NAJSPORNIJE SUDSKE ODLUKE U SUPERLIGI I KUPU SRBIJE: Ko je najviše oštećen - Zvezda, Partizan ili neko treći?
Ilustracija: Zvezdan Terzić, Aleksandar Stanojević, Srđan Jovanović, Foto: Printscreen/Arenasport, Starsport©, FK Partizan/Miroslav Todorović, FSS

pomaže li var?

NAJSPORNIJE SUDSKE ODLUKE U SUPERLIGI I KUPU SRBIJE: Ko je najviše oštećen - Zvezda, Partizan ili neko treći?

Klubovi se sve više gađaju saopštenjima kako se sezona bliži kraju, a borbe za titulu i opstanka intenziviraju

Objavljeno: 14:48h

Veliki novitet ove sezone u Superligi Srbije jeste uvođenje VAR sistema koji je trebalo da smanji greške sudija na minimum i da smanji pritisak na arbitree, odnosno da im olakša posao na terenu.

Međutim, to se do kraja nije desilo. Jeste da nema tolikih grešaka sudija na terenima Superlige, ali i dalje ima nezadovoljnih i onih koji su bune zbog raznih odluka arbitara na terenima najkvalitetnije fudbalske lige u Srbiji.

Mnogi klubovi izdaju saopštenja gde je glavna tema suđenje.

A kao i prethodnih godina, glavni razlog zbog čega se sve to dešava su naravno penali, ali ima žalbi i na sitnije "greške".

U svemu prednjače Crvena zvezda i Partizan, ili se bar posle njihovih saopštenja diže najveća bura, što je i normalno s obzirom na šampionsku trku.

166. Večiti derbi
foto: Starsport©/Predrag Milosavljević

Ipak, glas dižu i "manji" klubovi, a možda su baš oni najčešće oštećeni?

Kada je u pitanju Partizan, crno-beli su imali nekoliko primedba na suđenje, odnosno na (ne)pokazivanje na belu tačku.

Mi ćemo ovde spomenuti dve, prva je na 166. večitom derbiju, kada je lopta pogodila u ruku mladog Strahinju Erakovića, a sudija Srđan Jovanović se nije oglašavao.

Druga je sa utakmice proitiv Napretka, koja je završena 0:0. U drugom poluvremenu je Jović išao ka golu gostiju i u kaznenom prostoru je bio povučen za dres, ali glavni sudija meča nije pokazao na belu tačku.

Što se tiče Crvene zvezde, oni su najbučnije protestovali ne posle svoje utakmice, već upravo Partizanove. I to ne posle utakmice, već tokom iste!

Naravno, u pitanju je TAJ penal protiv Spartaka kojim su crno-beli odneli sva tri boda iz Subotice u kolu posle derbija.

I Čukarički je imao šta da kaže sudijskoj organizaciji. Ekipa sa Banovog brda je u prvom kolu prolećnog prvenstva na stadionu Rajko Mitić igrala protiv Crvene zvezde. Tu utakmicu su izgubili glatko, rezultatom 3:0, ali u prvih 28. minuta nije radio VAR sistem, a u tom periodu je Crvena zvezda stigla do prednosti.

Spartak iz Subotice je imao što šta da kaže posle pomenute utakmice sa Partizanom. U gradu na severu Srbije je pred sam kraj meča pri rezultatu 0:0, oboren Nemanja Jović, a posle dugog gledanja VAR-a, donešena je odluka da se pokaže na belu tačku sa koje je Natho bio precizan i Partizan je tako sva tri boda.

Napredak se samo dan kasnije žalio sudijskoj komisiji posle utakmice protiv Proletera. Ekipa iz Kruševca nije bila zadovoljna suđenjem na, jer prema njihovom mišljenju ekipa iz Novog Sada je postigla gol iz ofsajda. Kako dolikuje običaju u sprkom fudbalu, Napredak je zbog ove sporne situacije izdao opširno saopštenje.

Ekipa Radničkog iz Niša je imala mnogo primedba na suđenje u Kup utakmici protiv Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić. Ishod tog meča je rešen posle izvođenja penala.

Ali sudija iz Niša, Danilo Grujić je ozbiljno kritikovao odluke kolege Marka Srećkovića. On smatra da se Borjan tokom izvođenja penala pomerao sa gol linije i da je te penale trebalo ponoviti. Ništa se od toga nije desilo i Crvena zvezda je prošla u naredno kolo Kupa.

Nije ni bilo realno očekivati da sa VAR-om nestanu sve neregularnosti i sumnja u sudijske odluke, ali kao da se zbog postojanja ovog sistema još više poteže za prepucavanjima preko medija, koristeći VAR kao argument u dokazivanju oštećenosti.

A na kraju krajeva, i VAR tehnologijom upravljaju sudije. Oni iz VAR sobe najpre, a po potrebi koju oni procenjuju i arbitri na terenu. Za sada, izgleda da će im VAR biti adut da proglase prventvo regularnijim nego ikad, ali nas verovatno čeka još mnogo pritužbi ua nepravde i zavere do kraja Superlige.

Setimo se samo kraja prošle sezone....

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.