PIKSI ĆE OPET NA 'MESTO ZLOČINA': Blickrig Jugoslavije u Budimpešti 1997. i šou Mijatovića potukli Mađare! (VIDEO)
Slike sa mečeva Mađrske i Jugoslvaije 1997., Foto: EPA/Srđan Šuki, EPA/Atila Kisbedenek

OPET RIVALI U BORBI ZA EURO

PIKSI ĆE OPET NA 'MESTO ZLOČINA': Blickrig Jugoslavije u Budimpešti 1997. i šou Mijatovića potukli Mađare! (VIDEO)

Pod imenom Jugoslavija, igrali smo sa Mađarskom čak 29 puta od 1927. godine

Objavljeno: 13:30h

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je danas rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024, a kao glavni konkurent se izdvaja nosilac grupe, selekcija Mađarske.

Marta ove godine sa severnim susedom smo odmerili snage u prijateljskoj utakmici i pobedili 1:0 u Budimpešti.

1 / 9 Foto: Starsport©

Kada su u pitanju Mađari, sreli smo se dva puta skoro i pre 2022. - u grupi UEFA Lige nacija. "Mađarok" je slavio u Beogradu, a u revanšu je bilo 1:1. Mađari su prošli dalje sa 11 bodova, dok je Srbija završila grupnu fazu treća sa 6 bodova, iza Rusije (8).

Ali pre toga, pod imenom Jugoslavija, igrali smo sa Mađarskom čak 29 puta od 1927. godine - 13 pobeda Mađara, devet nerešenih i sedam trijumfa Jugoslavije. Uglavnom su to bili prijateljski mečevi.

Fudbalska reprezentacija Mađarske
foto: EPA/Zsolt Szigetvary

Prvi trijumf je došao tek 1962, ali poslednja dva, u poslednje dve utakmice, su ostala izuzetno upečatljiva u sećanju fudbalskih fanova.

Jugoslavija je u baražu za plasman na SP u Francuskoj 1998. pobedila Mađarsku oktrobra 1997. kao gost 7:1 a onda dve nedelje kasnije potvrdila da to nije bila slučajnost slavljem na stadionu Crvene zvezde od 5:0!

1 / 5 Foto: EPA/Srđan Suki

Junak dvomeča je bio ceo tim Slobodana Santrača, ali se posebno istakao Predrag Mijatović koji je u prvoj utakmici postigao het.trik, a u revanšu poker golova! Dakle, sedam od svojih ukupno 26 golova na 73 nastupa za Jugoslaviju.

U Budimpešti je tad bilo 0:3 već posle deset minuta. Poveli smo preko Branka Brnovića koji je verovatno odigrapo najbolje dve utakmice u timu "Plavih", pa su mreže tresli Miroslav Đukić i Dejan Savićević. Usledio je het-trik Mijata koga je Savo Milošević zamenio već u 65. minutu pa sam dao gol. Ilješ je koliko-toliko ublažio sramotu golom u 88. minutu.

Na konferenciji za novinare nakon utakmice desio se skandal. Na pitanje jednog mađarskog novinara kako se oseća kao Crnogorac dok publika na tribinama skandira “Srbija, Srbija”, Dejo Savićević je odgovorio:

- Ne znam ko ste i čemu služi ovakvo pitanje. Ovo nije nikakav politički miting, ovo je sport, mi smo sportisti i naučite se redu.

Odmah pošto je ovo izgovorio, Savićević je zajedno sa Mijatovićem napustio konferenciju za novinare.

Ovo je bio i ostao, izuzimajući utakmicu odigranu 10. juna 1908. godine, u kojoj su u Budimpešti deklasirani od Engleske rezultatom 0:7, najubedljiviji poraz Mađarske na domaćem terenu.

SR JUGOSLAVIJA u prvoj utakmici: Kralj, Mirković, Đorović, Jokanović, Đukić, Brnović (Petrović), Jugović, Savićević (Govedarica), Mijatović (Milošević), Stojković, Mihajlović.

U revanšu je Milošević načeo Mađare, a Peđa Mijatović dotukao sa nova četiri gola.

Sjajne igre Mijatovića u Realu i reprezentaciji nisu prošle nezapaženo, jer je na kraju 1997 godine osvojio drugo mesto u izboru “Frans fudbala” za najboljeg igrača sveta, iza Brazilca Ronalda a ispred Francuza Zinedina Zidana …

SR JUGOSLAVIJA u revanšu: Kralj (Leković), Mirković, Đorović, Jokanović (Drulović), Đukić, Brnović, Milošević (Petrović), Savićević, Mijatović, Stojković, Mihajlović.

Na konferenciji za novinare posle utakmice, Savo je, obrazlažući svoje neslaganje sa pojedinim novinarima, koji su opet potencirali podele, rekao:

- Dokle sve to ide, najbolje govori primer koji se desio mom cimeru Željku Petroviću. Sinoć ga je zvao neki navijač i pretio mu ubistvom, navodno zbog toga što je igrao za hrvatsku reprezentaciju.

A istina je bila da Petrović nije igrao za Hrvatsku. Međutim, kako su međunarodne tenzije tada bile još uvek snažne, verovatno mu je zamereno što je po izbijanju sukoba u Hrvatskoj ostao da igra u zagrebačkom Dinamu, koji je napustio krajem 1991 .godine i otišao u špansku Sevilju.

Dragan Stojković Piksi
foto: EPA/Srđan Suki

SR Jugoslavija je na Svetskom kupu osvojila deseto mesto, ostvarivši dve pobede i po jedan remi i poraz. U “F” grupi je bila bolja od Irana i SAD (oba puta pobeda 1:0), a odigrala nerešeno sa Nemačkom 2:2 (posle vođstva 2:0).

U meču osmine finala, odigranom 29. juna 1998. godine u Tuluzu, Jugoslavija je poražena od Holandije rezultatom 1:2. Mijatović je bio tragičar jer nije iskoristio penal kod 1:1 - pogodio je prečku, a Edgar Davids je to kaznio u finišu utakmice...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.