SE*S I GRAD NA SRPSKI NAČIN: Lako je biti bludnica u Njujorku, u Srbiji samo brukate familiju!
Foto: Profimedia

milica opasnica

SE*S I GRAD NA SRPSKI NAČIN: Lako je biti bludnica u Njujorku, u Srbiji samo brukate familiju!

Lako je biti Keri, Samanta, Miranda ili Šarlot u Njujorku, ali ajde, prijatelju, budi isto to u nekom gradiću u Srbiji

Objavljeno: 21:14h

Sigurna sam da je svaka devojka u Srbiji u nekom periodu svog života poistovetila sa nekom od junakinja popularne serije Se*s i grad. Bilo da je prolazila kroz gadan raskid, finansijske probleme, toksične veze ili manjak samopoštovanja. Nekako je uvek lakše ako imamo nekoga ko je prolazio ono što smo mi, makar to bili i fiktivni likovi iz serija.

Lako je biti Keri, Samanta, Miranda ili Šarlot u Njujorku, ali ajde, prijatelju, budi isto to u nekom gradiću u Srbiji.

Kako sam oduvek volela ovu seriju i odgledala sam je sigurno 10-ak puta, rešila sam malo da uporedim kako je biti neka od poznatih junakinja, ali u Srbiji. Nije da su Srbi baš širokih shvatanja.

Keri Bredšo iliti Ena iz Beograda

Nikada nisam gotivila Keri. Previše je samoživa, sebična, misli da se ceo svet okreće oko nje i jedini joj je uspeh u životu par rečenica koje napiše za svoju kolumnu i pare koje zaradi potroši na cipele. Ali to je Keri, poznata ličnost u Njujorku koja ide na razne fensi događaje u gradu. Baš isto imamo i u Beogradu. Gomilu poznatih devojaka koje nemaju konkretno zanimanje, ali su poznate javnosti. Pojavljuju se na svim mogućim događajima, jedu i piju za džabe i izbacuju masu storija na Instagramu. Evo npr. Ena, izmišljeni lik i glavna dama Instagrama. Možete je videti svuda, izaći će vam i iz frižidera. Večito traga za nekim dečkom, i kada nađe nekog dobrog, ona ga prevari sa lošim (baš kao Keri i Zverka). Pati od toga da bude viđena, sve pare koje ima daje na garderobu i nikada nema ništa u šteku. Kada je ona tužna očekuje da svi budu isti takvi, a kada je srećna ne zanima je niko drugi. Ena iz Beograda ne želi da ima pravi posao jer smatra da je previše bitna da bi radila full time job. Omiljena aktivnost joj je opijanje na splavu i povraćanje u gajbi nekog nepoznatog lika. Naravno, napila se za dž jer je bila na nekoj promocije folk pesme. Sredina je prihvata jer ima kul slike na Instagramu, poznaje mnogo poznatih ličnosti, a i spavala je sa dosta pevača. Svi joj se smeškaju, ali je niko ne voli jer je prava drama queen.

Šarlot Jork iliti Jelisaveta iz Kruševca

Šarlot važi za otmenu i kulturnu devojku koja zapuši uši kada čuje da neko opsuje. Devojka koju interesuje umetnost, jahanje, golf i kako da se dobro uda. Bukvalno u celoj seriji Šarlot samo razmišlja o udaji, ali ne bilo kakvoj, o DOBROJ UDAJI. Ona želi da njen budući muž bude bogat, ugledan, da je elita i da ima najveći i najluksuzniji stan na Menhetnu. Što je tražila to je i dobila, doduše brzo se razvela zbog impotencije njenog princa. Mi u Srbiji imamo jedan prelep naziv za žene koje jure dobro situiranog muškarca, a to je – SPONZORUŠA. Jelisavetu su bogati roditelji u Kruševcu učili da bude dama, da drži do sebe i da ne prihvata ništa manje od onog što zaslužuje, naravno u materijalnom smislu. Jelisaveta odlazi u Beograd kako bi pronašla svog sponzora, ovaj, hoću reći ljubav. Razlika između Šarlot i Jelisavete je u tome što Šarlot juri hirurge, slikare, advokate, a naša sponzoruša prvo ode na splav i gleda ko sedi u separeu. Obično su to kriminalci, biznismeni i fudbaleri. Te tri ciljne grupe merka Jelisaveta. Odlazi od stola do stola i upoznaje ih, neke intimnije, neke ne, ali ih upoznaje. Nekoj se posreći pa nahvata nekog kriminalca i uda se, pa do kraja života (najverovatnije njegovog) živi srećno i veselo (samo ako je u zatvoru). Jelisaveta je baš taj tip devojke kao Šarlot, mirna, večito stidljiva i ćutljiva, kulturna i proračunata, ali kada je udaja u pitanju grabi i rukama i nogama.

