IGRAO ZA PARTIZAN I ZVEZDU: Trenirao Bajern i Borusiju! Voleo alkohol, igrači padali u nesvest zbog njega!
Branko Zebec, Foto: instagram&sportnetwork_ns

na današnji dan

IGRAO ZA PARTIZAN I ZVEZDU: Trenirao Bajern i Borusiju! Voleo alkohol, igrači padali u nesvest zbog njega!

Njegov trenerski stil igre opisn je kao "tiki-taka, pre tiki-take". Veći akcenta davao je na odbranu, objedinio najveće klubove Srbije i Nemačke.

Objavljeno: 10:13h

Na današnji dan, 17. maja 1929. u Zagrebu je rođen Branko Zebec, legendarni fudbaler Građanskog, Partizana, Crvene zvezde, Alemanije Ahen i jugoslovenski fudbalski reprezentativac.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 65 utakmica i postigao 17 golova.

Sa fudbalskom reprezentacijom Jugoslavije je kao igrač učestvovao na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju (srebrna medalja), na Svetskim prvenstvima 1954. u Švajcarskoj (četvrtfinale) i 1958. Švedska (četvrtfinale), kao i na Evropskom prvenstvu 1960.u Francuskoj (poraz u finalu).

Stanković, Petković, Sušić su debitovali sa dva: KO JE SA HET-TRIKOM KRENUO REPREZENTATIVNU KARIJERU?

Od reprezentacije se oprostio 4. juna 1961. godine, na kvalifikacionoj utakmici za svetsko prvenstvo protiv fudbalske reprezentacije Poljske. Utakmica je odigrana u Beogradu na stadionu JNA, pred 30.000 gledalaca. Jugoslavija je pobedila sa 2:1.

Izuzetno uspešan i kao trener:

Predvodio je zagrebački Dinamo do trofeja Kupa Velesajamskih gradova (1967), Bajern iz Minhena (dupla kruna 1969). VfB Stutgart (1970-72), Hajduk Split (1972-73), Eintracht Braunschweig (1974-78), Hamburg SV (1978-80), Borussia Dortmund (1981-82), Eintracht Frankfurt (1982-83) i Dinamo Zageb (1984).

Smeh do suza: DO SADA NEVIĐENE FOTOGRAFIJE! Ostavili su dubok trag u fudbalu a da li ćete ih sve prepoznati? (FOTO)

- Terao je igrače da mnogo, mnogo trče, čak i kada je sneg bio do kolena. Neki su bili toliko iscrpljeni da su padali u nesvest - rečeno je o Zebecu, i dodato:

- Branko je bio teška i tvrdoglava osoba - ali je imao veliki autoritet. Umeo je da bude i osećajan i prijatan u razgovorima. Bio je introvertan čovek, sa blagim osmehom i dobrim smislom za humor.

Ali voleo je i stvari koje nemaju baš mnogo veze sa sportom.

- Voleo je i alkohol. Vino, pivo, konjak, votku, rum.

U to vreme, mnogi treneri su umeli da popiju po neku čašicu alkohola, tako da Zebecov problem nije odmah bio uočljiv.

Bilo je lakše ismevati ga. Zebecu su, iza leđa, dali nadimak Fernet-Branko, po italijanskom proizvođaču likera Fernet-Branka.

- Branko je bio oštar, ali korektan i pošten. Prema svakom igraču je imao isti odnos, nije ih delio na zvezde i na mlade. Možda je bio diktator, ali je bio dobar diktator. Bio je nepredvidiv. Ponekad bi nam saopštio da imamo dva treninga u jednom danu, a onda bi ih otkazao, pa bi svi seli da popijemo kafu.

Preminuo je 1988. u 59. godini.

Espreso/BBC/Reprezentacija.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.