SRBIJA OSTAJE BEZ DIREKTNOG MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Dinamo Zagreb uskoro umesto VEČITIH odmah u ELITI (FOTO)
Detalj sa večitog derbija, Foto: Starsport©

KRAJ BAJKE!

SRBIJA OSTAJE BEZ DIREKTNOG MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Dinamo Zagreb uskoro umesto VEČITIH odmah u ELITI (FOTO)

Pravila su promenjena i najmanje idu na ruku Crvenoj zvezdi i Partizanu, a prvi bi mogao da profitira šampion Hrvatske

Objavljeno:

Žestoku borbu vodila je Srbija da dođe do 11. mesta na UEFA rang listi, koje joj, gotovo sigurno, donosi jedno direktno mesto u Ligi šampiona, a drugo u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

I uspela je u toj borbi, pa ćemo imati benefit naredne sezone da bismo mogli da gledamo dva predstavnika u najjačem kupu.

ZA OVOG SRPSKOG FUDBALERA NISTE NI ČULI: Dao gol velikanu za samo 7 minuta! Piksi, ne ispuštaj ga! (VIDEO)

Ove jeseni vode Crvena zvezda i Partizan borbu da zadrže Srbiju na tom 11. mestu, za sada ide sve u dobrom pravcu, mada se Turska opasno bliži. Ali...

Kako stvari stoje, to 11. mesto u leto 2024. godine neće više biti ključno za direktan plasman srpskog prvaka u Ligu šampiona! Ovog leta pravila kvalifikacija su promenjena.

MANJINA I U SRBIJI I U RUMUNIJI: Ovo je prava istina o POREKLU Miodraga Belodedića - SAM JE SVE ISPRIČAO

Prema informaciji koju je objavilo Udruženje evropskih klubova (ECA), ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u elitni kup za narednu sezonu i kroz domaće prvenstvo, a to je gotovo uvek slučaj, to jedno dodatno mesto više neće pripasti prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi, već klubu koji ima najjači koeficijent od svih koji učestvuju kroz Put šampiona u kvalifikacijama.

Da slikovito objasnimo: da je to pravilo bilo na snazi ovog leta, direktno mesto u eliti bi pripalo Dinamu iz Zagreba, koji je bio najjači nosilac (49.500 bodova), dok je iza njega bila Crvena zvezda (46.000).

Fudbaleri Dinama iz Zagreba
Fudbaleri Dinama iz Zagrebafoto: EPA/Antonio Bat

Ali, stanje se u međuvremenu promenilo još više u prilog hrvatskog prvaka. "Modri" u ovom momentu imaju čak 55.000 bodova, dok su crveno-beli na 41.000, a Partizan još dalje sa 23.500 bodova.

Naravno, ni ova sezona nije gotova, a još jedna cela je pred nama dok novo pravilo ne stupi na snagu, pa tabela sa koeficijentima može da se promeni, ali bez dileme, Dinamo iz Zagreba ima veliku šansu pred sobom da bude prvi "profiter“ izmenjenog sistema kvalifikacija za Ligu šampiona.

VAZURA OTVORIO DUŠU: Samo u Srbiji se priča o IZGUBLJENOJ TITULI u prvih pet kola - Gordan SMIRIO ekipu (FOTO)

Do dodatnog "tumbanja“ može da se desi ako se osvajač Lige Evrope, koji automatski stiče pravo da igra u Ligi šampiona sledeće sezone, to pravo izbori i kroz domaće prvenstvo.

Onda u toj varijanti upražnjeno mesto ide klubu koji ima najjači koeficijent u obe staze kvalifiakcija: i stazi prvaka i stazi pratilaca. Onda bi, recimo, ovog leta profitirala Benfika (61.000 bodova), a ne Dinamo iz Zagreba.

BJEKOVIĆ BEZ PROTIVNIKA: Iskusni funkcioner JEDINI kandidat za novog predsednika FSS (FOTO)

U svakom slučaju, važno je da Srbija zadrži 11. mesto na UEFA rang listi još koju godinu, jer možda neće imati 2024. direktnog učesnika Lige šampiona, ali će imati dva kluba u kvalifikacijama, a pet predstavnika na evropskoj sceni.

Nije ni to za bacanje...

(Espreso/Mozzart Sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.