. Dok je Mitrović pogodio protiv Švajcarske pre četiri godine u Rusiji, a onda se upisao i juče protiv Kameruna.

Aleksandar Mitrović
foto: EPA/Rolex Dela Pena

Nije Jugoslavija tako retko igrala Mundijalima, mada nije bila ni redovan akter. Ali je interesantno da niko nije uspeo pre Piksija da se upiše u strelce na dva šampionata.

Na prvom šampionatu su golove davali Mitić, Tomašević, Ognjanov, Bobek, Čajkovski, na narednom Milutinović, Zebec, Pataković, Veselinović, onda Skoblar, Galić, Jerković, da bi posle 1962. plasmani postajali sve ređi, 12 godina se čekalo na naredni put na prvenstvo. Od 1962. pa sve do 2006-2010. nijedna generacija nije uspela da poveže dva Mundijala.

A, Stojkoviću je uspelo da bude strelac u rasponu od čak osam godina, jer su jedno prvenstvo sveta Plavima pojele sankcije.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi foto: Starsport©

Kada su rekordi u pitanju, najviše golova na jednom SP za naš tim dao je Dražan Jerković, četiri puta je bio strelac 1962. godine i podelio je sa još petoricom fudbalera zvanje Zlatne kopačke. Mitrović je samo po velikim šansama protiv Kameruna mogao već da ga stigne... Ali, valjda je deo municije sačuvao i za Švajcarce.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.