LEPA I PAMETNA, MOGLA JE DA IMA SVE, A ONDA JE ODLUČILA DA UCENJUJE OŽENJENE MUŠKARCE: Kriminal nema POL!
Foto: Privatna arhiva

milica opasnica

LEPA I PAMETNA, MOGLA JE DA IMA SVE, A ONDA JE ODLUČILA DA UCENJUJE OŽENJENE MUŠKARCE: Kriminal nema POL!

Iako žene često "kitimo" epitetima poput "nežniji" i "slabiji" pol, žene u svetu kriminala ponekad ravnopravno pariraju onom "jačem" i "snažnijem" polu.

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Priča o lepoticama i momcima sa „druge strane zakona“ datiraju sa kraja osamdesetih godina prošlog veka. Tokom burnih devedesetih, gotovo svaki kriminalac je pored sebe morao da ima fatalnu lepoticu. Što si veći baja u kriminalu to je lepša ženska pored tebe. Od pevačica, voditeljki, glumica, pa sve do "običnih žena", sve su želele da imaju pored sebe žestokog momka. Neke su bile okidač za raskol među članovima npr. zemunskog klana, policija je neke pratila kako bi “digli” njihove muškarce, dok su neke i same “drukale” svoje izabranike policiji ili neprijateljima.

Kada neko kaže “kriminalac” prva asocijacija su oružje i zatvor. Kako neki naučnici navode, odmah uz to idu i droga, ubistvo i žene. Često možemo da čitamo o damama koje su za svoje životne saputnike birale baš ovakve likove, ali retko kad možemo da pročitamo ili čujemo o ženama kriminalcima.

Iako žene često "kitimo" epitetima poput "nežniji" i "slabiji" pol, žene u svetu kriminala ponekad ravnopravno pariraju onom "jačem" i "snažnijem" polu. Svake godine sve više žena puni stranice crne hronike, a visoko su se kotirale i na listi najtraženijih kriminalaca sveta.

Milica opasnica
foto: Privatna arhiva

Statistike pokazuju da se na godišnjem nivou u Srbiji počini oko 65.000 krivičnih dela, a da su čak 9.000 odgovorne žene i to najčešće za krađe, trgovinu drogom ili prevare.

Kada su svetski mediji objavili vest o „ženi pauku“ koja je uhapšena u martu 2012. godine kao jedan od mozgova najpoznatije lopovske bande na svetu, „Pink Panter“, a potom i da je pobegla iz najčuvanijeg zatvora u Atini, „Koridalos“, Srbija je dobila senzaciju. Da, da, svi znate o kome govorim. Olivera Ćirković, veliki talenat za košarku, a izgleda još veći za kriminal.

Europol navodi da se broj žena u kriminalnim vodama povećao poslednjih decenija, iako je brzina tog rasta sporija nego kod muškaraca. Kao jedno od objašnjenja za taj trend, Europol navodi da je moguće da su tehnološki napredak i socijalne norme oslobodile žene kućnih poslova i povećali njihovu zastupljenost na “tržištu kriminala”.

Često možemo da vidimo kako se žene kriminalci u filmskoj inustriji kao i u muzici predstavljaju kao pozitivni likovi. One vrlo brzo postaju heroine, a na njih se “pale” i dečaci i devojčice svih uzrasta. One obično nisu shvaćene, odrasle su u siromaštvu, a onda krenu sa pljačkanjem banaka, i eto ga, luksuzan život, svi srećni i nasmejani. Jasno vam je da realnost zapravo nije takva.