Miranda Hobs iliti Ceca iz Valjeva

Miranda je moj omiljeni lik, odmah posle Samante. Ona je advokat, veoma sposobna, uspešna, muškarci njoj ne spadaju pod moranje i uvek želi da ima vreme samo za sebe. I duhovita je, jako. Nije previše emotivna,odnosno teško pokazuje emocije, te svi misle da je hladna kao led (stvarnost je drugačija).Ceca iz Valjeva je nakon lošeg odnosa sa roditeljima pobegla za Beograd, jer je naš glavni grad pun mogućnosti (bar su nam tako rekli kada su nas pakovali). Pošto nema nikakvu vezu i sve mora sama, grabila je svim silama da uspe i naravno u svemu i uspela. Jeste da nema trunku živaca i da ne trpi nikoga, ali dobro, neko breme mora da se nosi. Zbog toga što je previše iskrena ljudi je ne vole i često govore da je hladna. Ceca ne izlazi po klubovima, ona je više tip za kuću. Može satima da gleda serije i jede na kauču. Muškarci joj nisu toliko bitni, ali ako ima neki, zašto da ne (dobrodošao u klub, sedi, udobno se smesti – što bi rekla naša snajka Severina). Za Mirandu kažu da juri karijeru, a za Cecu da će ostati usedelica zbog posla.

Samanta Džobs iliti Samanta iz Svilajnca

Omiljeni lik mnogih žena u Srbiji nije Keri, već Samanta. Poslovna bogata žena, emotivno nedostupna, koja muškarce gleda kao potrošnu robu koju koristi isključivo da bi zadovoljila sebe. Baš takve žene su oduvek bile tabu tema u Srbiji. A sve što je ZABRANJENO oduvek je bilo primamljivo. Zamislite sada Samantu ali iz Svilajnca, pa to bi bio haos. Žene bi je mrzele jer je doterana i sređena i živi život kako želi, a muškarci bi je pljuvali jer je po njima ona lakog morala. Niko joj ne bi pružio ruku zbog npr. poslovnog uspeha, ali bi joj podmetnuli nogu jer, eto, neće da bude u vezi i ne želi brak u budućnosti. Da li će Samanta iz Svilajnca da pogazi svoje snove i svoja obećanja zato što njena sredina nju ne prihvata takvu? Nema mnogo onih koji će reći NIKADA i toga se držati, uvek će neko ili nešto uticati na odluke ljudi, bila to baba Stana iz Brgula koja želi unučiće ili neka životna situacija. Zna se kako se u Srbiji gleda na žene koje su imale više partnera i to je nešto što ni rijaliti neće moći da promeni (hvala svim rijaliti devojkama koje menjaju momke iz dana u dan, ali i dalje to nije postalo normalno kod nas).

Kao što sam već rekla, mnogo je lakše biti kontroverzna junakinja u Americi nego u Srbiji. Još uvek Srbi nisu spremni da prihvate žene koje su slobodnijeg duha, drugačije i koje ispred sebe stavljaju karijeru, a ne porodicu. Lako je biti "bludnica" u Njujorku, ovde samo "brukate familiju".

(Espreso/Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.