TANKA JE LINIJA IZMEĐU DOBRO UDATE ŽENE I KOLATERALNE ŠTETE: O čemu devojke misle kada jure ŽESTOKE MOMKE?
Foto: Marko Srećković, Ilustracija/Espreso.co.rs

milica opasnica

TANKA JE LINIJA IZMEĐU DOBRO UDATE ŽENE I KOLATERALNE ŠTETE: O čemu devojke misle kada jure ŽESTOKE MOMKE?

Pa koja devojka u to vreme nije želela svadbu kao Cecinu i Arkanovu? Polako, stani...

Objavljeno: 21:01h
Milica Stanimirović

“ Ti uzalud nosiš lance oko vrata, narukvice i prstenje od suvoga zlata. Sve, sve, sve možeš da mi daš, al’ ja neću s tobom jer si mafijaš!” Ovu kolumnu započećemo veselo, uz pesmu Slađane Ristić. Napolju je divno vreme, sunce sija, samim tim je i bolje raspoloženje Milice Opasnice. Ali svakako želim da kažem da ova tema nije baš vesela kao što mnogi misle. Život u luksuzu je svakako lep, ali nekima je i preseo.

Devedesete će zauvek biti upamćene po žestokim momcima sa vrelog beogradskog asfalta, ali i po burnim vezama istih tih mafijaša i pevačica. Baš sam pre neki dan čitala neke tekstove o našim estradnim umetnicama i njihovim velikim i Boga mi, kobnim ljubavima sa kriminalcima. To me je navelo da malo više razmišljam o tome zašto žene uopšte biraju da budu sa takvim muškarcima.

Brojne mlade, lepe i uspešne pevačice za svoje mladice, a kasnije i muževe, su birale žestoke momke od kojih su mnogi tragično završili, što u međusobnim obračunima kriminalnih bandi i mafijaških klanova, a mnogo njih je završilo i po zatvorima gde su dobili duuugu robiju.

Jasno mi je da u tom teškom period devedesetih, žene koje su želele da imaju bogate momke, najčešće su mogle da ih pronađu na vrelom asfaltu, budući da je tada bio procvat kriminala i da su isti imali veliku količinu novca. U takve veze su ulazile na sopstvenu inicijativu, one su znale sa kakvim muškarcima imaju posla. Nisu bile u fazonu: “Ju, ja sam tek sad saznala čime se on bavi, ali sada je kasno jer sam ga zavolela!” Sve su one znale ko su oni, budući da smo ih viđali svuda, od novina do televizije.

Mislim da je ovaj trend pokrenula Ceca kada se udala za Arkana. Mlada i uspešna pevačica u zagrljaju žestokog muškarca koji je imao milione. Uvek je prva imala sve, od garderobe, do silikona, preko dobrih automobile i luksuznog nakita. U vreme nemaštine, demonstracija, inflacije, sukoba itd. jedino lepo što su devojke mogle da vide je Ceca i njen lep život. San svake devojke je bio da se lepo uda i da ima život kao iz bajke, a mnoge su takav život videle samo pored žestokih momaka koji su u to vreme imali mnogo para. Pa koja devojka u to vreme nije želela svadbu kao Cecinu i Arkanovu?

Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan
foto: Printscreen

Mnoge Cecine koleginice su želele takav život, pa su se onda trudile da upadnu u takvo društvo. Pevale su po njihovim proslavama, družile su se sa tim miljeom i priželjkivale da sutra one budu dobro udate kao i ona. Mnoge od njih su i uspele u tome, udavale su se za kriminalce, ali su vrlo brzo postajale udovice. Neke nisu stigle ni da se udaju, a smrt je već zakucala na vrata.

Imidž koji su negovali žestoki momci je bio da su oni nedodirljivi, hrabri i puni kao brod, a svakoj devojci koja je bila sa takvim muškarcima je to svakako prijalo. Niko nije smeo da je dira, znalo se čija je devojka, niko nije smeo da joj se zamera i pored njega je uživala. Statusni simbol su bile kajle i džipovi, a ne diploma.

Ono što je zabrinjavajuće bilo tada, a i sada, je da one nikada nisu razmišljale o tome kakvoj su opasnosti izložene. Taj svet je svakako donosio mnooogo opasnosti. Žestoki momci su uvek na oprezu, njihov život je život na ivici. Budući da imaju takvo "zanimanje", oni su stalno nečija meta. Devojka nekog kriminalca provodi dosta vremena sa njim, samim tim je i ona na istoj toj meti. Klanovi prate voljene osobe svojih protivnika, pa često možemo da pročitamo kako su stradale u mafijaškim okršajima i brojne lepotice.

Maja Pavić, venčana kuma Svetlane Cece Ražnatović, bila je uspešna televizijska novinarka, čiji je jedini greh bio što je volela pogrešnog čoveka i našla se sa njim u pogrešno vreme, na pogrešnom mestu. Ona je ubijena zajedno sa svojim izabranikom Ćentom koji je inače bio meta. Ona je svoj izbor i svoju ljubav platila glavom. Po mišljenju policajaca koji su radili na tom slučaju Maja je bila "kolateralna šteta".

Ne mogu da kažem da mi se nikada nije dopadao neki žestoki momak, ali ubrzo nakon što bih dobro razmislila o posledicama takve veze sam odustajala od iste. Previše brz način života, zatvorske kazne i mafijaški okršaji nisu za mene. Lepota zaista nije najbitnija, bitniji mi je miran život bez prevelikog stresa.

Često možemo videti da su kriminalci okrutni prema ženama, ne kažem da su svi, neki su se ponašali prema svojim lepšim polovinama savršeno, ali većina je imala određene prekide u glavi, pa su prebijali svoje devojke, zaključavali u stanove i unosili strah u kosti. Moja baka je uvek govorila “dok te mami šećerom te hrani”, što je 100% istina, jer su svi u početku savršeni momci. Kasnije tek pokažu svoje pravo lice.

Već sam jednom pisala o tome da sam sa žestokim momcima drugovala. Oni me nisu gledali kao devojku sa kojom bi bili, već kao brata, pa nikad nisam imala nikakav problem. Voleli su da se druže, da se smeju, da se zezaju na svoj, ali i na moj račun. I u početku, nisam ni znala za neke da su “žestoki”, jer su izgledali „normalno“, na njima nije vrištao luksuz (kao što je bio slučaj devedesetih gde su na njima vrištale zlatne kajle i roleksi). Stojim i dalje pri tome da među takvim miljeom ima sjajnih ljudi, pravih prijatelja, dobrih momaka, muževa i očeva. To što su izabrali loš put je isključivo nešto što ide njima na štetu. Ali da budem devojka žestokom momku nikada nisam poželela, budući da znam sebe i da bih se zaljubila kao budala, a kasnije ispaštala zbog nekih teških situacija.

Žene su oduvek obožavale (a obožavale je mala reč) žestoke momke, bili su galantni prema njima, osećale su se kao kraljice, sve su imale, bili su hrabri i odvažni. Problem većine je što su bili takvi prema njima kratak period. Onda su oni postajali previše hladni, varali su ih, a one su ostajale sa njima samo zbog tog osećaja sigurnosti i novca. Ali kakva je to sigurnost ako nema ljubavi i poverenja, kada moraš da moliš za gram pažnje i opet je ne dobiješ? Kakav je život ako strepiš da će ti dečka neko ubiti? Ako strepiš da ga ne strpaju u zatvor? Da li razmišljaš o svom životu? Da li razmišljaš o budućnosti? Pusti novac i luksuzan život, ako nemaš nimalo mira u njemu.

(Espreso/Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.