SRBI KREĆU PO UEFA MILIONE I POENE: Čuka i Radnički otvaraju EVRO sezonu, smeši li nam se ulazak u Top 10 nacija?!
Srpski klubovi startuju UEFA takmičenja, Foto: Starsport, Wikipedia

nikad bolji plasman

SRBI KREĆU PO UEFA MILIONE I POENE: Čuka i Radnički otvaraju EVRO sezonu, smeši li nam se ulazak u Top 10 nacija?!

Nikad bolje pozicionirani sprski klubovi, pre svih šampion i vicešampion, a očekuje se da to opet budu Zvezda i Partizan. I sasvim realno, Srbija uskoro u top 10 nacija po UEFA klupskom koeficijentu. Zvuči sjajno, zar ne?

Objavljeno:

Nova fudbalska sezona u UEFA klupskim takmičenjima za srpske predstavnike počinje danas.

Već znamo da ćemo ih imati ukupno četiri - Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Radnički Niš - ali od sledeće sezone (2023/24), biće ih pet, i to jedan direktno u Ligi šampiona (grupna faza), vicešampion u kvalifikacijama, jedan klub u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva za Ligu konferencija.

Ovo je omogućio najbolji nacionalni koeficijent srpskog fudbala u istoriji - trenutno smo 11. nacija u Evropi, a najviše zahvaljujući odličnim rezultatima Crvene zvezde u prethodnih pet sezona (dve grupne faze LŠ-a i tri grupne faze LE-e). On iznosi 6,675, a nije daleko na 10. mestu sa 6,896 Rusija, koju izvesno očekuje ozbiljan pad zbog suspenzije klubova zbog rata u Ukrajini.

UEFA koeficijenti
foto: Printscreen/uefa.com

Klubovi se pred svaku rundu evropskih mečeva i žrebove rangiraju ili prema ovom nacionalnom koeficijentu ili ličnom broju poena - šta god da je veće. Za "večite" je to drugi podatak, odnosno broj poena skupljenih u UEFA takmičenjima u prethodnih pet sezona.

Zvezda ih ima 46, a da bi ostala bar na toj zavidnoj brojci, mora da osvoji minimum 8 poena koliko je imala u sezoni 2017/18, koja se "briše" sledećeg leta. To deluje vrlo izgledno jer se za plasman u grupu LŠ dobijaju 4 poena, a za svaku pobedu 2 poena, za remi 1. Za ulazak u LE se dobijaju 3 poena, za pobedu u grupnoj fazi 2, za remi 1, ali i 8,6 miliona evra, plus koeficijent bonusi oko tri miliona.

FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Šampion Srbije kreće evrosezonu od 3. kola kvalifikacija za eltino takmičenje gde će mu rival biti ili jermenski Pjunik ili luksemburški Didelanž. U plej-ofu su mogući rivali Olimpijakos, Dinamo Zagreb, Plzenj, Malme, Karabag, Ferencvaroš, Ludogorec, Cirih, Šerif...

Partizan je u prethodnih pet sezona skupio 24.5 poena, a u 2017/18. su uzeli 7. Kreću takođe od 3. kola kvalifikacija, ali za Ligu Evrope, a rival će im biti neugodan - danski Mitjilend ili AEK Larnaka.

FK Partizan
foto: Starsport©

U slučaju plasmana u plej-of (gde su glavne mine Gent i Austrija), imaće zagarantovanu grupnu fazu Lige konferencija i nagradu od 3,1 miliona evra. Za učešće u grupi LK se dobijaju 2 poena, a za trijumf i nerešen rezultat je isti sistem vrednovanja kao za LŠ i LE.

Čukarički danas od 20 časova igra prvi meč 2. kola kvalifikacija za LE, gostuju Rasing Unionu u Luksemburgu. "Brđani" su plasirani na osnovu nacionaalnog koeficijenta jer su igrali u Evropi dva puta u prethodnih pet sezona i skupili 3,5. poena (ništa 2017/18. tako da će svakako poboljšati svoj učinak). Ako prođu 2. i 3. kolo za grupe LK će morati preko plej-ofa gde su već sada Viljareal i Vest Hem.

FK Čukarički
foto: Starsport©

Radnički iz Niša takođe večeras gostuje, Gziri sa Malte, od 19 časova. "Meraklije" imaju još manje, 2,5 poena, ali takođe nijedan pre pet sezona pa i njih očekuje napredak, a samim tim i nacionalni koeficijent će se poboljšati - ako ozbiljno ne podbace Zvezda i/ili Partizan.

FK Crvena zvezda, FK Radnički Niš
foto: Starsport©

Svaki prolaz u kvalifikacijama garantuje zaradu od 100.000 evra, plasman u grupnu fazu vredi tri miliona. Pobeda u grupi LK donosi 500.000, remi 167.000.

Nikad bolje pozicionirani sprski klubovi, pre svih šampion i vicešampion, a očekuje se da to opet budu Zvezda i Partizan. I sasvim realno, Srbija uskoro u top 10 nacija po UEFA klupskom koeficijentu. Zvuči sjajno, zar ne?

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.