MRAK IH 'PROGUTAO' NA PUNOJ MARAKANI: Hrvati se skupili k'o ovčice u toru, a potez "Plavih" rasplakao Ćiru! (VIDEO)
Foto: EPA/SRĐAN SUKI, Profimedia, EPA/Sergey Dolzhenko

NEMA STRUJE? TO JE DOBAR PREDZNAK

MRAK IH 'PROGUTAO' NA PUNOJ MARAKANI: Hrvati se skupili k'o ovčice u toru, a potez "Plavih" rasplakao Ćiru! (VIDEO)

Možda je baš jedan ovakav doslovni reset bio potreban košarkašima, možda i ne, ali onaj najpoznatiji nestanak struje usred utakmice, Srbi pamte po dobrom

Objavljeno: 15:42h

Muči se košarkaška reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, u pet utakmica doživljena su dva poraza, selektor Svetislav Pešić se žali na uslove rada, pa je bila preko potrebna pobeda u Nišu nad Belgijom kako bi se ekipa trgla i popravila atmosfera.

Ali ni tu im se nije dalo jer je utakmica prekinuta posle samo dva minuta igre i odložena za sutradan, i to zbog nestanka struje u dvorani. Možda je baš jedan ovakav doslovni reset bio potreban "Orlovima", možda i ne, ali onaj najpoznatiji nestanak struje usred utakmice, Srbi pamte po dobrom.

U Grupi 8 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2000. fudbalska reprezentacija SR Jugoslavije se našla sa Hrvatskom što je značilo da će se dve selekcije sudariti prvi put od raspada SFRJ. Tenzija se momentalno podigla, ali šta će sve da se izdešava do kraja ovih kvalifikacija, niko nije mogao da pretpostavi.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije
foto: EPA

Pre prvog duela sa "Kockastima", a kada su rivali u grupi već odigrali dva ili tri kola, Jugoslavija je pobedila kao domaćin Republiku Irsku 1:0, pa Maltu u gostima sa 3:0. Potom su "Plavi" 8. juna 1999. ugostili Maltežane, ali ne u Beogradu već u Solunu, a razlog je dobro poznat - NATO bombardovanje.

Zadržan je maksimalan učinak pobedom 4:1, ali je pred gostovanje Hrvatske na "Marakani" došlo do bitne promene. Selektor Milan Živadinović je otišao sa klupe reprezentacije i u julu ga je zamenio Vujadin Boškov.

1 / 5 Foto: Profimedia

A onda je došao 18. avgust i prvi susret nacionalnih timova Jugoslavije i Hrvatske, proglašen za visoko rizičan, pred punim tribinama stadiona Crvene zvezde.

Prilika za gol je bilo na obe strane, a pamte se tri pogođena okvira gola: stativa Predraga Mijatovića na jednoj, odnosno, Davora Šukera na drugoj strani, kao i neverovatan potez Siniše Mihajlovića kada je gotovo sa zemlje glavom nehotice ‘šutirao’ na sopstveni gol i pogodio prečku. Ipak, na kraju je ostalo 0:0.

Ali svi akteri meča, pa i navijači, više od pogađanja stativa i prečke pamte detalj s početka drugog poluvremena. Tada je odjednom nestalo struje na "Marakani", što se desilo i dan ranije na treningu hrvatske selekcije, a sve kao ‘proizvod’ teškog stanja zbog bombardovanja koje je bilo završeno svega dva meseca pre ovog meča. Mrak je "progutao" igrače oba tima a tek na televiziji se ništa nije videlo.

Zbog sveopšte situacije u regionu tada, mnogi hrvatski igrači su priznali kasnije da su se uplašili zbog mraka usred Beograda pred 50.000 domaćih navijača.

1 / 5 Foto: EPA/Srđan Suki

Ipak, jugoslovenski igrači tada su napravili potez koji je oduševio sve, a posebno tadašnjeg selektora Hrvatske, Miroslava Ćira Blaževića.

