PARTIZAN POMAŽE ZVEZDI, KOMŠIJE ZABRINUTE: "Debakl Hrvatske, fenomenalan uspeh Srbije!"
Detalj sa poslednjeg večitog derbija, Foto: Starsport©

i šta ćemo sad?

PARTIZAN POMAŽE ZVEZDI, KOMŠIJE ZABRINUTE: "Debakl Hrvatske, fenomenalan uspeh Srbije!"

Rezultati hrvatskih klubova u Evropi iz sezone u sezonu sve su slabiji i tamošnji mediji su iskazali zabrinutost

Objavljeno:

Iako je Radnički podbacio protiv Gzire sa Malte u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, za očekivati je da Srbija sledećeg leta dodatno napreduje i uđe u top 10 po nacionalnom koeficijentu, o čemu smo već pisali.

Nišlije nisu branile UEFA bodove iz sezone 2017/18, koj ise brišu na sledećem petosezonskom preseku, Čukarički će izvesno napredovati, a to se očekuje i od večitih rivala, Crvene zvezde i Partizana, naročito ako ponovo izbore grupnu fazu.

Nacionalni koeficijent Srbije iznosi 6,675, a nije daleko na 10. mestu sa 6,896 Rusija, koju izvesno očekuje ozbiljan pad zbog suspenzije klubova zbog rata u Ukrajini.

Sa druge strane, rezultati hrvatskih klubova u Evropi iz sezone u sezonu sve su slabiji i tamošnji mediji su iskazali zabrinutost.

Na UEFA listi nacionalnih koeficijenata ova zemlja početkom prošle sezone je držala 15. mesto, a u međuvremenu je doživela pad za četiri pozicije.

Znamo koliko je važno biti među prvih 15, pošto će države koje u tome uspeju, naredne sezone imati najmanje pet predstavnika u kontinentalnim takmičenja, a čak dva direktno u Ligi šampiona.

Hrvatski "Indeks" je pad "Vatrenih", ali i uspon Srbije analizirao u tekstu pod nazivom "Debakl Hrvatske, fenomenalan uspeh Srbije. Prvak bi joj mogao direktno u Ligu šampiona".

- Srbija je dakle daleko, nedostižno ispred Hrvatske, s 5.1 poenom više, ali naravno da njena liga nije toliko bolja od hrvatske. Reč je o onome što smo toliko puta naglašavali; Srbija u grupama eurokupova poslednjih sezona ima po dva kluba, tačnije najboljoj Zvezdi, koja marljivo kupi bodove u grupama LŠ i LE te nokaut-fazi potonjeg, sjajno pomaže najveći rival Partizan - piše "Indeks".

FK Dinamo Zagreb
foto: instagram/gnkdinamo

Navodi se i da Dinamo Zagreb sve mora sâm, te se ističe podatak da su "Modri" prošle sezone zaradili šest bodova, dok su Zvezda i Partizan, na primer, osvojili 9,5.

Ipak, ističe se i mač sa dve oštrice u činjenici da "pola lige" igra Evropu.

Naime, svi osvojeni bodovi dele se sa brojem učesnika iz pojedinačne zemlje, te bi, ukoliko naši timovi naredne sezone budu podbacili, Srbija mogla da doživi sunovrat na UEFA tabeli koeficijenata.

Ali, to nije realno pred 2023/24 jer, kako smo već pisali, Zvezda "brani" osam poena, a Partizan sedam, a ovako izgleda sistem bodovanja za rezultate u UEFA takmičenjima.

"Indeks" tekst zaključuje kako bi i ostali pored Dinama morali da "povuku", naročito splitski Hajduk.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.