VIDIĆ, BANE, MATIĆ - NI KOSTIĆ NIJE IMAO ŠANSE? Svih 8 puta u ovom veku Superkup je GUBIO tim sa Srbinom na terenu!
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, EPA-EFE/Tim Keeton, EPA

jeziva tradicija

VIDIĆ, BANE, MATIĆ - NI KOSTIĆ NIJE IMAO ŠANSE? Svih 8 puta u ovom veku Superkup je GUBIO tim sa Srbinom na terenu!

Ajntraht Frankfurt će ima "paklen" zadatak protiv velikog Real Madrida, ali neretko su autsajderi trijumfovali u borbi za pehar UEFA Superkupa

Objavljeno:

U sredu 10. avgusta, s početkom u 21 čas na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, biće održano 47. izdanje UEFA Superkupa.

Rivali su osvajač Lige šampiona, slavni Real Madrid, i prvak Lige Evrope, Ajntraht Frankfurt.

Jasno je da je "Kralj" izraziti favorit, naročito jer su Nemci počišćeni u prvom kolu Bundeslige od Bajerna (1:6), na svom terenu. Ipak, Madriđani još nisu ni počeli takmičarsku sezonu, pa tek treba da vidimo u kojoj su oni formi.

U svakom slučaju, jedan srpski fudbaler je mogao da ima priliku da podigne pehar Superkupa - bek-krilo Frankfurta Filip Kostić. Da samo dan ranije nije potvrđen njegov transfer u Juventus pa neće ni biti u protokolu protiv Reala.

Filip Kostić
foto: Profimedia

A, zanimljivo, otkako se takmičenje održava u ovom formatu, samo jedan Srbin je uspeo da osvoji Superkup, i to nije ni igrao u samoj utakmici!

Naime, zaključno sa 1999. godinom za trofej Superkupa su igrali prvak Evrope i osvajač Kupa pobednika kupova, ali kada je ovo takmičenje ukinuto, ulogu "izazivača" su dobili pobednici Kupa UEFA (odnosno današnje Lige Evrope).

Tada je Lacio sa Sinišom Mihajlovićem i Dejanom Stankovićem iznenadio Mančester junajted 1:0 i domogao se titule, ali od onda srpski igrači uopšte nisu imali sreće u ovom takmičenju.

Pričekali smo sve do 2005. kada je Miloš Krasić igrao 85 minuta za CSKA Moskvu protiv Liverpula i izgubio 1:3 posle produžetaka.

Miloš Krasić
foto: Profimedia

Sledeće godine Ivica Dragutinović je sa Seviljom neočekivano "razbio" Barselonu 3:0, ali bivši reprezentativac "Orlova" nije ulazio u igru.

To je ostala jedina titula Andalužana u Superkupu za koji se može reći da nisu imali sreće onoliko koliko su je imali u Ligi Evrope jer su poraženi u svih narednih pet izdanja u kojima su učestvovali. Već 2007. su izgubili od Milana 1:3, a Dragutinović je odigrao ceo meč.

Čak ni Nemanja Vidić sa Mančester junajtedom nije bio bolje sreće. Izgubio je kao prvak Evrope 2008. od Zenita (1-2).

Nemanja Vidić, Edvin fan der Sar, Pol Skols, Pavel Pogrebnjak
foto: Profimedia

Dejan Stanković je novu priliku da se domogne pehara imao 2010. sa Interom, ali je opet šampion Starog kontinenta izgubio - Atletiko je bio bolji 2:0. Sadašnji trener Crvene zvezde je igrao 68. minuta.

Dejan Stanković, Raul Garsija
foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Madriđani su bili kobni i za Čelsi Branislava Ivanovića 2012. To je bio poslednji Superkup na stadionu "Lui II" u Monaku, a "Jorgandžije" su deklasirale "Plavce" sa 4:1. Ivanović je igrao ceo meč i dobio žuti karton u 29. minutu.

Bane je sledeće godine sa Čelsijem izgubio i od Bajerna na penale, a on je tad definitivno bio najbliži jer su Bavarci izjednačili u 121. minutu preko Havija Martinesa!

Onda je došao red na Nemanju Matića. Vezista je 2017. odigrao celu utakmicu u dresu Mančester junajteda i izgubio od Reala 1:2.

I, na kraju, 2020. je Nemanja Gudelj odigrao poslednjih 20 minuta za Sevilju koja je posle produižetaka izgubila od Bajerna - strelac pobedonosnog gola opet Havi Martines...

Benžamen Pavar, Nemanja Gudelj
foto: EPA/Tibor Illyes

Dakle, od 2000. devet puta je Srbija imala po jednog predstavnika u UEFA Superkupu, a samo je jednom "Orao" podigao trofej. I to kada nije ulazio u igru, već ostao na klupi i u protokolu.

Možda su šanse Filipa Kostića bile male da u sredu uveče sa Ajntrahtom razbije ovu neugodnu tradiciju, ali opet bolje nego nikakve. Ovako, bez njega će Frankfurt imati još teži zadatak, ali kao što smo videli, neretko su autsajderi trijumfovali u borbi za Superkup.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.