SRBIJA U GRUPI SA 3 KOMŠIJSKE REPREZENTACIJE: "Orlovi" prošli ODLIČNO na žrebu za kvalifikacije za EURO!
Fudbaleri Srbije/Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport©, Wikipedia

favoriti smo?

SRBIJA U GRUPI SA 3 KOMŠIJSKE REPREZENTACIJE: "Orlovi" prošli ODLIČNO na žrebu za kvalifikacije za EURO!

Sva dešavanja sa žreba mogli ste pratiti uživo na blogu Espresa

Objavljeno: 08:07h

Fudbalska reprezentacija Srbije odavno nije imala pažnju domaće javnosti kao što je ova aktuelna, ali izabranici Dragana Stojković Piksija su je u potpunosti zaslužili.

Dok svi sa nestrpljenjem očekujemo njihove nastupe na Svetskom prvenstvu u Kataru, danas u podne je obavljen žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, i to na dan kada je pre 23 godine selekcija Jugoslavije izborila plasman na EURO 2000. nezaboravnim remijem na "Maksimiru" protiv Hrvatske.

Srbija je za rivale dobila čak tri zemlje iz okruženja. S obzirom da nam je nosilac grupe G Mađarska, može se reći da smo favoriti jer su još u konkurenciji Crna Gora, Bugarska i Litvanija.

TOK ŽREBA

Ceremonija je počela numerom nemačke umetnice i pobednice Evrovizije Lene, a onda su se na bini priključili bivši italijanski fudbaleri Đanluka Zambrota i Demetrio Albertini koji su izneli trofej namenjen prvaku Evrope. Potom, još dve legende, Jirgen Klinsman i Karl-Hajnc Ridle su izašli kako bi pomogli u izvlačenju kuglica.

GRUPA A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar

GRUPA B: Holandija, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar

GRUPA C: Italija, Engleska, Ukrajina, Makedonija, Malta

GRUPA D: Hrvatska, Vels, Jermenija, Turska, Letonija

GRUPA E: Poljska, Češka, Albanija, Farska ostrva, Moldavija

GRUPA F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbejdžan, Estonija

GRUPA G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija

GRUPA H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Severna Irska, San Marino

GRUPA I: Švajcarska, Izrael, Rumunija, tzv. Kosovo, Belorusija, Andora

GRUPA J: Portugal, BiH, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn

"Orlovi" se nalaze u drugom šeširu zahvaljujući sjajnim partijama u Ligi nacija, a pre toga i u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Navijači Srbije
foto: EPA/Claudio Bresciani

Za ovaj žreb određen je i UNL šešir (UEFA Nations League) u kom su četiri reprezentacije učesnice završnog turnira Lige nacija: Hrvatska, Španija Italija i Holandija.

U prvom šeširu su: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska.

Pored Srbije u drugom šeširu su: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su: Ukrajina, Island, Norveska, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtom: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.

U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u poslednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EURO 2024. i neće biti u žrebu, kao ni Rusija koja je suspendovana zbog rata u Ukrajini.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine.

Podsetimo, Srbija je prvim mestom u grupi 4 Divizije B Lige nacija obezbedila učešće u tom baražu, pa će "Orlovi" imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku.

Pehar Evropskog prvenstva, Pehar EURO
foto: EPA/Sascha Steinbach

Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće igrane od marta do novembra 2023. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.