"BOG NA NEBU, NA ZEMLJI KUM"! Dosada ju je naterala da zove KUMA U KREVET: Znali su da je GREH, ali im se OSLADILO!
Foto: Privatna arhiva

milica opasnica

"BOG NA NEBU, NA ZEMLJI KUM"! Dosada ju je naterala da zove KUMA U KREVET: Znali su da je GREH, ali im se OSLADILO!

Sveštenici kažu da je veliki greh biti sa kumom u ljubavnoj vezi...ali to njima nije smetalo.

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Posebno mesto u porodičnim odnosima zauzima jedna osoba koja nije u krvnom srodstvu ni sa kim iz porodice — kum. Kum je zaštitnik porodice, a kumstvo je duhovno srodstvo. Za kumstvo se često kaže da je svetinja, pa svakako ona poznata „Bog na nebu, na zemlji kum“ ima smisla.

Sa kumovljevom se porodicom ne sklapaju brakovi jer već postoji srodstvo – svi članovi njegove porodice takođe su kumovi. Dakle, sa kumom se kumuje, a ne šuruje. Kako sam jednom čula od sveštenika, biti sa kumom je mnogo veliki greh. Veći čak i da ste sa nekim ko vam je krvno srodstvo.

Verujem da svi imamo neku osobu za koju želimo da nam bude kum. Kaže se da se za kuma ne uzima neko ko je iz „istog sela“, komšiju npr. jer onda postoji velika verovatnoća da će doći do svađe, a to je, kako kažu sveštenici, veliki greh. Dakle, komšija ne sme, viđaćeš ga svaki dan, biraj drugu parohiju.

Milica opasnica
foto: Privatna arhiva

Dakle, jasno je koliko je kumstvo jaka duhovna veza. Nekad kažu da je jača i od krvnog srodstva.Baš iz tog razloga me je dobro zamislio jedan trač koji sam čula dok sam ispijala jutarnju kafu. Iako pijem gorku, dok sam slušala pikanterije jednog bračnog para postajala je sve slađa.

Naime, mladi bračni par širokih shvatanja (baš, baš, baš širokih shvatanja) uživa u različitim perverznim igrarijama. Jedna od njih je svakako svingeraj, a o tome sam pisala u prošloj kolumni. Međutim, kako njihove životinjske nagone ne može zadovoljiti običan seks, mlada se dosetila jedne divne ideje. Baš divne. Hajde kuma da pozovimo u trojku! Mladoženja je prvo bio u čudu, kako svog najboljeg prijatelja, kuma na venčanju, da pozove na seks sa njim i njegovom ženom. Doduše nije se dugo premišljao, rešio je da pokušaju. Zvali su kuma na kafu, a snajka je bila vredna pa je napravila i kolač. Iznela je sve, baš kao prava domaćica, ispred svog kuma. Sve vreme su se smeškali, a kumu nije bilo jasno zašto su toliko čudni. U jednom trenutku, mlada je prelomila. „ Kume, oćemo li?“, upitala je sva usplahireno.

Tu sam zaustavila druga koji mi je ovo pričao jer sam želela da naručim drugu kafu. Baš u tom trenutku „mi o vuku, a vuk na vrata“, pored nas su prolazili glavni akteri, kum, kumica i kumašin. I oni su krenuli na kafu, da li posle ili pre seksa, to još uvek ne znam... Nego, da nastavim ja priču.

Milica opasnica
foto: Emilija Jovanović

Dakle, mlada je pitala, a kum je na keca shvati na šta je ona mislila. Kao da je i on samo čekao da čuje to pitanje. Međutim, kum je imao malo drugačiji odgovor: „Može, ali bez njega, samo ti i ja“.Oženjenom kumu nije bilo svejedno u počeku, ali nije mogao protiv volje i želje svoje supruge pa je rekao da idu oni sami, a on će se pridružiti sledeći put. Od tad, kumovi se viđaju često, a kuma svaki put pravi kolače.

Nakon ove priče, vezale su se još neke. Uglavnom su sve bile o kumstvu. Dakle, nije jedini slučaj gde se kuma smuvala sa kumom, ili obrnuto. Bilo je i gej kumova, ali ću to ostaviti za sledeću kolumnu.

U svakom selu u okolini mog grada ima primer gde je neko nekoga prevario sa kumom. Tako i ja znam za pimer gde su kum i mlada otišli na svadbi iza šatre (u Kolubarkom okrugu su najjače svadbe „pod šatrom“) pa su se malo više zaigrali. Mladoženja ih je uhvatio pa je izbio ozbiljan haos i tuča. Nakon toga su ga svi zezali sa onom čuvenom rečenicom iz Maratonaca „šta to radiš, kume?“. Ali ovoga puta nisu vežbali za film. Kada su kuma pitali zašto je to uradio bio je kratak. „Znam da sam grešio, ali kuma je bila kao nijedna druga. Umela je sve“. Na kraju je kuma ostavila obojicu i otišla u Nemačku, tako da su obojica izvisili, a kuma je dobila papire.

ZAR I TI KUME? Može biti:

-Izraz razočaranja zbog kumove nemoralnosti. Dakle, žena ispade ku*va pa ku*va, al’ zar i ti kume ?!

-Prevod sa italijanskog na srpski „Zar i ti sine Brute“.

S jedne strane, kumstvo nije zaista krvna veza. Ako biste bili u ljubavnoj vezi s kumom, to ne bi stvarno bio incest. Da se jednog dana venčate i imate decu, ta deca ne bi bila u nimalo većoj opasnosti da naslede neku bolest kao npr. deca koja su nastala iz incesta.

S druge strane, mada kumstvo nije zaista krvna veza, u našoj sredini je institucija kumstva i dalje veoma jaka. Genetika kaže jedno, ali za vaše porodice vas dvoje ste kao brat i sestra, veza koja je duhovno mnogo jaka. Dakle, velike probleme biste napravili porodicama, a samim tim i vaš odnos ne bi mogao normalno da funkcioniše.

Ne kažem da bi vaša veza bila kao neki zločin. Tehnički gledano, zaista ne bi bila ni incest, ali bi vam svakako donela jako mnogo neprijatnosti. Mislim da bi ipak bilo bolje da malo više pogledate oko sebe, toliko lepih muškaraca i žena koji vam nisu baš ništa. U krajnjem slučaju, zar ste tolike stoke da ne možete da kontrolišete životinjski seksualni nagon? Ostavi kumu na miru, nađi nešto drugo.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso / Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.