UEFA NAŠLA NAČIN DA SAČUVA PARE I LIGU ŠAMPIONA: Čeferin i Al-Kelaifi usvajaju sistem po ugledu na Superbol!
Pehar Lige šampiona, Foto: Profimedia

revolucija

UEFA NAŠLA NAČIN DA SAČUVA PARE I LIGU ŠAMPIONA: Čeferin i Al-Kelaifi usvajaju sistem po ugledu na Superbol!

Treba reći da ovaj sistem definitivno daje veću mogućnost iznenađenja (nego u dva meča), ali i da zato realno najbolji tim na kraju ne pobedi

Objavljeno:

Prošlogodišnja pobuna najvećih evropskih klubova koji su pokušali da osnuju Superligu Evrope naterala je čelnike UEFA-e na izmene, kako bi se uvećali prihodi, ali i kako bi se ljudi dodatno zainteresovali za fudbal.

Iako Liga šampiona i ovakva kakva jeste donosi ogromnu finansijsku korist i veliko interesovanje, čelnici UEFA-e smatraju da to može dodatno da se poveća, a primer vide u Superbolu od koga su Amerikanci napravili najveći spektakl, na kom se zarađuju silne pare od TV reklama i samog šoua.

Sada jedan od najuglednijih listova na svetu, britanski Tajms, otkriva da su Aleksander Čeferin, Naser Al-Kelaifi i udruženje evropskih klubova osmislili redizajn Lige šampiona.

Aleksander Čeferin
foto: EPA/Paul Murphy

Poznato je da će format od sezone 2024/25 biti promenjen i da će umesto sadašnje 32 ekipe biti 36 učesnika. Takođe, neće biti takmičenja po grupama, već će se igrati po ligaškom sistemu.

Svaki tim će igrati 10 utakmica protiv 10 različitih protivnika, pet na svom terenu, pet na strani, umesto dosadašnjih mečeva u grupama protiv tri rivala i kod kuće i na strani.

Ipak, ono što je novina, jeste ideja da se umesto polufinalnih duela, gde se igraju po dva meča, organizuje završni turnir sa četiri najbolje ekipe.

To bi bila nedelja koja bi se zvala "nedelja fudbala" i upravo tu Čeferin i ostali čelnici UEFA i najjačih evropskih klubova vide svoj "Superbol".

Superbol, Kuper Kap
foto: EPA/ John G. Mabanglo

Sve bi bilo organizovano u jednom gradu, polufinala bi se igrala na jedan dobijen meč, a kulminacija "nedelje fudbala" bilo bi finale Lige šampiona.

Nešto slično je UEFA organizovala 2020. godine usled koronavirusa, kada je u Lisabonu održan fajnal-ejt turnir, koji ih je tada oduševio, iako nije bilo gledalaca.

Treba reći da ovaj sistem definitivno daje veću mogućnost iznenađenja (nego u dva meča), ali i da zato realno najbolji tim na kraju ne pobedi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.