KO HOĆE BAR FINALE, MORA PREKO VEČITIH: "Dželati" Zvezde i Partizana u borbi za UEFA trofej, NE PRVI PUT! (VIDEO)
Detalji sa duela Zvezda-Rendžers i Partizan-Porto, Foto: EPA/Srđan Šuki, Profimedia

prepoznatljiva matrica

KO HOĆE BAR FINALE, MORA PREKO VEČITIH: "Dželati" Zvezde i Partizana u borbi za UEFA trofej, NE PRVI PUT! (VIDEO)

Još je tu dosta zanimljivosti iz bliske i ne tako bliske prošlosti, odnosno stuacija gde su timovi koji su eliminisali "večite" stizali do finala ili osvajali evropska takmičenja

Objavljeno: 12:17h

Prošlog četvrtka su odigrani revanš mečevi polufinala Lige Evrope i Lige konferencija. Finalni parovi su Rendžers - Frankfurt i Roma - Fejenord.

Ovo odmah pada u oči navijačima Crvene zvezde i Partizana jer su Rendžers, odnosno Fejenord, izbacili srpske predstavnike u osmini finala dva manja UEFA-ina takmičenja.

Još je tu dosta zanimljivosti iz bliske i ne tako bliske prošlosti, odnosno stuacija gde su timovi koji su eliminisali "večite" stizali do finala ili osvajali evropska takmičenja.

Setimo se da je Partizan 2003/04. bio u grupi sa Real Madridom, Olimpik Marsejom i Portom a da je baš ta grupa dala novog šampiona Evrope. Za divno čudo, ne Reala, već Porto...

Zvezda je do elite stigla prvi put 2018/19. a te sezone je u grupi bila u izuzetno jakoj grupi sa Pari Sen Žermenom, Napolijem i Liverpulom koji se 1. juna 2018. okitio šestom titulom prvaka Evrope. Zvezda je "Redse" pobedila na stadionu Rajko Mitić 2:0...

Već sledeće sezone, crveno-beli su opet stigli do grupne faze i opet zauzeli poslednje mesto, dok je sa prvog dalje i do trofeja otišao minhenski Bajern - takođe šestog. Zvezda Bavarce nije pobedila već je izgubila ukupnim rezultatom 0:9.

Crvena zvezda je ranije zaustavljana u poslednjem, trećem kolu kvalifikacija za LŠ-a od Milana u sezoni 2006-07, pa onda od pomenutog Rendžersa.

"Rosoneri" su tada na sebi svojstven način uopšte dobili pravo da se takmiče u Evropi jer to nije trebalo da bude moguće s obzirom da su dobili kaznu oduzimanja bodova u Seriji A zbog učešća u aferi "Kalčopoli". Setimo se koreografije "Delija": "UEFA Mafia" koju Karlo Anćeloti "nije razumeo"...

Milan je slavio ukupno 3:1, i na kraju osvojio sedmu titulu evropskog prvaka, za sada poslednju.

A Rendžers je avgusta 2007. spasao golman Alan MekGregor, o kom smo pisali, i kog su navijači Zvezde dobro upamtili i ovog marta jer je činio čuda na golu kao i 15 godina ranije, u oba meča.

Te 2007. sem tada 25-godišnjeg MekGregora, razliku je napravio gol Naća Nova u Glazgovu, a "Džersi" su iz grupne faze LŠ-a prešli u tadašnji Kup UEFA i stigli do finala u Mančesteru gde ih je porazio Zenit sa moćnim Andrejom Aršavinom i njihovim bivšim menadžerom Dikom Advokatom.

Sada Rendžers ima novu priliku da osvoji veliki evropski trofej, ravno 50 godina od do sada jedinog - Kupa kupova iz 1972, osvojenog na 100. godišnjicu osnivanja škotskog kluba.

Finale LE je na programu u sredu 18. maja u Sevilji, a finale LK nedelju dana kasnije u Tirani.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.