U muzičkim spotovima, kako u svetu, a tako i kod nas (ozbiljno smo počeli da kopiramo Amere) imamo zgodne i lepe pevačice, koje u brusu i halterima, na visokim potpeticama kreću u pohod na banku. Sve ide tako lagano i lepo, prosto da čovek poželi da sutradan uradi nešto slično. Doduše, ja ne bih izabrala visoke štikle, nisam stabilna ni u ravnom. Vidim i da je popularna pevačica Senida izbacila novu pesmu, a spot je na prvi pogled veoma dobro urađen. Ona sa svojim ortacima pljačka po svetu, putuje, otima ljude... Produkcija je visoka, pesma ok, ali ono što para moje oči su scene koje se prikazuju u spotu. Ok, imam 25 godina i mene sigurno neće jedan spot navesti na to da opljačkam banku, ali šta raditi sa tinejdžerkama ili tinejdžerima imaju određene probleme u ponašanju, a sa kojima ne može da se izbori ni mama ni tata, a ni školski psiholog ili policajac.

Milica opasnica
foto: Marko Srećković, Ilustracija/Espreso.co.rs

Žene najčešće u taj svet zaplove vrlo mlade. Kada se pojavi u nekom naselju, gradu, ili ulici neka lepa devojka, često zapadne za oko šefovima podzemlja. On je onda obasipa skupim poklonima u početku, čime je uvlači u kriminalni svet. Kasnije, neke od njih služe za obavljanje poslova, neke zagaze u prostituciju, a neke i same dođu do visokih pozicija, pa postanu i same “šefovi”. Lova je svakako glavni pokretač svega, i u muškom i u ženskom kriminalu. Neke žene odlično plivaju u tome, dok druge završe kao kolateralna šteta pa svoj život provedu u zatvoru. A to je tek druga priča. Nisam nikada bila u zatvoru, a sve što sam čula o ćelijama samo mi daje motivaciju da budem bolja i da tamo nikada ni ne završim. Nije život Instagram.

Kako je rekao jedan inspektor često je kroz svoju karijeru sretao one koje su bile vođe mnogih mutnih poslova, a umele su često da budu surovije od bilo kog pripadnika jačeg pola. U njima nikada nije video emociju, pogledi su im bili jezivo hladni, a u glavi su radile 24/7. Policijska praksa je pokazala da su žene kriminalci dosta lojalnije svojim kriminalnim grupama, one će mnogo ređe odati svoje saradnike i češće će raditi na svoju štetu, a ne štetu svojih “kolega” drugara.

mica opasnica, Milica opasnica
foto: Privatna arhiva, Espreso.co.rs

Navešću vam i jedan primer. Naravno.

Bila jednom jedna lepa, zgodna i izuzetno inteligentna devojka. Škola joj je išla odlično, bila je veoma komunikativna i duhovita, pa je lako stvarala drugarstva. Završila je srednju školu i upisala željeni fakultet. Par godina se o njoj nije znalo baš ništa, ni gde je, a ni šta radi. Nije imala društvene mreže, a nije održavala kontakt sa drugarima iz srednje. U jednom trenutku se pojavila. Bila je skroz izoperisana, zaista je preterala sa korekcijama, a na Instagramu je napravila pravi bum. Tu su luksuzna putovanja, skupa garderoba, restorani… Svi su se čudili odakle joj tolika lova, budući da njeni roditelji nisu imali veliki novac. Fakultet je po svemu sudeći napustila, a onda je počelo da se šuška da je viđena sa žestokim momcima po gradu. Naime, bila je dugo u inostranstvu, nije se oglašavala, a onda se vratila i napravila BUM! To nije dugo trajale, ubrzo je uhapšena jer je ucenjivala oženjene muškarce. Ona bi provela noć sa bogatim i moćnim muškarcem, koji je obavezno bio i oženjen, sve to snimila, a onda sa svojim drugarima ucenjivala istog. Lovu je verovatno obrtala kako je stigla, ali nažalost od one njene inteligencije nije ostalo ništa, budući da je samo trošila na putovanja, odeću i restorane. Nije joj ostalo ništa. Sve je spiskala jer je mislila da će moći tako ceo život, ali Bog ima malo drugačije planove od nas samih. Sada je u zatvoru, porodica je se odrekla, prijatelje nema jer nema novac, a kako stvari stoje tu će i ostati duži vremenski period. Mislim, ako ostane živa, budući da se navukla na heroin.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso/Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.