- Evocirao sam jednu uspomenu sada kada sam davao jedan veliki intervju i tu uspomenu nikada neću zaboraviti. Setite se kada je na Marakani nestalo struje na utakmici Jugoslavija - Hrvatska i kada svaki srpski igrač uzima u zagrljaj mog igrača i štiti ga - izjavio je o ovm događaju Ćiro Blažević.

Ćiro Blažević
Ćiro Blaževićfoto: Profimedia

- Kada se setim toga, rasplačem se. E, to je fudbal, to je nogomet, to je prijateljstvo i džentlmenstvo. Tako se sportisti ponašaju, a ne budalaši - rekao je Blažević.

A prošle godine, Albert Nađ je gostujući na TV Arenasport takođe na zanimljiv način opisao nesvakidašnju situaciju:

- Ne znam ko se više uplašio, mi ili oni. Znam samo da su se oni okupili kao ovčice u tor kada uđe vuk. Peđa je igrao sa Šukerom, ja sam u Betisu igrao sa Jarnijem. Sećam se kad mi je Šimić prišao i rekao: 'Stari, šta je ovo'. Kažem mu: 'Ništa, ćuti, stani ovde dok ne vidimo šta je'.

Albert Nađ
Albert Nađfoto: Printscreen/Partizan TV

Ali, u tome je baš bio problem, nije se videlo u čemu je problem.

- Još kad smo ušli u tunel, tek se tu ništa ne vidi! I onda, sećam se kad je Jokan u datom trenutku rekao: 'E, sad je vreme'. A oni u još većoj frci... to su neke anegdote... Ali, revanš u Zagrebu mi je bila najlakša utakmica u karijeri. Znali smo da ništa ne sme da nam se desi, jer bi oni bili počišćeni iz evropskih takmičenja, a mi nismo imali šta da izgubimo - objasnio je Nađ.

Slaviša Jokanović
Slaviša Jokanovićfoto: EPA/Sergey Dolzhenko

U tom revanšu u Zagrebu Jugoslavija je morala da pobedi da bi sigurno osvojila prvo mesto u grupi i direktan plasman na EURO, bod im je garantovao baraž, a poraz je mogao da znači vrlo bolnu eliminaciju.

"Plavi" su zakomplikovali stvari porazom u Dablinu (1:2), pa su dva puta pobedli Makedoniju (3:1, 4:2) pred okršaj na "Maksimiru" u poslednjem kolu.

Meč je bio po svemu drugačiji od beogradskog: poveli su Hrvati preko Bokšića, Mijatović i Stanković ekspresno preokrenuli, Bata Mirković dobio crveni karton posle provokacije Jarnija - sve to u prvom poluvrmenu. Na startu drugog je izjednačio Stanić, ali su "Plavi" do kraja odigrali odlično i odoleli.

Jedan bod se ispostavio kao dovoljan za direktan plasman u Belgiju i Holandiju pošto je Makedonija u finišu izjednačila protiv Irkse koja je zato morala u baraž. A Hrvatska je eliminisana...

Naredne godine Jugoslavija je igrala na EURO-u, gde ju je zaustavila Holandija na početku nokaut faze takmičenja, u osmini finala. Bilo je čak 6:1 za Holanđane koji su imali veliki motiv da pokažu kako su mnogo bolji od našeg tima, iako ih je Jugoslavija namučila 1998. na Svetskom prvenstvu kada su ''Lale'' slavile sa dosta sreće 2:1, golom Davidsa u samom finišu.

Dan pre tog duela, dogodila se zanimljiva konverzacija na konferenciji za medije, a Nađ se prisetio i toga.

- Bergkamp je rekao da smo se izvukli pre dve godine i da će nam dati pet golova, a selektor Boškov je uzvratio: 'Bolje pet nego šest'. I mi sutradan primimo šest... - ispričao je Nađ.

Denis Bergkamp
foto: Profimedia

Za početak, bitno je da se košarkaši plasiraju na Mundobasket, kao što su fudbaleri uradili pre 23 godine plasmanom na svoje veliko takmičenje. Nestanak struje je bio dobar predznak...

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.